tiistai 1. huhtikuuta 2014

Valokuvauskeskustelu Suomessa.

http://matinmietteita.blogspot.fi on ehkä merkittävin kriittinen blogi maassamme.
Katso sen kommenttimäärää. Useimmissa teksteissä ei ole ainuttakaan kommenttia.
Suomessa on viitisen bloggaajaa, joiden tekstit ovat omaehtoisia, eivätkä mielistele alan valtakeskittymiä kuten Aaltoa tai ryhmä 11:a. Näissä blogeissa ei juuri koskaan ole kommentteja. Suomessa ei ole käytännöllisesti katsoen ollenkaan kriittistä ja rehellistä keskustelua ammattivalokuvauksesta.
Miksi?


4 kommenttia:

Erkka Peitso kirjoitti...

Ehkä keskustelua käydään demokraattisimmissa ympäristöissä kuin blogien kommenteissa?

Jore Puusa kirjoitti...

Mitä voisivat olla mainitsemasi demokraattisemmat ympäristöt?
Jos tarkoitat oman blogini anonyymikommenttikieltoa niin tervetuloa lukemaan millaisia nuo anonyymit tekstit ovat, niissä ei ainakaan mitään demokraattista ole. Pääasiassa uhkailua ja haistattelua.
Kävin katsomassa edellisen 5,6 klubin, onko se mielestäsi demokraattinen ympäristö? Siellä oli paikalla vain alan ammattilaisten ns "kerma" ja keskustelun sijaan he kehuivat toisiaan ja toistivat edellisen puhujan sanoja.
Joten kerro, missä sitä keskustelua sitten käydään? Aidosti haluaisin nähdä ja lukea.

Erkka Peitso kirjoitti...

En viittaa sääntöihisi. Minusta sinulla ja jokaisella bloggaajalla on täysi oikeus määritellä miten omalla sivustolla keskustelua käydään. Ei tämä ole julkista tilaa siinä mielessä, että minulla olisi erityistä oikeutta saada kommenttiani julki.

Siinäpä se blogien ongelma onkin. Niissä keskiössä on aina bloggaaja itse, joka omistaa alusta, määrittää puheenaiheen ja alustaa keskustelun muista puheenvuoroista poikkeavalla sisältöelementillä, jolle kaikki muu on alisteista.

Halusipa "demokratian" ymmärtää enemmistön valtana tai sitten käsitettä taivuttaen jonkinlaisena tasa-arvona, niin blogit eivät edusta kumpaakaan, ne ovat diktatuureja.

Vähäinen keskustelu on hyvin tyypillistä kaikille blogeille. Toki löytyy esimerkkejä runsaan keskustelun blogeista, mutta määrällisesti ne ovat marginaalisia poikkeuksia. On vaikea löytää selkeää syytä miksi tervettä keskustelua silloin tällöin syntyy.

Monet keskustelevatkim mieluummin ympäristöissä, joihin he tuntevat jonkinlaista omistajuutta. Lisäksi ympäristöön kuuluvilta Ihmisiltä odotetaan yleensä jonkinlaista kunnioitusta ja kärsivällisyyttä - tällöin voidaan olla roimastikin eri mieltä asioista.

En tiedä millaista mainitsemillasi klubeilla on, mutta voin hyvin kuvitella, että ne ovat ympäristönä enemmistönvaltaisia. Ymmärrän toki, että ottaa päähän jos kokee olevansa joukossa marginalisoitunut pienpuolue.

Mutta lohdutuksena voitaneen todeta, kyllä blogeillakin on merkityksensä. Kaltaisesi pamfletistit monipuolistavat käsityksiä ja tuovat ajatuksia yksityisiinkin keskusteluihin, vaikka suoraa keskustelua kanssasi syntyisikin vähemmän.

(Toki lienee myös selvää, että kärkevällä ja henkilöihin menevällä tyylillä ammutaan usein myös omaa asiaa jalkaan.)

Jore Puusa kirjoitti...

Olet paljolti oikeassa.
Mutta en silti ymmärrä miksei keskustelu ongelmista kiinnosta.
Tai, ainakin se olisi parempi kuin olla keskustelematta, joka on kaikkein vaarallisin olotila.
Samalla kun nuoret perustavat kaiken toimintansa someen, he eivät käytä sitä keskusteluun ja mielipiteenvaihtoon.
Luulen, että se johtuu suomalaisuudesta, hiljaisesta pitkävihaisuudesta ja omertan, vaikenemisen laista. Ollaan hiljaa ja vihataan jokaista, joka ei ole kuten pitäisi olla. Mutta sitäkään ei sanota muutoin kun nimettömänä ja raivon vallassa.
Saattaa olla, että ammun itseäni jalkaan sillä -että kohdennan henkilöiden valokuviin tekstejä. Suomessa siihen ei olla totuttu, mutta kun mennään keskieurooppaan on keskustelu aivan toisenlaista ja kritiikki paljon rajumpaa kuin Suomessa. Me emme ole vielä tulleet ihan maahan saakka puusta.
Jatkan tätä vaikka keskustelua ei olekaan, toki yksinään tässä saa olla eikä kritiikille löydy kommentoijia mutta oletan, että joku näitä lukee kun tekee poliisillekin kantelun minusta…tietenkään ottamatta ensin minuun yhteyttä kuten Suomessa kuuluu.