lauantai 1. maaliskuuta 2014

Kehotan häpeään!

HelsinginSanomat tänään lauantaina 1.4.2014
Nämä omituiset kädettömät torsot valtaavat lehden sivut kuin jokin rutto.
Nyt näemme mitä ennustin pari vuotta sitten. HS joutuu ottamaan sellaisia freekuvaajia töihin, joiden kuvajournalistinen osaamisarvo on HS:n sopimuksen allekirjoitus.
Nämä puolipönöt tai pönöpuolikkaat ovat geneerisiä kuvia, ne käyvät kaikkeen. Samalla ne eivät käy mihinkään tarkoitukseen, paitsi ne heikentävät oman mediansa arvoa dramaattisesti, koska lehti ei eroa mitenkään kaikkein heikoimmista. 
-
Nyt on aika toimituksen ottaa puhutteluun HS:n kaupallisen koulutuksen saanut teknokraattijohto ja kertoa, ettei pahanmakuista ruokaakaan kukaan halua ostaa, miksi joku ostaisi kamalannäköistä lehteä.
Ehdotan, että puratte ainakin uutiskuvauksen suhteen virkakieltotojärjestelmänne ja pyydätte anteeksi niiltä, jotka palvelivat teitä kauan moitteetta - mutta  jotka heititte kuin roskat syrjään säästääksenne ja säästön tulos on nähtävissä vaikkapa näillä kahdella sivulla. Alkakaa käyttää freekuvajia osaamisen perusteella ja laajalta sektorilta kuvaamisen ammattilaisia. Vaihtelu tekee lehdestä mielenkiintoisen.
-
No luulenko minä, että tälläkään tekstillä on jotain merkitystä. En luule.. Koetan kuitenkin hautaan saakka kammeta median lukkiutunutta tajuntaa auki, jotta ummehtuneeseen ja keskustelun kieltävään lehtimaailmaan pääsisi edes hiukan raikasta ilmaa.
En edes viitsi lukea auki näitä kuvia, jos olet seurannut juttujani, tiedät kyllä.
-
Eikä HS ole ainoa, samaa geneeristä kädetöntä puolitorsoa on lehdistömme täynnä, eikä se voi johtua mistään muusta kuin kuvaajien:
a) täydellisestä välinpitämättömyydestä, 
b) ammattitaidottomuudesta 
c) siitä surkeasta koulutuksesta jota esim Tampereelta saa, siellä henkilöt- jotka eivät ole koskaan työskennelleet lehtikuvaajina kouluttavat lehtikuvaajia. Menisitkö sellaiselle lääkärille, jonka on kouluttanut valelääkäri. Nyt meillä sitten on liuta valelehtikuvaajia ja sen seurauksena median kiinnostavuus laskee kokoajan. 
-
Ei printti ole laajennettujen taidepuheella höystettyjen passikuvien esittelyalue, printissä kuvataan kohderyhmälle, ei toisille lehtikuvaajille jotta saataisiin somessa taputuksia.6 kommenttia:

Jaakko Turpeinen kirjoitti...

Joren repro on kyllä hieno, revityt lehdet samaa puutaustaa vasten joka näkyy Jutan takana, siinä on visuaalista perusosaamista.

Jore Puusa kirjoitti...

Puhdas vahinko Jaakko. Huomasin vasta näytöllä.
Tuosta voisi saada mielenkiintoisen sarjan kuvia.

Petri Sandberg kirjoitti...

Valitettavasti pelkään pahoin, että keskivertolukija ei edes näe mitään kummallista vastaavissa kuvissa. Samaa kamaa kuvaamalla katkottuine raajoineen ja lävistettyine päineen on perhealbumit täynnä ja menee katsojilleen läpi kuin väärä raha.

Petri Sandberg kirjoitti...

Valitettavasti pelkään pahoin, että keskivertolukija ei edes näe mitään kummallista vastaavissa kuvissa. Samaa kamaa kuvaamalla katkottuine raajoineen ja lävistettyine päineen on perhealbumit täynnä ja menee katsojilleen läpi kuin väärä raha.

Risto Syrjä kirjoitti...

Tämä(kin) juttusi sai katsomaan lehtiä ihan uusilla silmillä. Kas kummaa, aivan sama amputaation kokeneiden ihmisten kuvatulva lötyy ihan joka lehdestä.

Samoin tuo juttu syvyysterävyydestä ja taustasta oli tosi hyvä. Huomaan katsovani kuvia paljon kriittisemmin kuin ennen, ja pohtivani miten tuon olisi voinut tehdä toisin.

Kiitos ravistelusta.

(Ja vielä selvennys perään, en kuvaa lehtiin, en kuvaa muille, en kuvaa edes rahasta. Kuvaan itselleni ja itselleni myös opin. Toivottavasti.)

Jore Puusa kirjoitti...

Erinomaista, levitä sitä miten oivallat nyt tutuillesi.
Saamme ehkä aikaan hiukan jotain, ihan pikkuisen.