torstai 29. toukokuuta 2014

Pieni nyanssi - mutta kuvottava ilmiö

YLE:n uutiset ovat visuaalisesti surullinen ilmiö. YLE:n hierarkia on niin kuvavihamielinen, että se näkyy työnimikkeissäkin. Kuvaaja on kameramies ja itse kuvaaja istuu studiossa ja katselee monitoria. En puutu uutisiin journalistisesti vielä, vain senverran karjahdan, että haastatteluissa ei juuri koskaan kuule jatkokysymystä, joka hankaloittaisi valehtelevan haastateltavan tilannetta. Nyt uutiset on ikäänkuin propagandaväline, jossa saa sanoa mitä mieleen juolahtaa --- elävän mikrofonitelineen edessä.
-
Urheilu on oma lukunsa. Kamerat sijoitetaan huolellisesti siten, että mainokset näkyvät maksimaalisesti. Kun haastatellaan kilpailussa pärjännyttä, mennään automaattisesti mainostaulun luokse ja kysytään: "Miltä nyt tuntuu?" 
Hyvin arveluttavaa, mutta YLE on niin iso toimija, ettei kukaan uskalla asettaa sen tekoja kyseenalaiseksi jos aikoo säilyttää työnsä alalla. Yhä edelleen YLE:n kolosseissa istuu satoja poliittisella valtakirjalla valittuja toimittajia, jotka puristavat itsestään jutun vuodessa. Ja me maksamme kiltisti.


Ei kommentteja: