torstai 15. toukokuuta 2014

Kyselen, vastaisitko…kiitos. / PÄIVITYS

Tuossa sivupalkissa kysely. 
Mietin, alanko tehdä noin 100 - 150 sivuista kuvajournalismin / lehtikuvauksen PDF muotoista opasta 2-3 € / lataus?
Miettimistäni helpottaa, jos ystävällisesti kerrot mielipiteesi. 
Aiheisin voit tutustua yläpalkin "lehtikuvaajan työnohjaus" linkin kautta. 
Hienoa, jos vaivaudut kertomaan mielipiteesi.
-
Kysyn siis mielipidettäsi siitä, ostaisitko PDF kirjan maksaen netissä pankkitililleni?
-
Päivitys.

Tällaisen kirjan ongelma on, että ollakseen uskottava siinä pitäisi olla kuvajournalismin historian ja monen muun osan kannalta oleellisen tärkeitä kuvia, jotka ovat eri arkistoissa ympäri maailmaa. Niiden copyrightin suhteen tulee eteen hintaongelma. Siis se, etten pysty rahanpuutteen takia tekemään täysipainoista kuvajournalismin historiaa tai esim urheiluopastusta printtikirjaan. PDF:ssä  voin linkittää ao. kuvaan ihan laillisesti.

Samasta syystä joudun käyttämään omia kuviani ja niiden suhteen taas on se ongelma, ettei Lehtikuva anna minun käydä läpi vanhaa materiaaliani ja Pressfoton kuvat on Kansallismuseon hallinnassa ja myös he ovat kieltäneet minulta kuvieni käytön.

On siis pakko kuvata lisää opetusmateriaalia, joka erityisesti urheilun suhteen on kyllä todella haastava juttu, en ole kuvannut urheilua tosissani ainakaan 15:sta vuoteen.

Tästä syystä joudun miettimään painotuksia ja ilmeisesti käytän Poser softaa graafien tekoon - jos kuvaa ei kertakaikkiaan ole.

Edellä mainituista syistä ei juuri kukaan ole lähtenyt tekemään alan oppikirjaa, ----Kenneth Kobre / Photojournalism--- taitaa olla ainoa maailmassa, jolla on jossainmäärin vakavasti otettava kuvajournalismin "oppikirja".

Kun kuvajournalismin oppikirjoja ei ole Suomessa eikä juuri maailmallakaan, olen monta kertaa aloittanut ja yhtämonta kertaa antanut periksi, työmäärä on hirveä- juuri tarvittavien kuvien hankkimisen suhteen.
Jos haluaisin näyttää Suomen kuuluisimmat urheilukuvat tai poliittiset kuvat joutuisin maksamaan, huh……………….. tai siis eihän minulla sitä mahdollisuutta edes ole.

Uskottavuus taas kärsii jos näytän vain omia kuviani, joista osa on vanhahkoa materiaalia.
Menin HEO:n 2008 ja uskovaiset heitettivät minut ulos 2011 --sinä aikana en tehnyt juuri ollenkaan keikkaa ja kun olin ulkona olivat kollegani vieneet kaikki asiakkaani. Nyt kuvaan enää BBL:n josta kertyy vain tietyntyyppistä materiaalia-

Ei ihan helppo projekti ja siksi tässä kysyn kiinnostusta maksaa kirjasta --------- työmäärä ei tule korvaantumaan rahallisesti varmaan ollenkaan...


27 kommenttia:

Mikko Moilanen kirjoitti...

Ostaisin. Mutta suosittelen kohottamaan hintaa 19,90 euroon ja laittamaan kirjan myyntiin johonkin netissä olevista virtuaalikustantamoista, joista voi ostaa painetun version, esim. www.lulu.com.

Minä haluan ehdottomasti painetun version hyllyyn, en mitään monistenivaskaa.

Teeppä semmoinen testamentti lehtikuvauksesta, Jore.

Jore Puusa kirjoitti...

