maanantai 12. toukokuuta 2014

Kahden todellisuuden HS + päivitys klo 2200

Tuntuu siltä, etten ehdi muihin lehtiin tirkistelemään ollenkaan, kun HS:n taso laskee kuin lehmän häntä ja päivästä toiseen. Suosittelen henkilöstövaihdoksia ja ammattilaisten käyttöä jatkossa.
Rouva lehtikuvaaja ei pääse keskeissommittelusairaudesta eroon ja näyttää laajaa tummaa sotkua muutaman neliödesimetrin, samaa voisi kuvata Mellunmäessäkin, tulisi halvemmaksikin. En edes jaksa kirjoittaa kuvasta, se on niin surkea ja olenkin ottanut tämän casen esiin vain, koska HS väittää naisen pudottavan äänestyslipun uurnaan.

EI MUUTEN PUDOTA!
Pudottaa henkilö sensijaan kahden hryvnian setelin kurkkupurkkkiin, jossa lukee ihan selvästi että: "auttakaa organisaatiota". 

Jos mä sen osaan lukea Keravalla, niin luulisi HS:stä löytyvän edes yhden, joka osaa paikallista. Kardinaalimoka maan "johtavalta" lehdeltä. Muutenkin editoinnin puute alkaa näkyä paniikkina lehdessä,  selkeitä kirjoitus ja ajatteluvirheitä menee läpi yhä enemmän. Mahtoi olla hyvä juttu vähentää toimituksista kymmeniä ammattilaisia pois kuljeksimasta.
-
Lehdessä uutisoidaan myös ihmisen alkukodista ja kuvaan on laitettu setä näyttämään kymmensenttistä patsasta. Teksi mieli kysyä kuvaajalta, että mitä lisäarvoa antavat huoneen verhot ja seinien maalausinfo antropologiseen aiheseen. Alempana se mittakaavaversio, jonka mukaan patsas ja setä pitäisi mitoittaa, että informaatiota välittyisi. Orkkiksessa patsas joka on SE juttu on alle kahden % pinta-alasta. Kehnoa ja surullista.

Kuvien lähteet HS 12.5.2014, kuvat Kaisa Rautaheimo ja Anni Koponen, kuvasitaatit kuvajournalismin opetusta varten.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja sitten muutamaan nimettömään kommenttiin vastaus yleisesti. Olen itse ollut Sanomissa töissä 7 vuotta vakituisena kuvaajana, tosin Lehtikuvassa. En minä Sanomia vihaa, Sanomat ja Pat Seppälä teki minusta piinkovan ammattilaisen ja siitä kiitos hänelle nurmen alle. Sanomat on kuitenkin tehnyt peräperään massiivisia virheitä päästäessään hankenin ja kauppiksen pojat ohjaamaan journalistista koneistoa. Siitä ei koskaan ole hyvää seurannut.
Kortsujen ja paitojen ja pesukoneiden tms myymisessä Hankenin taidoista on kovasti hyötyä, mutta sanomalehti ja media yleensä ovat toisenlainen case. Niitä ei ohjata bemarin ratin takaa ja attaseasalkkua näpelöimällä.


5 kommenttia:

Haapavaara kirjoitti...

Noh noh Jore, vähän kritiikkiä itseensä, kun kritisoi että hankenin pojat ovat pilanneet liiketoiminnan.

Mites se nyt meni. Eka tuli rahaa kuin rosvopäällikölle, sitten laajennettiin kuin rosvopäälliköt, Tsekkeihin, Alankomaihin, Unkariin, Venäjälle tie minne.

Ehkä tällä oli Aatoksen hyväksyntä, ehkä ei. Mutta nyt kaikkia rönsyjä myydään, että pysyy ROI kunnossa. Kultamunia ja tuotttamottimia samoin tein lahtuulle.

Kohta ei ole myydä kuin se kuuluisa kello. Eikä ne apinatkaan osaa vieläkään tehdä töitä ilmaiseksi. Vaikka kuinka ollaan riistetty jokaista kurssia ja niin...

Älä syytä duunaria, koska senkin pitää leipä jotenkin saada. Eikä ole munaa vaihtaa ammattia, tai kykyjä.

Kyllä tämän esityksen on taputellut johtoryhmä. Ja hyvin onkin taputellut. Systeemi on kohta nurin, ja stadissa luetaan Turunsanomia tai Aamulehteä.

Jore Puusa kirjoitti...

Njah..miten vaan, referoin kuitenkin tässä niitä- joita tunnen Sanomien organisaatiossa nyt. Loppukaneetin kirjoitin, koska nimettömät kommentoijat lyövät minuun leimaa, että kävisin jotain Sanomien vastaista ristiretkeä, mitä en käy. Käyn myös muita medioita läpi. Ei minusta ole mukavaa että lehdet ovat niin hirveitä. Mielelläni näkisin että blogini kävisi tarpeettomaksi ja olisi nähtävissä hienoa journalismia.

