torstai 27. helmikuuta 2014

THE HYVÄT, THE PAHAT, THE RUMAT

Keravan kirjastossa on koekäytössä hieno pyörivä kirjastotuoli, jota ympäröi eräänlainen lasilaatikko. Olet siellä ns. "herran kukkarossa" ja omassa rauhassa on mukava lukea lehtiä. Parasta tuolissa on, että aina kun menen kirjastoon, se on vapaa. Kukaan ei koskaan uskalla istua siihen, koska tuoli on erillainen, erinäköinen ja uusi asia. Suomi.
-
Mutta asiaan.
Tässä lehtihyllyn antimia, hyvin lyhyin kommentein varustettuna.
Jos Palomaäen Risto -YLE Pohjanmaa- satut lukemaan tämän, niin laitapa maililla se joke paikallislehdestä, jossa kuvaan sattui kuitenkin, käytän sitä tässä pohjana. 
Anteeksi reprojen taso. Ihanan tuolin päällä on spotti, joka tekee puhelinkuvauksesta yhdellä kädellä keljua.

THE HYVÄ.  
Piia Arnouldilla on hieno ja ihan oikea lehtikuva MB lehdessä. Meinasin/olin sanoa sanoa ääneen "OHO-OHO" kunnes muistin, että olen kirjastossa. Arnouldin kuvassa on rajattu määrä elementtejä. Kuva ja otsikko tukevat toisiaan. Värikontrasti nostaa osan työntekijöistä pohjasta ylös, sininen kypärä helpottaa päähän menevien puiden ongelmaa --onneksi. 
Kaapeli muodostaa yhteenliittävän tekijän ja kaapeli johtaa katsetta, mutta pakottaa sen myös takaisin. Skarppi tausta toimii nyt ilmoittamassa mistä miljööstä on kyse. Itse olisin astunut askeleen oikealle ja askeleen lähemmäs vasemman laidan ykkösmiestä. Vaikka graafiset elementit häritsevät aina, ne on tässä ammattitaidolla upotettu, ei esim työntekijöiden päälle.
Otsikko olisi saanut olla tuhdimpi p-arvoltaan, jotta "MB ratkaisee" logo olisi tasapainottunut- Piia, you made my day.
THE PAHAT, THE RUMAT.


Työkansan kakkosaukealle ei sattunut yhtään lehtikuvaa. Rakkaat amatöörit, kun aikanne annatte ilmaiseksi päästään tähän tilaan.


Kuvaajakollegio kuvaa ns. "tappituntumalla", vaikka LK:n kuvaaja on backuppina, jolloin voisi yrittää jotain ihan omaa. Tässä vain kolme kollegaa kasassa, yleensä samassa nipussa on kymmenen ja aina on tilaa vielä yhdelle, joka käyttää rexonaa.
Suomenmaan kuvaan sattui huitomaan kohta EX puh.joht. Urpilainen ja pahvikatainen, mutta ingressikuvatekstiin sattuikin Annika Saarikko, joka taas ei itse kuvaan sattunut.Hm...


Laitoshoitoa vähennetään Rovaniemellä, kuvaan sattui kuitenkin  henkilö? tms. joka tekee jotakin, mistä ei saa selvää. Bingo?


Magneettikuvausjono ei veny kolmeen kuukauteen PohjolanSanomissa, kuvaan sattui kuitenkin joku random setä?


Kouvola säästi aurauskuluissa, kuvaan sattui kuitenkin melkoinen hässäkkä, jonka keskellä on joku kädetön ja siitä iloinen setä…


Kotimaa ja Jeesus kertovat, että Ukrainan on rakennettava kohtalonsa itse, kuvaan sattui kuitenkin joku kädetön vihainen täti.

10 kommenttia:

Haapavaara kirjoitti...

Työkansan sanomat, näyttää lehdeltä joka tulisi löytyä jokaisesta kirjastosta.

Samppa H
Porvoo

Jore Puusa kirjoitti...

Uskon, että löytyykin.
Tämä katsaukseni ei ollut poliittinen.
( no, on tämä katsaus siinä mielessä poliittinen, että kristillisten kamalle naureskelen ihan pahuuttani)
LeMonde on esimerkki laatulehdesta tai maailman laadukkaimmasta lehdestä, jossa kuvaa ei oikeastaan ollenkaan käytetä. Ranska on kuitenkin sivistysmaa Suomeen verrattuna.
Mutta, juuri työkansan tyyppinen lehti hyötyisi valtavasti tendenssinomaisesta taistelevasta rajusta kuvasta.
Olen itse edelleen senverran vasuri että työväenlehdistön hidas kuolema surettaa. Muistan aikanaan raksalla miten ruokalan kopissa oli rajut riidat demarin ja kansanuutisten juttujen pohjalta silloin kun politiikka käsitteli vielä substanssia ei poliitikon keittiötä. Poikanen kuunteli suu auki, menepä nyt kuuntelemaan onko poliittistä väittelyä raksalla. Kyllä ne miettii, kumpi bemari- vai volvomaasturi.

Haapavaara kirjoitti...

Kyllähän noita raksoja tuli reilu viisi vuotta kierrettyä. Kyllä siellä vielä muutama toi luettavaksi Kansan uutiset. Mutta harvasssa ne olivat.

Poliitiikassa haukuttiin yleensä rakennusliitto ja reiluina miehinä vihreät sai aina kyytiä.

Mutta tottahan se on, jos ei raksan piha näyttänyt kuin Vehon pihalta, meni huonosti tai sitten työläiset oli eestiläisiä kotteroillaan.

Samppa H
Porvoo

Jore Puusa kirjoitti...

Jeps..mun raksavuodet oli palasina aikana 68-75.
Silloin oli eri meininki.
( eikä kypärää käyttänyt kukaan, ei edes pomot valkoista )

Haapavaara kirjoitti...

Niin, onhan sitä itsekkin kuullut tarinoita niistä hyvistä ajoista, jolloin työmaalle ei päässyt töihin, ellei ollut liiton jäsen.

Varmaan siinäkin jotain huonoa on, mutta nyt ei pääse töihin enää vaikka olisit mikä, kun ulkomaan hemmot ottavat sinut hintakilpailukyvyssä selkäotteeseen ja selättävät.

Mikä nyt sitten onkaan hyvä vai huono. Rakennuskustannusindeksi ei kuitenkaan ole jostain syystä alentunut ja kiinteistöjen ja myytyjen neliöden hinnat ovat vain aina kasvaneet.

Syytä tästä sitten korkotasoa, tai mitä? Mutta pyramidin alkupäässä palkat ovat alentuneet, tuotteiden hinnat ovat kasvaneet.

Hyvä kaavio.

Meni off topic, mutta tsekkaan ensi kerran kirjastossa, että kuinka valveutunutta on paikallisen kirjaston tilauspolitiikkaa. EPäilen, että Työkansan sanomia ei Porvoosta löydy.

Samppa
Porvoo

Jore Puusa kirjoitti...

Luulen, että Kerava on Porvootakin oikeistolaisempi. Se ei saisi vaikuttaa kirjaston lehtisaliin… (-;
Grynderi ottaa voiton siitä mistä saa, jos suomalaisen liksalla saa kaksi-kolme virolaista ei liikemies isänmaataan ajattele. Toisaalta rakentamisen taso ja työn jälki on niin huonoa, että ymmärtää osan alan maineesta.

Jussi Leinonen kirjoitti...

Parahin Jore, mukava että olit bongannut kuvani Lapin Kansasta. Kuva harmittaa itseänikin, tiffanytyöt nimittäin olivat siinä vaiheessa etteivät ne tuollaisesta kuvakulmasta kanna mitenkään. Alunperin kuvasin naista joka niitä teki keskittyneesti, mutta se kiellettiin mielenterveysasioihin keskittyvän yhdistyksen toimesta. Henkilön piti olla anonyymi, en halunnut kikkailla kasvoja piiloon muutoin, koska nainen itse lupasi kuvauksen ja olisi ihmetellyt miksei hänen kasvonsa kelpaa näytettäväksi... Kuva liittyy siis juttuun jossa Rovaniemi vähentää laitoshoitoa, JOLLOIN ihmiset kasvamassa määrin hakevat tukea ja apua vertaistukea tarjoavista yhdistyksistä. Otsikko ja juuri ingressitkään eivät kuvaa liitä juttuun millään tavoin. Tympeää. Kuvakin on huonoksi aivan liian suuri.

Selaa vaan LK:ta tulevaisuudessakin. Kiitos bloggauksistasi! -Jussi

Jore Puusa kirjoitti...

Jussi..ja kaikki muutkin ammattilaiset.
muistakaa, etteivät nämä bloggaukseni ole henkilöön meneviä. Kirjoitan vain kuvista ja siitä miten ne tuodaan esille lehdissä. Omat kuvani kuvatoimistokuvaajana käytettiin hyvin monella tavalla lehdissä, useimmiten ilman nimeä ja usein pahasti silvottuina. Ehkä niiden 15 vuoden aikana minuun muutti asumaan pieni militantti.
Hienoa että kommentoit, kumpa saisimme useamman ammattilaisen kirjoittamaan niin yleisö alkaisi ymmärtää tätä työtä joka nyt on tuntematon mysteeri, ---- johon nuoret kiivaasti haluavat.

Jussi Leinonen kirjoitti...

Jore, Aivan. Ymmärsin toki, halusin vain mukaan keskusteluun!

Usein, jopa useimmiten, kuvalla kerrotaan asioita huonommin kuin mihin materiaali antaisi eväät. Joskus tuntuu että pitäisi saattaa lehti painoon saakka, ettei toimittaja-kuvaaja työparin päätöksiä kertoa juttu pyörrettäisi jonkin nopean mielijohteen takia. Sama juttu saatetaan nykyään laittaa eri näköisenä johonkin toiseen lehteen ja eihän se aina putkeen mene. Pysy siinä sitten perässä.

En saa lukijoilta tai oikeastaan keneltäkään koskaan rakentavaa palautetta, joten on hyvä että joku jossain välittää joskus rivin tai pari kirjoittaa.

Jore Puusa kirjoitti...

Jussi, kunpa keskustelu heräisikin!
Tässä on kyse toimituksen hierarkiasta. Luulisin niin.
Yhä enemmän kuvaajan työ on toisarvoinen.