MEDKRIT

Opetushallitus edellyttää uudessa OPS:issaan, että kouluissa aletaan opettamaan enemmän mediakritiikkiä, siis lehtikuvien aukilukemista ja juttujen plus kuvien synkronia.Toimituksen hierarkia määrittää median ilmapiirin, jos ilmapiiri on kovin käskyvaltainen, tulee huonoja juttuja, eli toimittajat pelkäävät. Lehdissä piilouhkaillaan niitä erottamisella, jotka eivät saa klikkauksia juttuihinsa..hierarkiassa kuvaajat ovat viimeisiä. Heitä on erotettu eniten. Yleensä aina kun väkiluku pienenee, vähennys on visualisteja ja silloin toimittajille ostataan kamerat. Huonojen kuvien takia varsinkaan nuoret eivät halua lukea vanhanaikaisen näköistä printtiä.
Median omistajista johtuu median toimintamalli. Suomessa lehdet olivat aiemmin sukuomisteisia, patruunamentaliteettia. Tilausmaksuista saadaan vain pieni osa lehden rahoista, ilmoituksista tulee leijonanosa. Ilmoitusten määrä vähenee, ne menevät nettiin, jossa on halvempaa. Vain HS on saanut netissä maksumuurinsa toimimaan.

Puolueiden lehdet ajavat puolueen asiaa ja koettavat sitouttaa ihmisiä puolueeseen kertomalla asiat kuten valhemedia haluaisi eli sellaisena, kuin ihmiset haluavata uskoa ne. Propagandaa ei Suomessa ole, mutta siihen voi tutustua vanhoissa julisteissa. Indoktrinaatiota on esim. kun poliitikko muuttuu ja alkaa näyttää toiselta kuin ennen. Siihen on aina syy.

Lehtikuvaaja sijoittaa kuvan elementit siten -että lukija oivaltaa nopeasti- mistä on kyse ja voi lukkiutua juttuun ja jatkaa lukemista.  Jos kuvat ovat tylsiä, jututkin ohitetaan.


Ei kommentteja: