perjantai 28. maaliskuuta 2014

On ammattilaisia ja sitten on…hm.

En pääse muiden lehtien pariin ollenkaan, kun HS:n naiskuvaajien lauma liimaa minut aamuisin voihkimaan ja kaatamaan kaffeen väärään kurkkuun tai jopa kokonaan ohi ( kurkusta). Koiratkin ottavat terveellisen etäisyyden nähdessään, että aukaisen lehden. Edellisellä kerralla kuumaa kahvia pärskähti suustani käsin "Tuhon" kintuille, josta hän loukkaantui niin että puri "Petoa" korvaan. Siinä luette perjantaiversiona miten koiratkin voivat kärsiä kelvottomista lehtikuvista ;-)
Tänään piskit viisaasti olivatkin soffalla peiton alla, kun avasin lehden ja olin tukehtua muroihin nähdessäni Hakaniemijutun pääkuvan.
-
Sotku on sanoinkuvaamaton. Ne jotka kelluvat Aallon ja muiden taidekeskitysleirien nosteessa, koettakaa avata silmänne. Edes hetkeksi. 
Tämä kuva on täysin vailla valokuvan kieltä. 
Tämä kuva on täysin vailla kuvajournalistista otetta. 
Tämä kuva on Aallon, Ryhmä 11 ja muiden lehtikuvaa murhaavien systeemien plagiointituote. Jumalattoman rumasti sanottu, eikö. Mutta totta. Miten totuus pitää kertoa? Nykynuorten tapaanko: "niinku siis ihanii värei ja siis tosi hyvä kuva, et kyl oot ihana kuvaaja ja paljo onnee tost fotost osaisimpa mäki noin hyvin kuvaa vaix mul onki canoni".
-
Maailma ei pelastu siitä, että pannaan pikkuflässi sivummalla seisovan toimittajan kätöseen ja laukaistaan se kuvatoimituksen kaapista otetulla södellä pikku radiolaukaisimella.
Maailma pelastuu, kun lähdetään hakemaan kuvaa vain e s i m e r k i k s i  SAK:n talon katolta ja muunnetaan sieltä näkyvä todellisuus informatiiviseksi ja samalla übervisuaaliseksi vedoksi, jonka elementit kertovat jutun kohteesta, olisiko se liikaa vaadittu, siis kuvan kytkeminen juttuun. ( voi sen kivan salaman laukaista siellä katollakin, mutta kannattaa ensin uusio-opetella, miten valoa tasataan, ettei chimpattu kuva näytä kivalta myllyssä, mutta lehdessä onkin umpitukossa, Langford takaisin pikku kätöseen)
-
HS tilanpilaajan alla on ammattikuvaajan veto radanpinnan lämmönmittauksesta. Kuvaa voi katsoa, koska se toimii joka kohdastaan ja on visuaalisesti hiukan samanlainen kuin Hakaniemivetokin. Ero on informaation määrässä. Insinöörimittaakuva kertoo yhden asian kuin kiitävä juna ja pakottaa lukemaan jutun. Eleetön, ilmeetön suoritus. Pinnanjako tekee lehtikuvan.  Otsikko vain on kuusta ja kuva Venuksesta. Radalla on hankala ajaa, koska on helvetin kuuma. 


Kuvien lähde HS  28.3.2014 / Kaisa Rautaheimo ja AFP- Ed Jones3 kommenttia:

ir kirjoitti...

Nää mitään langfortteja ehdi lukea kun on kiire taiteileen.
Onneks eivät sentään kuvaa itseään munasillaan, sellaisiakin näyttää olevan. :(

Ilkka Ruotsalainen

Jore Puusa kirjoitti...

Sijaismunat oli siinä kuvassa eli vartalostunt kuten hianosti sanotaan. Mulla tommosta jättiä ole.

ir kirjoitti...

Ai jaa. Mä kun luulin että se on vanhanajan ammattilaisen normi peli. :)

Ilkka R, ei vanhanajan ammattilainen