sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Varkauksia ja feminismiä


Saara Särmä on feministiblogisti.
Hänellä on hyvin suosittu blog nimeltä "Congrats, you have an all male panel"
Hesari kirjoitti aiheesta ylistävän jutun ja henkilökuvan. 
Kävin katsomassa ja kuten pelkäsin blog oli TUMBRL:ssa eli siis pyörii yhdessä pahimmista kuvavarkausalustoista. Kirjoitin Hesarin toimittajalle ja blogistille mailin as follows. Toimittaja vastasi ja kävimme hyvän keskustelun, blogistista ei ole kuulunut pihaustakaan.
----------

En voi kiistää etteikö sovinismi olisi edelleen voimissaan. Ikävää naisten kannalta ja erityisesti miesten.
-
Blogin ongelma on, että sen kaikki kuvat ovat varastettuja, kuvaajan crediittejä ei näy missään. Tumbrl on sivusto, josta minäkin löydän varastettuja  kuviani ja josta niitä on erittäin vaikea saada pois. Kannattaako HS siis copyrightrikkomuksia naureskelemalla hyväksyvästi niitä tekevälle henkilölle.
-
Tumbrl toinen ongelma on, et voi ilmoittaa © rikkomuksesta ellet kirjaudu tai liity ja siitä taas on omat roskapostiseurauksensa webissä.
-
Blogistin nimeä ei näy missään, joka minusta on pakoilua...... ja olisi kiva tietää miten Hasselhofin kuvan käyttöön tässä yhteydessä on saatu © lupa.
-
Hyvä asia ei oikeuta laittomuuksiin ja HS:n pitää olla nettivarkauksia vastaan tai edes kriittinen. En mitenkään puutu blogin aiheeseen vaan kuvajournalismin entisenä opettajana ja satoja kuviani webiin menettäneenä-- huomautan, että on oltava vastuu siitä kenen ottamia kuvia käyttää. Kuvan varastaminen omaan käyttöön on jokseenkin jokaisessa maassa laitonta.

Hyvää kesänjatkoa, Jore Puusa


-------------- 
HUOM! En hyväksy mukaan ainuttakaan kommenttia, jossa tyrmätään naisasia. Naisia on kohdeltu todella huonosti satoja vuosia Suomessa. Tosin vaaka on painunut toisin ja nyt huonon kohtelun alaisina ovat miehet.

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Varastettuja kuvia ilman credittiä.Voi hyvää päivää.Niitä viedään multakin ties mihin enkä edes tiedä mihin,vaikka luvattiin kertoa mihin,kun tekijänoikeudet sanomalehtikuvaajiltakin vietiin.Nyt siellä lapsistani ottamani kuvat saattavat olla kuvituskuvina jonkun paskan pedofifiili tai teiniraiskausjutussa.Ahneus vs sivistys.Kumpi voitti.

Anonyymi kirjoitti...

Varmasti ei ole kysytty mitään lupaa Hasselhoffin kuvaan. Oletan että "hauska" bloggaaja luulee että suomessa on fair use klausuuli jonka perusteella kuvaa mukamas voisi käyttää ... tai sitten ei vain välitä.

JK

Samppa kirjoitti...

Kun aate on oikea, saa keinotkin olla vähän mitä vaan?

Anonyymi kirjoitti...

On aivan sama missa ottamiani kuvia julkaistaan kunhan nimeani ei nay.ihan sama.game over forever.too late idiots ja me

Anonyymi kirjoitti...

Kuvatoimiston kuvaajilla ei tainnut olla oikeuksia kuviinsa alunperinkaan vai mita siina sopparissa luki ja kai heille parempaa liksaakin maksettiin kuin maakuntalehden sikalakuvaajalle.ja maksettiin ja maksetaan about tuplat.no hesa on hesa eika tku tre tai jokin jossa tarttee saappaat jalassa paskassa kulkea.no glamour here.navettaan huomenna.ammuu

Anonyymi kirjoitti...

