MEDKRIT

Opetushallitus edellyttää uudessa OPS:issaan, että kouluissa  opetetaan enemmän mediakritiikkiä, siis lehtikuvien aukilukemista ja juttujen plus kuvien synkronin merkitystä.Toimituksen hierarkia määrittää median ilmapiirin. Jos ilmapiiri on käskyvaltainen, syntyy huonoa journalismia, koska toimittajat pelkäävät. Lehdissä piilouhkaillaan niitä erottamisella, jotka eivät saa klikkauksia juttuihinsa..hierarkiassa kuvaajat ovat viimeisiä. Heitä on erotettu eniten. Kun toimitusten väkiluku pienenee, vähennys on visualisteja ja toimittajille ostetaan kamerat. Huonojen kuvien takia varsinkaan nuoret eivät halua lukea vanhanaikaisen näköistä printtiä.
Median omistajista johtuu median toimintamalli. Suomessa lehdet olivat aiemmin sukuomisteisia, patruunamentaliteettia siis. Tilausmaksuista saadaan vain pieni osa lehden rahoista, ilmoituksista tulee leijonanosa. Ilmoitusten määrä vähenee, ne menevät nettiin, jossa on halvempaa. Vain HS on saanut netissä maksumuurinsa toimimaan.

Puolueiden lehdet ajavat puolueensa asiaa ja koettavat sitouttaa ihmisiä puolueeseen kertomalla asiat kuten valhemedia haluaisi - eli sellaisena, kuin ihmiset haluavat uskoa ne. Propagandaa ei Suomessa ole, mutta siihen voi tutustua vanhoissa julisteissa. 

Lehtikuvaaja sijoittaa kuvan elementit siten -että lukija oivaltaa nopeasti- mistä on kyse ja voi lukkiutua juttuun ja jatkaa lukemista.  Jos kuvat ovat tylsiä, jututkin ohitetaan.


Ei kommentteja: