torstai 8. toukokuuta 2014

Kolmannen asteen massoittelu ja kuvajournalismi


Taiteen historiassa on surffaillut suunnaton määrä oppineita, jotka ovat rakentaneet kuvien kieltä, kunnes se on kristallisoitunut monien ymmärtämäksi visuaaliseksi "esperantoksi". Tuon kielen säännöillä saa viestinsä perille jopa kuvajournalismissa, joka taas on valokuvauksen hankalin alue...johtuen siitä spurttaavasta aikakehyksestä, jonka sisällä toimitaan.
-
Tuossa alempana availen hiukan aivan perustason ajattelua siitä, miten kuvaa rakennetaan eri tarkoituksissa, aikanaan tuleva eKirja avaa vielä enemmän, ellen ehdi kuukahtaa ennen sen valmistumista.








6 kommenttia:

ir kirjoitti...

Katokkin ettet kuukahda. Ajattele isännättömäksi jääviä nelijalkaisias. Ei sovi kuukahtaminen tähän tilanteeseen.
Vielä kun lämpenee niin pärisyttelen Kymcolla tiluksilles, syötetään pikkulintuja.

Ilkka R

Jore Puusa kirjoitti...

OK…ei sitten. Kun mä olen pessimisti, niin ajattelen että kun hoen kuolevani, niin se ei tule yllätyksenä.
Olipa lause!!!!
Joo ruakitaan strutseja.

Ville Nylander kirjoitti...

Opetetaanko nykykuvaajia sitten kuvaamaan liikaa tietylla tavalla ja nain itse valokuvauksen oppiminen jaa siina jopa hiukan sivuun?

Vai onko vika sitten yleissivistyksessa, lukeneisuuden puutteessa ja ylipaataan elamankokemuksessa?

Kaavios on aika assa, perus hommilla kuvan saa toimimaan. Se sitten on eriasia kuka ne hallitsee itse tilanteessa.

Myos se aarimmaistamisen aarimmaistaminen, kannattaa muistaa.

Jore Puusa kirjoitti...

Nykykuvaajia ei opeteta kuvaamaan mitenkään, opettajatkaan eivät osaa kuvata joten jättävät sovinnolla peruskuvaamisen opettamisen pois. Kun opettaja osaa hänet pitää heittää pihalle asap, vrt heo
Koko ala tuhoutuu mutta kukaan ei näe sitä. .

Ville Nylander kirjoitti...

Mista asti ala on sitten ollut tuhoutumassa? Viime vuosista vai jo pidemman aikaa.. Jostain artikkelista lukeneena muistan, olisko ollu niita vietnamin sodan aikasia kuvaajia, sanoi etta kuvajournalismi on pettany eika ole saavuttanut sille annettua tehtavaa..

Kylla ma uskon etta ammattitaitosella on aina paikka, vaikka sitte ulkomailta tms. Ja mikali mielenkiintoa, intohimoa tietoa ja taitoa on niin miksei sita koittais sitte kayttaa?

Jore Puusa kirjoitti...

Kuvajournalismi alkoi tuhoutua Suomessa noin 1995, siitä eteenpäin lehdissä ryhdyttiin irtisanomaan kuvaajia ja toimittajille jaettiin pokkareita. Tajuttiin, että voidaan säästää usean kuvapuolen työntekijän palkka koska kuvilla ei lehtien talousosaston mukaan ollut muuta merkitystä - kuin se hinta, jolla ne ostettiin taloon. nyt näin ajatellaan kautta koko printtimedian.
Television tulo tappoi varsinaisen kuvajournalismin kulta-ajan maailmalla.
Suomen ulkopuolella saattaa olla vielä hetken printtimediaa jossa kuvan laatu merkitsee niin paljon, että käytetään ammattilaisia.
Loppu on kuitenkin edessä kaikkialla median siirtyessa webiin ja ihmisten kyvyn lukea pitkiä juttuja hävitessä.