tiistai 25. maaliskuuta 2014

Miksi narratiivisia lehtikuvia?

Narratiivinen Narrative, (a magazine of) fiction and nonfiction devoted to the art of storytelling. Dokumentaarisesta totuudesta poikkeavasti rakentaen ja kuvitellen tehty kuvaustapahtuma / kuvaamismalli. Rakennettu lehtikuva. Lehtikuvasta poikkeava keinotekoinen valonkäyttö ja pakotettu keskeissommittelu aiheesta riippumatta.
---------------------------------------------

Syyt.

1. helppous. 
Nopea, tilanteeseen ilman aikaviivettä reagoiva cartierbressonmainen kuvaamismalli on erittäin vaikea toteuttaa, osata ja hallita. Se vaatii ensin perusteellisen välineen haltuunoton ja sitten vuosien jatkuvan harjoittelun. Tarvitaan paljon yleistietoa ja sen salamannopeaa visuaalista soveltamista tilanteissa.

2. matkiminen.
Yhä suurempi osa jäljellejääneistä ammattikuvaajista on valmistunut Aallosta, Tampereelta tai Lahdesta. Heitä sitoo yhdenlainen yleisesti hyväksytty kuvaamismalli, joka estää uudenlaisen kokeilun ja kehittämisen ja alan viemisen eteenpäin. Tämä nuorten kuvaajien joukko on lukkiutunut plagioivaan visuaalisuuteen, koska se tuottaa turvallisuutta ja estää toisaalta lahjakkuuksia pääsemästä eteenpäin, mikä  takaa samalle joukolle palkinnot, apurahat ja arvostuksen. On syntynyt rakenteellista korruptiota ja yhtenäiskulttuuri.

3. Editoivan portaan ammattitaidottomuus.
Toimitussihteerit ja muukin taittoporras, sekä kuvan kanssa työtään tekevät ovat usein toimittajia. Heidän käsityksensä kuvasta on vajaavainen, tai heillä ei ole omaa kuvallista näkemystä ollenkaan. Näin lehteen pääsee materiaalia, joka arvotetaan kuvaajan statuksen mukaan, ei substanssin mukaan. Kun freekuvaajia ei kilpailuteta kuvien, vaan tunnettavuuden perusteella, ei kehitystä tapahdu ollenkaan.

4. Yhteiskunnan suojautuminen
Yhteiskunta suojautuu yhä tehokkaammin journalisteilta. Kuvaajat eristetään helposti valvottavaan naruneliöön tai pidetään tapahtumista yksi kontrolloitavissa oleva tiedotustilaisuus, jota saa kuvata eturivin tuoleista. Journalisteja valvotaan jopa mielenosoituksissa ja katastrofeissa tarkkaan, ettei mediaan pääse kuvia- jotka kyseenlaistavat virkamiesten toimintaa. Näinollen kuvaajalla pitää olla erityistä rohkeutta ja kykyä vastustaa kieltoja seurauksista piittaamatta ( Huomioi tapaus Pentikäinen)

Keksitkö lisää syitä, kerro?

Narratiivinen lehtikuvaesimerkki.
Kuva: Jore Puusa


Reaaliaikainen dokumentoiva lehtikuvaesimerkki.
Kuva: Jore Puusa

Ei kommentteja: