perjantai 12. helmikuuta 2016

Etelä-Saimaa sukeltaa pommin.

Kun käyn Keravan kirjastossa jokapäiväisellä sivistysmatkallani, menen ensin lehtisaliin, johon tulee jokseenkin kaikki Suomen printtimedia. Mainio asia. Otan useimmiten yhden lehden ja luen sen tarkkaan. Kävelen pitkin lehtihyllyä ja laitan silmät kiinni ja nappaan randomlehden. Eilen sormiini osui Etelä-Saimaa.
Otin sen kannesta kuvan iPhone4 luurilla ja myönnän, repro on huonotasoinen :-(
Yhä harvemmin viitsin kantaa oikeata kameraa mukanani. Seliseli.
Tässä kuitenkin -pommeja Saimaasta- juttu.


Mietitään asiaa ensin arvomaailman suhteen. Juttuhan on moneen sataan kertaan Suomessa sotien jälkeen tehty. Vuosien myötä aihe on taas kuumentunut. Nuin 1945-1955 aihe oli kylmä, paukkuja löytyi maalta ja merestä jatkuvasti ja niihin meni purkajia rip. Kukapa siitä yhtä palstaa enempää. Meidän aikoinamme aihe lämpenee ja nyt pommi vedessä onkin oikea juttu. Ihmiset ajattelevat, että "entä jos tuo sattuu verkkoon ja sytkäri osuu veneen laitaan ja metrin päässä soutajasta lähtee pari kiloa trotyylia ja sen kuoret."
Tuli kasa jauhelihaa affenille ruoaksi.
-
Nyt siis löytyy lasti, joka saattaa olla räjähtävä. Tuo lasti mainitaan otsikossa, se saa tuekseen sanan -räjähtävä-. Saimaa sana määrittää paikan ja -ylös- sen mitä tehtiin. Noista sanoista pitää lähteä kuvaa tekemään...tai kuvasta otsikkoa vääntämään. Se olisi harvinaisempaa..
Kun katsoo lopputulosta, vain yksi sana yhtyy kuvaan siis -Saimaa-, kuvanoton paikalle on annettu määrite. Ihan koordinaatteja ei ja Saimaakin on laaja käsite.
Mutta otsikon sanoille YLÖS, RÄJÄHTÄVÄ ei ole kuvassa yhtymäkohtia. Sanalle lasti siinä mielessä, että kuvassa on kärryt ja niiden avolava. Lasti ei kuvassa kuitenkaan todennu.
Kärryssä voi olla vaikka ja mitä.
-
Tietenkään otsikon ei pidä duplikoida täysin kuvaa. Kuka jaksaisi nauramatta lukea otsikkoa:

KAKSI MIESTÄ MÖNKIJÄLLÄ AJAA
JÄÄLLÄ LASTINAAN JOTAIN JA EDESSÄ KEPPI
JA METSÄINEN NIEMI.

Otsikko on silti kuvan indikaattori ja juttuun tutustumisen katalyytti. Kun totuus on, että otsikko on ensin ja kuva sitten --  käy  kuten tässä.. Otsikkohan ei siinä häviä, vaan kuvaa ihmetellään ja kokonaisuutta. Paikallinen, joka katsoi nosto-operaation, tietää mistä kyse ja ohittaa asian. Jore Puusa Keravalla katsookin kaksi kertaa. Missä räjähtävä lasti, mistä ylös, kenen toimesta, missä aktiviteetti, jota otsikko lupaa.
-
Kun on vietetty aikaa jäällä noston alusta alkaen, niin miksei:?????
Ole työnnetty GoProta jorpakkoon avannosta?
Ole kuvattu, kun se kranaatti nousee, vaikka pintaan?
Ole kuvattu näkyvää kuvaa niin, että lastin rosoisuus ja olemus oivalletaan?
+ sata muuta mahdollisuutta.
Sensijaan on  onnistuttu tekemään perusmoka...ajettu taustan tummametsäinen niemenkärki kyytiläisten tummien kypärien taakse, jolloin kuva jo lakkaa olemasta ja otettu perusvirhe etualalle eli
40 fontitus, joka tappaa loput kuvasta. Sitähän sinä ensiksi katsoit.
Ei näin, ei!

Ei kommentteja: