perjantai 28. helmikuuta 2014

Valokuvan kieli

Katso sanomalehtiä tarkemmin. Huomaatko, että valokuvan kieliopin tärkeä efekti, syvyysterävyyden vaihtelu on hävinnyt kuvajournalismista. Juuri DOF ja sen mieltäminen on tärkeää, kun tekstuaalinen aines ja kuva sovitetaan sivulle. Toimituksen tai toimittajan pitää voida selittää jutun kärki kuvaajalle ennen kuvausta tai jos kärki muuttuu, kuvauksen aikana. Kuvaaja ei saisi olla alisteinen toimittajalle. Työpariajattelu on häviämässä, vaikka Tampere tuottaa akateemisesti koulutettuja kuvajournalisteja, joilla pitäisi olla sama status kuin toimittajillakin.
-
Katso oman alueesi päälehteä. Löydätkö yhdestäkään lehtikuvasta tapaa ilmaista kuvan viesti sijoittamalla terävyysalue otsikon mukaisesti?Jostain syystä lehtikuvat ovat liukuneet irti otsikoista ja leipiksestä. Kuvat ovat muuttuneet tuijottaviksi torsoiksi. Torson tausta on usein tarkka, vaikka taustalla  ei olisi merkitystä jutussa.
-
Alan oppilaitoksissa keskitytään subjektiivisen ilmaisun tukemiseen ennenkuin valokuvauksen kieltä on opetettu. Tärkeintä lienee, että opiskelijat viihtyvät hyvin, eivätkä joudu ponnistelemaan perusopiskelun suhteen.
-
Kun journalismin sisällä ei ole keskustelua, ala etenee sinnetänne ilman omaa sisäistä kritiikkiään. Vaikka tämän blogin osoitteen todennäköisesti tietää suurin osa lehtikuvaajista Suomessa, ei kukaan näistä sadoista kollegoista osallistu mitenkään keskusteluun alansa käytännöistä tai tulevaisuudesta. Ainoat keskustelu valokuvauksen sisällä käydään amatöörien välillä kameroista. Näinollen ei pidä ihmetellä kuvajournalismin alamäkeä.

2 kommenttia:

Jaakko Turpeinen kirjoitti...

Olipa tässä viikolla Hesarissa Arhinmäen paluusta lentoasemalla kuva jossa oli Paavon naama terävänä ja mitalinainen Rukajärvi naama suttuna siinä edessä. Mielenkiintoista että mitalinainen oli sutussa ja Arhinmäen lätty terävänä niinkun se entinen giljotiinin terä.

Petri Sandberg kirjoitti...

Itse olen törmännyt kommenttiin, että muuten hyvä kuva, mutta vähän epäonnistunut kun osa kuvasta on "epäselvä". Ilmaise siinä sitten syväterävyydellä.