perjantai 13. helmikuuta 2015

Done

Oheisella videolla kerron, miten työni lehtikuvaajana ja julkisena esiintyjänä ja alan luennoitsijana on nyt loppu.
Monien kysymysten takia seuraava: kuvajournalismiblogiani en kuitenkaan lopeta, en ilmeisesti ole kyllin selvästi sitä kertonut!
-
Jossain vaiheessa keväämmällä teen jutut ainakin "one trick pony" ilmiöstä, eli suosikkikuvaajista, jotka osaavat vain yhden kapean sektorin jotenkuten ja joutuessaan ulos mukavuusalueeltaan, epäonnistuvat visuaalisesti. Kimmoke kuluvan sunnuntain Syyriakamasta, jossa Meltio seuraa taistelijoita lomalla ja...kuvaa surullista sutta ja sekundaa.
-
Teen myös WPP:n suhteen jutun siitä, miten aika ennen Photoshoppia oli ainoa uskottava kuvajournalismin suhteen. Viimeisessä WPP:ssä hylättiin suuri määrä kuvia manipuloinnin takia. 
-
Teen jatkossa paljon harvemmin juttuja, kerran parissa viikossa ehkä, mutta syvemmin ja rajummin. Näin aion toimia, kunnes en enää pysty fyysisen tai psyykkisen kyvyttömyyden takia. Toivon toki, että joku muukin uskaltaisi, mutta epäilen sitä. Siteeraan lopuksi tuttua noin 40 vuotiasta vakituista kuvaajaa: "Kukaan ei kuule enää jaksa, ei viitsi, eikä uskalla ajatella mitään kuvatoimituksissa,  jos sanoo sanankin krittiisesti, alkaa heti uhkailu."
6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa Jore! Olet huipputyyppi!

Yksin on mahdotonta taistella näin laajalle levinnyttä asiaa vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Jore kaikesta.

Anonyymi kirjoitti...

Jätän tämän vain tähän:
http://www.kurssille.com/courses/toimittaja-ja-lukija-median-valokuvaajana/

Kalle Koponen opettaa toimittajia ottamaan parempia valokuvia mediaa varten .. eli jos ammattikuvaajille ei ole töitä niin aina voi opettaa :/

Jore Puusa kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Allaoleva lähtee mediaan juuri nyt.
Kalle Koponen, Helsingin Sanomian toimittaja ( kuvaajaksikin häntä jostain syystä kutsutaan) on aloittanut toimittajien ja amatöörien kurssittamisen lehtikuvaajiksi.
http://www.kurssille.com/courses/toimittaja-ja-lukija-median-valokuvaajana/
Tämä on toistaiseksi törkeintä, mitä olen juuri loppuneella urallani nähnyt.
Piittaamatta kuvajournalistien ahdingosta ja jatkuvista irtisanomisista, aletaan antaa perustietoa toimittajille ja ilmaiseksi kuvansa luovuttaville amatööreille, jotta loputkin ammattilehtikuvaajat voidaan deletoida.

Nyt on aika tehdä jotain. Ihan oikeasti. Muuten kaikki romahtaa ja alalla on vain ilmaisamatöörejä.
Jos et uskalla ottaa kantaa, jaa tätä edes eteenpäin, meidän on huolehdittava myös lähimmäisistämme!

Olemme oravanpyörässä jota ei lehdissä käsitetä. Nuoret lukijat haluavat printtiin rajua visuaalisuutta, kun sitä ei ole ( eikä sitä ole lehtien webissäkään) - he äänestävät jaloillaan ja lopettavat lehden lukemisen.
Silloin lähtevät ilmoittajat ja kurjistuva lehti joutuu irtisanomaan - lisää visualisteja, jotka ovat ainoita, jotka voisivat pelastaa lehden.
Toimituksissa ei ymmärretä, että maailma on visuaalinen, eikä tekstituottajille pitäisi antaa minkäänlaista valtaa kuvantuotannossa.

Tässä viestini facebookkiin.
-----------------------------------------------------------
Facebook, koulutusyritys ja Koponen...
Pidän Kalle Koposen kuvauskurssia toimittajille äärimmäisen törkeänä tekona aikana, jolloin vakituiset lehtikuvaajat irtisanotaan kaikkialla ja toimittajat/amatöörikuvaajat asetetaan korvaamaan irtisanotut kelvottomalla materiaalilla, joka tekee lehdistä naurunalaisia. Jos tämä ei todennu sinulle, kehotaan esimerkiksi haastattelemaan IltaLehdestä juuri irtisanottuja ammattikuvaajia.
Minun on mahdoton uskoa tällaista, jopa SJL:n periaatteita vastaan toimivaa sabotaasia todeksi, ja tulen ottamaan yhteyttä liittotasolle ja kirjoitan aiheestajutun blogiini ja vedän mukaan koko maan ammattilehtikuvaajakentän kritisoimaan toimittajaa, joka pyrkii tuhoamaan loputkin ammattilehtikuvaamisesta.
Syvästi pettyneenä.

Jore Puusa
Lehtikuvaaja, kuvajournalismin opettaja, emeritus.
http://puusaportfolio.blogspot.fi/
http://kuvajournalismia.blogspot.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Yleisön toivomuksesta saisko tuon luennon video- tai tekstitiivistelmän nettiin? Siis mitä tulee henkilöohjaukseen lehti/reportaasikuvauksessa. Aiheesta ei juuri tietoa missään näy ja olisi kiinnostavaa kuulla siitä vanhan tekijän testamentti. Kiitos etukäteen. Materiaali on kai Joren kovalevyllä, mutta edellisessä linkissä se oli noin tuhatkertaisesti nopeutettuna... Kiitos!

Jore Puusa kirjoitti...

Monet ovat toivoneet samaa ja kaikki anonyymeinä.
Pahoittelen mutta en anna mitään spesiaaliosaamisestani ilmaiseksi, enkä erityisesti siinä tapauksessa, että pyytäjä on anonyymi.
Minulle webin anonyymius on sama asia kuin syöpä, joka nakertaa ja tuhoaa itsessään erinomaisen tavan viestiä.