lauantai 1. helmikuuta 2014

Vuoden (huonoin) lehtikuva!

Kummallisen usein HS on juttujen aihe. Johtunee siitä, että tällä hetkellä se on ainoa lehti, joka minulle tulee säännöllisesti. Kohta ei enää sekään, minulla ei kertakaikkiaan ole lehden tilaukseen varaa. On surullista huomata kurjistuvansa siten, että ei voi lukea päivälehteä menemättä kirjastoon.
Kun vuoden 2013 parhaat lehtikuvat kohta taas palkitaan ( ja niistä taas kirjoitan) täytyy antaa kieli poskessa huonoimman lehtikuvan palkintokin. 
En löytänyt pokaalin kuvaa, joten laitoin tasoskanneriin 
poikani potkupallopokaalin. Kuvasta tuli hieno, koska 
siinä on nykymuodin mukaan vain yksi
hiukan muita tarkempi kohta.
Ei niin, että tämä Keron kuva ministeristä olisi sen huonompi, kuin päivittäin ilmestyvät tuhannet toimittajien itse kuvaamat pönötykset. Alustahan tässä ratkaisee ja kuvan suhde siihen.
Ministerikyytiä julkaistaan HS:n kuukausiliitteessä.
En tiedä kuka taitossa on vihannut Keroa niin, että on vetäissyt tämän surkuhupaisan kuvan sivun kokoiseksi? Mutta luulen, että kuvaajallakin on tässä sormensa pelissä. Otosta ei selitä indoktrinaatio, ei misogynia, ei poliittinen inho, ei mikään. Kuva yksinkertaisesti on kelvottoman huono.

Vesa Koivunen niminen henkilö on kirjoittanut Docendolle ( joka siis ei enää ole Sanomien omistuksessa, vaikka sillä onkin vahvat siteet Sanoma Oy:hyn) urheilukuvauksen oppikirjan. Tätä kirjaa HS promoaa jutulla, jonka otsikko kuuluu "Urheilukuvan takana on tarina".  Koivusen oman urheilukuvauksen takana on se tavallinen tarina. Hän ohitti ammattikuvaajien joukon allekirjoittamalla HS:n freesopimuksen. Vuosia kuvia HS:lle tehneet syrjäytettiin, kun he kieltäytyivät allekirjoittamasta, jolloin tilalle tulivat heti kollegoittensa tilannetta hyväksikäyttäneet henkilöt. Näin toimitaan näinä kuvotuksen ja ammatin tuhon päivinä.
Koivusen blogissa voi lukea otteen, jonka hän on lainannut kirjastaan esimerkkinä kirjailijankyvyistään.. http://vkphotoblog.com/?p=3736
Minun piti -- ihan oikeana koulutettuna valokuvaajana-- käydä tuo sepustus läpi, mutta alkoi hävettää miehen puolesta. Annan olla. Lukekaa itse.
-
Jutun toimittaja hehkuttaa miten Koivusen kameroihin tallentuu 7000 ( seitsemän tuhatta) kuvaa jääkiekko-ottelun aikana. Sen täytyy tarkoittaa, että Koivunen on erinomainen valokuvaaja. Koivusta ja Kuukkaa muuten yhdistää se, että kumpikin estävät kommenttini blogeistaan ;-) No, he eivät ole ainoat kollegat, kuka nyt kritiikkiä haluasi lukea?
-
Kimmo Taskiselle avoin kirje.
Hei.
Muutama vuosi sitten silloin uudenlainen tapasi kuvata autoja---sijoittaen ne genrelle outoon ympäristöön, outojen esineiden kanssa--- toimi jonkun aikaa. Jotkut niistä kuvista olivat hauskojakin ja aika visuaalisia.
Nyt aika on ajanut näistä kuvista ohi. Tulee myötähäpeä ja suru kun katsoo metsään raahattua  alienia ja itsetehtyä liikennemerkkiä, jonka kai pitäisi olla hauska.
Kannattaisiko pitää breikki ja sitten koettaa jotain uutta?
Meille kaikille luovan alan ihmisille tulee hetkiä, jotka pelottavat. Tunnen kauhua itse tulevasta ja hetkestä, jolloin en enää keksi mitään uutta.


3 kommenttia:

Jussi Helttunen kirjoitti...

Ministerikyytiä-jutun ingressi + kuva = klassikko.

"Liikenneministeri Merja Kyllönen ajaa autoa kotona Suomussalmella ja puhuu suunsa puhtaaksi." Siltähän se näyttää. Hieno. Tällä yhdistelmällä joutaisi lukematta kalankääreeksi, mutta kun samalta paikkakunnalta olen, niin olihan se luettava.

(Vai pitääkö tuota kuvaa nyt tulkita niinku silleen, että se Kyllönen on niinku puhunu sen suunsa puhtaaksi ja on nyt sinetöiny huulensa, että enää en sano mitään ja sit teksti alkaa jotenki takautuvasti niistä hetkistä, kun Mertsi aloittaa sanottavansa ja se tossa vielä pidättelee vaiko häh?)

Jore Puusa kirjoitti...

Vai Mertsi ! :-)
Muistan kyllä ajan, jolloin annoimme naisministereille lemppareita ja skabasimme kuka pääsisi hmmpfffff………
Todella toivon, että kuvaaja kertoisi mitä oikein tapahtui.
Vai kertooko joku taidepuheen keinoin miten: "kuvan aneeminen diskurssi paljastaa prognoosin desktruktiivisesta genetiivistä"…..

Jore Puusa kirjoitti...

Nimimerkeille maukka, alariita, Pete, jusavaan, generic, nican, tarkkailija, mutkatsuoriksi, kuvaaja, kuvvaja, jne.
EN JULKAISE, ENKÄ LUE NIMIMERKKIKIRJOITUKSIA.
Senverran selkärankaa pitää olla, että uskaltaa käyttää omaa nimeään tekstiensä alla ja vielä jopa oikeaakin nimeä.
Suomi on nimettömien selkäänpuukottajien maa, enkä minä osallistu siihen touhuun.
Jore Puusa
Lehtikuvaaja
Kerava