Haapavaara kirjoitti...

Jopa oli hävyttömän paljon typoja ekassa viestissä.

Erään nyt jo kunniallisesti eläköityneen arvostetun uran tehneen sanomalaisen kommentti oli, että yleisesti ottaen, noin 16% oli lehdenteossa palkkakustannuksia. Ja se oli aina se duunari joka oli kallein, jonka piti joustaa, jolta vietiin.

Tämä siis, kun henkinen, ja fyysinenkin voimavara oli siis 16%.

Hesari ja Uusisuomi oli minunkin lehdet, kun en jostain syystä tiennyt, että Kansan Uutisia oli edes olemassa.

Lehden tekijät, kaikki kunnia heille, jotka puurtavat oikeasti taloudellisten lukujen valossa firmassa, joka kohta menee nurin. Ei sitä nurin saa se 16% palkkakustannus, vaan ihan omistajien ahneus, kun kaikki vedetään ulos firmasta mikä vaan pystytään, ja jos ei sijoitettu tuotto tuo niin paljon, niin myydään kannattavaa omaisuutta ja liiketoimintaa, että sijoittajat saavat omansa.

Mutta minä en ole mikään pörssinero. Olen vaan lukenut analyyssejä ja kuunnellut viisaampia. Kaikkien heidän arvio on, että kusessa ovat. Eikä siihen taida vaikuttaa kaiken maailman Sanoma messiaani seminaarit, joita tänäänkin pitivät.

Jari Kähkönen kirjoitti...

Onhan se niin kuvaa kuiten tekstiäkin koskevan editoinnin osaamattomuus melko ilmeistä maamme mediassa. Yhä enenevässä määrin alkaa kuitenkin olla vikaa myös johtamisessa.

Kun kirjoitetaan niin peloissaan olleesta opettajasta, että se uskalsi käydä töissä vain kevytsuojaliivi päällä ja sai palkinnoksi potkut rehellisestä tunnustuksestaan, premille tulee joku arkistokuva siviiliasuisesta POLIISISTA liivi päällä+avattu teleskooppipatukka kädessä. Palautteeni jälkeen pieksemisväline rajattiin pois ILMAN PÄIVITYSLEIMAA JA MUUTOKSEN YKSILÖINTIÄ JUTUN TEKSTIN LOPPUUN.

Toisen kerran yksi saman talon toimittaja jäi ainakin minulle kiinni Wikipedian plagioinnista, mutta kustantaja/vastaava toimittaja ei ottanut mitään kantaa, ja kiinnijääjän esimies kiitti palautteesta sekä laittoi lähdeviitteet kuntoon. Niinpäniin, pirullisena omana itsenäni saattaisin kysyä, että mitä ihmettä, eikö kuuden viikon lounaripalkkaisella sopimuksella saanut sittenkään parempaa työvoimaa?

No, toisaalta sitten muistan saman konsernin toisen lehden uutispäällikkö X:n, jolla oli oikeasti pokkaa selittää ilmeisen naama vakavana, että kyllä he antavat krediitin, mutta eivät he vaan nyt anna sitä minulle. Varmasti hänkin oli maisteri, verkostoitunut, toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa olija ja riittävän suuren kuukausipalkan nauttija, mutta missä minkään näiden asioiden vaikutus näkyy?

Ole siinä sitten journalistia konsanaan. 35 vuotta samassa tuotannollisen alan alemman keskiluokan toimihenkilön päivätyössä olleet sukulaisesi ovat aina nauraneet tätä ammattia, mutta kumma kyllä 2010-luvulla ei enää tee vähääkään mieli puolustaa vertaisiaan tai läksyttää läsnäolijoita ammatin merkityksestä. Ei yksinkertaisesti ole enää pitää itselläkään pokeri, kun tietää totuuden paremmin kuin hyvin.

Todellisuudentajun ja häpeäntunteen katoaminen maamme mediassa on yksinkertaisesti niin räikeän ilmeistä. Jonkin verran fuulaa on aina mahtunut sekaan, mutta nyt on tainnut pahemman kerran irrota tappi veneen pohjasta. Kysymys alkaa ihan yhtäläisesti olla Joren esiinnostaman osaamisen lisäksi myös totuudenmukaisuuden ja monipuolisuuden katoamisesta.

Jari Kähkönen

Jore Puusa kirjoitti...

Harvesting on alkanut. Lehtien omistajat eivät enää usko, että printtiä on 10 vuoden kuluttua. Niinpä laadulla ei ole enää merkitystä. Loppu on edessä, Seiska-lehti merkitsee huippujournalismia jonkun ajan kuluttua. Onneksi olen silloin jo kuollut.