maanantai 10. helmikuuta 2014

ja lehti jatkaa….



Laborantti Anja Haapalainen parka. HelsinginSanomat on tuominnut sinut ja työsi turhaksi. Kun avaat sivun, riippuu kuvassa olevan kasvosoikion koosta luetko ensin otsikon vai katsotko kuvan. Usein voimakas kuva  havainnoidaan ensin. Tässä sana TURHIA on voimakas visuaalisesti ja siihen liittyy suuri negatiivinen varaus. Kuvassa oleva henkilö saa adjektiivin kirot niskaansa heti. Eikä se taatusti ole kuvaajan tai lehden tarkoitus. Ongelmaksi nousee mennä tämän henkilön luo seuraavana päivänä keikalle. Kollegan ja toimituksen tahatonkin moka vie mahdollisuuden toisilta journalisteilta tehdä työ hyvin


Kuvaaja EI kertakaikkiaan saa tuoda tällaista materiaalia toimitukseen. 
Ammattitaitoisen lehtikuvaajan pitää tässä pudottautua alas ja nostaa neutraali katto tyttöjen taakse, eikä kuvassa näkyvää tuhannen elementin rikkonaista seinää, pään läpi menevine putkineen.



Missä kala? Takavuosina tämä olisi herättänyt deskissä kuvatoimittajan hörähdyksen ja komennuksen mennä takaisin ottamaan Valokuva. Kuka valvoo nykykuvaajien työtä? Kala on iskusana ja siitä kuvaajan on lähdettävä. Vaikka nyt aluksi mentävä mukavuusalueen ulkopuolelle ja tiskin taakse, siellä on kaloja, joita kytkeä odotukseen ja tiistaihin ja odottava ostaja Juha Nevalaiseen. Lupaa voi kysyä taustan valitettavan käsien katkomisen kohteeksi joutuneelta myyjältä. Miesparka lienee Black&Decker käyttäjä.


Tässä HS:n julkaisema juttu ja kuva ja alla julkaistun kuvan sisällä ollut lehtikuva uusiokäytettynä. Tämä kuvaaja näkee kyllä, mutta ei osaa kuvata. Niiden edellytysten kohdatessa tulee kuvia, jotka voi kytkeä juttuun. Tuo alempi kuva on muuten sellainen, jonka Pentti Koskinen olisi voinut ottaa.


Sadat jonottivat ja HS valitsee jutun pääkuvaksi tyhjää informaatiota täynnä olevan pinnan. Kuvatekstissä mainitaan kaksi henkilöä ja heidän visuaalinen kohdeinformaationsa on valaisemissani ruuduissa. A,B,C,D ruudut ovat merkityksettömiä jutun ja otsikon ja kuvan jännitteen kannalta.
Jonokuva on niin huono, että se on jätetty pieneksi. Massa kuvataan ylhäältä, ei massan vierestä.

Ei kommentteja: