tiistai 18. maaliskuuta 2014

Valta vaihtuu, kuvat eivät...

Geneeristä kuvaa tarjotaan koko ajan HS:n sivuille, vaikka lehden oma kuvaaja on varsinaisilla tapahtumapaikoilla itse. ( ehkä) 
Luetaan rauhassa otsikko.
Vallan vaihtuminen---tarkoittaa Krimin ukrainalaisvallan päättymistä ja venäläisvallan alkua.
Näkyi heti -- tarkoittaa muutoksen yhtäkkistä havainnointia.
-
Kaisa Rautaheimon lehtikuvassa ei ole kuvitettu  otsikon sanoja. Ollenkaan.
Kuten kirjoitin, kuva on puhtaasti geneerinen ( onneksi ei veneerinen). Kuva on siis yleinen ja voisi kuvata minkä tahansa kriisin, mitä tahansa hetkeä tässä maailmassa -- jos lukija ei olisi asepukujen ja aseistuksen erityistuntija.
-
Ymmärrän kuvaajan mahdollisen turhautuneisuuden. Luultavasti hän ei ole uskaltanut tai vain voinut kuvata enemmän aiheeseen sisään. Niinpä hän on ottanut subjektiivisen näkemyksen alueeseen kuuluvan ns. taidekuvan, jollaisella ei pitäisi olla mitään tekemistä lehtikuvauksen kanssa.
-
Voimme olla montaa mieltä kuvan henkilön pään lävistävästä putkesta. Minä olen siitä tasan yhtämieltä ja olisi hauska lukea, mitä mieltä siitä on joku enemmän valokuvauksen harharetkiä ymmärtävä. Minulle, entiselle kriisalueiden kuvaajalle tällaisen katsominen on armottoman turhauttavaa.
-
Miten pitkä objektiivi kuvaajalla on mukanaan?
Oletetaan että se on 300mm ja luultavasti Rautaheimolla on extenderi mukanaan. Siis jopa 600mm ( ehkä ) Sen lisäksi hän kuvaa kameralla, jonka tiedostosta voi laadun isommin kärsimättä sujuvasti pudottaa 50% sisään rajaten pois jatkossa 180 DPI painettavan kuvan dataa. Intrapolointia vaan ja näytetään lehden tilaajille mitä siellä on. Ei jokaista kuvaa tarvitse näpsäistä laajiksella.
-
Säiliöauton tms. luona on kaksi sotilasta, joilla on kontakti keskenään. Jos kuvaaja sai kuvata tämän, voisi hän lisäksi katsoa sisään sektoriin ja havainnoida sellaista, jolla Venäjän joukkojen läsnäolo todentuisi paremmin kuin tässä. Oletetaan vaikkapa, että jonkun sotilaan kansallisuus- tai joukko-osastotunnus on revitty irti..langanpätkät hihassa olisivat kuvan arvoinen veto. Ja sata muuta aihetta.
-
Olen ehdottoman tasa-arvon kannalla, mutta olen sitä mieltä, että tällaiselle keikalle armeijan käymättömän? naisen lähettäminen nyt vain on hölmöä. ( Venäjänarmeijalla on aseita ja varusteita, joita voidaan visuaalisesti liittää Ukrainan läsnäolon manifestaatioihin ja tehdä siitä lehtikuva jne…sata vaihtoehtoa jotka kaikki olisivat parempia kuin tämä repro tai…huono repro-
Katsokaa NPPA:n kriisikuvia ja verratkaa HS:n kamaan.
-
PS: = post scriptum eli jälkikirjoitus
huomioikaa hieno roskiksesta löytämäni sukka ja HongKongin erikoistarjouslukulasi D3,5 ja 1€. Kupissa Lidlin tarjouskahvia 1,90 €. Köyhyys näkyy nyansseissa. Mutta jumankauta, minä ottaisin luodin saamisen nahkaankin uhalla kunnon lehtikuvat tästä. Mutta ei..meidät vanhat on tungettu pois näkyvistä kaapimaan roskalaatikoita eläkkeen jatkoksi.
HS..vanhoja ammattilaisia on elossa vielä, he janoavat näyttää närhen munat..Kotilaisen Hessu tekisi tuosta paikasta naruneliössä seisoessaankin vuoden lehtikuvan vasemmalla kädellä.
Surkeaa tämä on. Perin surkeaa.Lähde HelsinginSanomat 18.3.2014. Kuva Kaisa Rautaheimo

2 kommenttia:

Haapavaara kirjoitti...

Huomaa trendikäs vino horisontti. 90-luvun citylehti on täällä tänään.

Samppa

ir kirjoitti...

Kirjoituksistasi on käynyt ilmi, että lukijoidenkin joukossa saatta olla jokunen tyyppi, joka mieluusti, jos vain voisi, lähettäisi sinut keskelle kiivainta toimintaa.
Itse kyllä arvostan Keravaa yli näiden toimintakeskusten. Osumilta paikattuun jalkaan kun ei mikään löytösukka mahdu ja letkunesteytyskään ei muodostu Liiterin tarjouskahvista.
Kaikkea hyvää Ilkka Ruotsalainen