Kun multa työnantaja vei tekijänoikeudet n. 10 000 markan kertakorvauksella,olin sen taistelun jälkeen useita viikkoja sairauslomalla.Ja olisittepa nähneet johtajan ilmeen kun sl n jälkeen viimesenä oikeudet myin ja paperin allekirjoitin.Vittumaisempaa iloista virnettä ns. ihmisen naamalla en ole nähnyt.Niin ja muissa firmoissa toi kertakorvaus oli noin kymmenkertainen.Ja mun sopparissa myös aiemmin ottamieni kuvien eli arkistokuvien oikeudet siirty työnantajalle.Tosta vaan kertaheitolla Kukaan tossa taistelussani ei jelppinyt,ei liitto, luottamusmies,yhdistys tai kollegat yms.

Anonyymi kirjoitti...

Tapa jolla mediafirmat kohtelee nykyisin työntekijöitään, ja tämä tekijänoikeusjuttu mm. liittyy siihen ,on pöyristyttävää.Tarkoin ne ovat asian siellä kokouksissaan pohtineet.Aina löytyy joku,joka lähes ilmaseks tekee jotain,kun nimi on lehdessä.Ne sata vuotta firmalle työtä tehneet,jotka eivät oikeuksiaan luovuttaneet,on heivattu pois.Oletteko te mm MN ja muut onnellisia siitä mitä olette saaneet aikaan.Sentään entisiä lehtikuvaajia olette.Tommoseen hommaan,jota MN ym tekee en suostuisi mistään hinnasta.

Anonyymi kirjoitti...

Lehtikuva on sellanen,että sitä voidaan huoletta varastaa ties mihin.Ilmeisesti siksi että ne on surkeita.Tosin kaks kertaa olen lakimiehen laittanut asialle,kun freeaikoinani ottamiani kuvia on luvatta heitelty kirjoihin.Ja voitimme jutut.Siitä kiitos SJL n lakimiehelle.Noi muut varastetut kuvat on yleensä korvattu sillä että olen saanut kirjan,jossa kuvia on julkaistu.En rahaa.On melkonen probleema,että noita ton ajan kuviani lojuu lehtien arkistoissa ja sieltä niitä heitellään ties mihin.Ja niihin mulla on oikeudet.Just huomasin 10 v sitten julkastussa tietokirjassa taas luvatta julkastuja,vaikka nimeni on jokaisen kuvani takana.Luulevat ,että kuvat on vapaata riistaa,mutta eivät ole.Tää on aika sekava juttu.Eräs yhteisö toimi oikein.Olin kuvannut niille 20v kaikki ja ne halus oikeudet kuviin.Olin pudota pallilta ,kun kysyivät kävisikö 20 000 markkaa..eikä se ollut rikas ns. firma,kuten tämä yksi joka pilaili meidän kanssa korvaussummallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä ei ehkä pitäs sanoa,mutta työnantaja maksoi toimittajille suuremman kertakorvauksen tekijänoikeuksien luovuttamisesta kuin kuvaajille.Sanoin pomolle,että kun sun paperis allekirjotan,vuosituloni putoavat 10 viiva 30 tuhatta markkaa .lupas että kun allekirjoitan saan vapaa ajallani kuvata mihin tahansa paitsi sinne ja sinne.Nimi paperiin ja kuvaaminen muualle vapaa ajalla kiellettiin välittömästi. .Gone are kamerat,autot .Kyltti kaulaan ja kadulle kerjäämään.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeuksien saaminen oli noille niin iso juttu etta ottivat yhden uhriksi. uhkailivat mm potkuilla. puhelin pirisi vapaallakin.soittajina suuret herrat. ja kun lopulta romahti muut seurasivat perassa kuin apinalauma.joku pyristeli vastaan mutta seurasi laumaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tekijänoikeuksien pakkoluovuttaminen työnantajalle oli samaa kuin märkää rättiä naamaan ja lujaa ja siinä katosi jotain lopullisesti.Se on suurin tragedia ja menetys, mitä tällä alalla on tapahtunut.On kumma,että asia ei juuri ketään kiinnostanut.Jopa sillonen luottamusmies oli innoissaan siitä mitättömästä summasta,jolla elämäntyönsä ns. myi.Tietääkseni ainakin Ruotsissa ammattiliitto ainakin vähän aikaa vastaavassa tilanteessa pisti vastaan,mutta en tiedä miten siellä kävi.Täällä SJL vastasi kyselyihini,että sopikaa paikallisesti ja nauroivat summalle,joilla oikeutemme lopulta ns. myimme.Kun liitto suhtautui noin tärkeimpään asiaan ,mitä ko. lafkan historian aikana lehdistössä on tapahtunut,voidaan todeta,että journalisteilla ei ole ammattiliittoa.No kai ne luulivat työpaikkoja passiivisuudellaan pelastavansa,mutta kävikin aivan päinvastoin.

