keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Hannes Heikura ja ilmaiskuvat / PÄIVITYS...

YLE järjestää sääkuvakilpailun ja ottaa parhaita kuvia valitsemaan lehtikuvaaja Hannes Heikuran.
Ei siinä mitään, tämän kilpailun säännöt eivät ole niin epäreilut, kuin yleensä valokuvauskilpailuissa, joilla nykymaailmassa ilmaiseksi kootaan julkaistavia kuvia ja annetaan ehkä  leffalippu palkinnoksi. Mutta jokaisessa paratiisisssa on käärme.
-
Otin yhteyttä YLE:n ja pienen kiemurtelun jälkeen toimituspäällikkö Petri Jauhiainen vastaa minulle 13.2. mailissaan: "Julkaistuista sääkuvista ei makseta erillistä palkkiota." 
-
Hannes Heikura ja YLE siis tukevat nykytrendiä, jossa mediatalot kylmästi käyttävät harrastajia hyväkseen ja ottavat näiden kuvat ilmaiseksi käyttöön.
Miten tähän pitäisi suhtautua?
Peli on jo menetetty, koska näköjään alamme sisältä tulee yhä useammin tuttuja ammattilaisia, jotka lyövät puukon kuvajournalismin selkään, jos siitä on itselle hyötyä.
-
Heikuran olisi pitänyt tietää ilmaiskuvista ja ilmoittaa, ettei tehtäväänne ryhdy ennenkuin jokaisesta julkaisusta kuvasta maksetaan aina korvaus. Ammattikuvaajan on suojetava ammattiaan, eikä osallistuttava sen tuhoamisee.
Samoin YLE:n kansallisena organisaationa on seistävä suomalaisen työn takana- ei romutettava sitä.


2 kommenttia:

Haapavaara kirjoitti...

Nyt en tiedä mikä vaivaa. Eihän lehtiyhtiöt ole koskaan maksanut lukijoiden kilpailuista minkään sortin rahaa, tai jos ovat, niin on rahasummat olleet aika marginaalisia. Tavarapalkintoja ja muita on usein, maineen ja kunnian lisäksi. Jos sitäkään. Ja tämä kilpailu on jos sitäkään.

Herää kysymys, kehtaako tuohon kilpailuun kukaan varteenotettava amatööri edes osallistua, jos ei ole mitään muuta palkintoa kuin mainetta ja kunniaa? Raati voi joutua tekemään päätöksen, ei palkintoja koska huono laatu.

En hyökkäisi tämän asian tiimoilta Heikuran kimppuun, hän tuskin saa muutamasta kuva-arvionti sessiosta paljoa leipää Jos ollenkaan.

Samppa Haapavaara
Porvoo

Jore Puusa kirjoitti...

Arvasin, ettå kirjoitin epäselvästi.
Kilpailussa on oikea palkinto ja siihen lähetetyt ja julkaistut käsittääkseni huomioidaan rahalla, kuten jatkomyyntikin.
Mutta koko aineisto -josta Heikura kaman valitsee on lähtetty tietäen että arkena kilpailun ulkopuolella säätiedotuksessa julkaistusta kamasta ei makseta mitään.
Pitää muotoilla tekstiä uudestaan.