keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Mahalaskua / Expressen

Expressen irtisanoo miltei koko kuvatoimituksensa, kaikki kuvaajat ulos.
---
Nyligen sa Expressen upp sina fotografer på 
Kvällsposten i Malmö och GT i Göteborg. 
Nu läggs hela bildredaktion i Stockholm ned
och alla fotografer tvingas sluta. 
Kvar blir bara en bildhanterare och 
en bildchef.
---
Samaan aikaan Suomessa alkaa herua tietoa Aamulehden uudesta freesopimuksesta.
Tuo koskenee myös IL friikkuja kunhan IL:n printti ensin loppuu?
Kaksi ensimmäistä työtuntia on 50€, sitten 30€ tunti. Aiemmin  
lähtökorvaus oli 127€ .
--
Sopii maksella noilla kameralaina, tietokonelaina, asuntolaina tai vuokra, autolaina ja syödä ja syöttää perhe ja aloitella opintolainan maksua.
-
Olin yhteydessä Expressenin vanhaan tuttuuni, jonka kanssa tein keikkoja Ruotsissa.  Hän ei ollut kuullut mitään varmaa ennen irtisanomisia, joiden laajuus tuli - shokkina. Kukaan heistä ei saa mitään erorahaa, oli vain sanottu suoraan- että laatu lehdessä tulee laskemaan mutta pyydetty ymmärtämään tilanne. Freet kuvaavat jatkossa ja kaikkia kuvaajia oli pyydetty siirtymään friikuiksi, mutta hinnoittelusta ei vielä tiedetty. Jotta irtisanomisista olisi hyötyä pitää freehintojen tietysti olla sellaisia, että irtisanomisissa on jotain järkeä. Minua kiinnostaa kykeneekö Ruotsin SJL:ä vastaava liitto pitämään freet kurissa vai mennäänkö Sanomatilanteeseen, jossa vanhat freet korvautuivat nuorilla kuvaajilla - jotka allekirjoittivat sopimukset mistään piittaamatta tuhoten samalla alan.

Seuraava isolla.
MEILLÄ EI OLE KOHTA ENÄÄ PRINTTIÄ, EIKÄ ALALLE KANNATA ENÄÄ HAKEUTUA, KUVAJOURNALISMI KUOLEE MUUTAMAN SEURAAVAN VUODEN AIKANA. WEBISSÄ VOI JATKOSSA OLLA JA OLETETAAN OLEVAN VAIN AMATÖÖRIEN PUHELINRÄPSYJÄ, 15 VUOTTA OLEN HUUTANUT PÄÄ PUNAISENA ETTÄ TUHOUDUMME JOS EMME LIITY YHTEEN JA VASTUSTA ÄÄNEEN. NYT OLLAAN ROTKON REUNALLA JA OSA JO ROTKOSSA, EIKÄ KUKAAN VIELÄKÄÄN TEE MITÄÄN.

Mitä sinä aiot ajatella tilanteesta, vai jatkatko hauskojen kissanpentukuvien ja joogausohjeiden postaamista? Jos nyt ei tehdä jotain, on myöhäistä narista, kun meillä on jatkossa fasistinen hallinto ja media kertoo vain Katri-Helenan hääkuvioista ja julkkisten törpöttelystä.