Anonyymi kirjoitti...

Ja samalla kun luovuttivat, heivasivat helvettiin kaikkien alalle tulevienkin oikeudet forever. ja jos ja kun tulevat sanoon ettei olis pitanyt tekis mieli...

Anonyymi kirjoitti...

Kaiken tämän jälkeen.Kuinka pystyn kunnioittamaan ja arvostamaan työnantajaani ja itseäni.Ja kuinka pystyn innosta loikkien ylipäätään menemään töihin.Siksi että itse työ,niin kauan kun sitä vielä vähän aikaa riittää, on kivaa.Sitä rosvojoukko ei ole vielä pystynyt tappamaan,vaikka yritys on KOVA.Olis kiinnostavaa lukea muiden kokemuksia tästä asiasta,mutta jälleen kerran PELKO on niin suunnaton,että ovat hiljaa hautaan asti...No tehkää,mitä teette eli mariskaa nurkan takana keskenänne.Vaikeneminen EI ole kultaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa kattella erään freen urheilukuvia facebookissa esim Kalevan kisoista.Hienoa siksi,että on edes yksi free joka pärjää ja jonka kuvat ovat hyviä.Kun sanon,että ton kaltaiset liian perinteiset kuvat eivät kelpaa erään firman visuguruille,niin se otta totta, eikä tuon erään kuvia firman lehdissä julkaista.Tossa firmassa urheilu kuvataan laajakantilla .Nurmikko, taivas ja muu avaruudellinen pääosassa.Urheilija siellä ehkä näkyy jossakin mustana pisteenä...Ei voi kuin kysyä,onko tollanen täydellinen paska olevinaan joku kannanotto vai mikä.Koska noihan ovat täysin julkaisukelvottomia.Ja ei helvetti ,niitä ottaa lehtikuvaaja.Tosin sijainen.Ja ei helvetti.Noi pomot ylistää niitä.

Anonyymi kirjoitti...

Joo mennään loppuun asti tää tekijänoikeusjuttu.Se ei tarkoita vain sitä ,että kuvat rosvottiin,vaan myös sitä että nyt joudutaan kuvaamaan ties minne,vaikka työsopimuksessa edelleen lukee että olen sen yhden lehden toimituksen kuvaaja.Mut saatetaan lähettää 100 km päähän jonkun paikallislehden keikalle,josta en ole kuullutkaan,mutta kun kuuluu konserniin.Minkäänlainen lakipykälä tai lakimies tai luottamusmies ei välitä paskaakaan siitä miten kuvaajia kohdellaan.No luottamusmiestähän ei ihan heti kai voi irtisanoa.Aiemmin ei tarvinnut murehtia ja ihmetellä mitä tapahtuu,mutta kun palkkakonttorikin huijaa..kuulemma...

Jari Niiniö kirjoitti...

Asia ei varsinaisesti tähän liity, mutta minua on alkanut nylettää*, kun kuuntelen Yle Puhe -radiokanavaa.

Siellä tuntuu olevan vuodesta toiseen jatkuva femakkoakkojen vuoropuhelu siitä, mitä tasa-arvon nimissä voidaan tehdä (vain) naisten etujen lisäämiseksi.

(*)
Keksin juuri uuden sanan, nylettää.
Se viittaa miespuoliseen henkilöön, joka on avoimesti esiintynyt feministinä, joten kyseessä liennee runopoika.


Anonyymi kirjoitti...

Nyt ollaan sitten ehdolla Vuoden Tieteentekijäksi:

http://tieteentekijoidenliitto.fi/media/tiedotteet/vuoden_tieteentekija_-ehdokkaat_2015.1190.news