Pitää harkita. Docendon orjaksi en lähde missään tapauksessa. Docendo on julkaissut kymmeniä toinen toistaan huonompia valokuvausoppaita, jotka toistavat toisaan ja joissa julkaistaan varsin heikkotasoisia kuvia. Tietokirjan tekeminen Suomessa toimii seuraavasti…huhujen mukaan.
Teet työtä vuoden 10 tuntia päivässä ja julkaiset kirjan kustantamon kautta. Kirjailija saa noin 1,5 - 3 euroa kirjalta. Keskimyynti on 1000 - 3000 jos hyvin käy.
Olemme pieni kielialue, joten rahallisesti tuossa ei ole mitään järkeä.
Testamentti….huh. varsinainen testamentti onkin jo valmis. Kirjallinen puuttuu.

Simo Väisänen kirjoitti...

Vaikka en olekaan lehtikuvaaja enkä muutenkaan ammattilainen, ei oppi varmaan kaada itseoppinuttakaan ojaan. Ja toisaalta - itse en ainakaan
tiedä, että kukaan toinen pitkän kokemuksen omaava lehtikuvan ammattilainen olisi vastaavaa opasta Suomessa kirjoittanut. Ostaisin, kiitos, missä muodossa tahansa ja nostan samalla hattua tekijälle!

!

Jore Puusa kirjoitti...

Simo Väisänen on lisännyt kommentin tekstiisi "Kyselen, vastaisitko…kiitos.":

Vaikka en olekaan lehtikuvaaja enkä muutenkaan ammattilainen, ei oppi varmaan kaada itseoppinuttakaan ojaan. Ja toisaalta - itse en ainakaan
tiedä, että kukaan toinen pitkän kokemuksen omaava lehtikuvan ammattilainen olisi vastaavaa opasta Suomessa kirjoittanut. Ostaisin, kiitos, missä muodossa tahansa ja nostan samalla hattua tekijälle!

Timo Suvanto kirjoitti...

Ehkä voisin pyytää arvostelukappaleen. ;-)

Haapavaara kirjoitti...

Jos kirjan teet, niin sen voisin ostaa. Aina on kirjahyllyssä sen verran tilaa valokuva opuksille.

samppa

Anonyymi kirjoitti...


Maksaisin kympinkin.

Hyvää asiaa.Kiitti.


Terhi Moilanen

Petri Sandberg kirjoitti...

Vähän samoilla linjoilla kuin Moilanen.

Jore Puusa kirjoitti...

Painettua kirjaa siis haluttaisiin. Hm.
Tulee CMYK tuska, väriskaala pitäisi saada ammattimaisen staatiseksi kautta linjan…eikä ulkomaisen printtaajan kanssa pääse helposti yksimielisyyteen/ yhteyteen.
Ongelma on se että olen aika tarkka painetuista väreistä ja painotyö voi aina kusta alleen vaikka orkut olisivat miten hyvät ja cmykkaus top notch.
Webiin on helppo tehdä koska maailmassa ei taida olla yhtään suttuputkea joka näyttäisi värit samoin kuin joku toinen.
Noh, katsotaan

Jore Puusa kirjoitti...

ja suvanto saa tietysti arvostelukappaleen. Voin tosin kuvitella että ao kirja arvioidaan jo ennen sen ilmestymistä :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ostaisin. Mutta itse en haluaisi kirjaa vaan pdf riittää, jota voi sitten lukea Ipadilla. 5-10 euroa on sopiva hinta.

Pekka Mäkinen, Helsinki kirjoitti...

Ostaisin heti ja hinta saa olla mitä tahansa kahteen kymppiin saakka.

Anonyymi kirjoitti...

Ostaisin digiversion. Maksaisin helposti vitosen.

Jaakko Virtanen kirjoitti...

Eikö tuo 2-3€/lataus ole vähän alhainen hinta siitä työstä? Voisin kuvitella, että jos on tarvetta noin kattavasta oppaasta, on siitä valmis maksamaan sen 7-10€. Painettuna tietysti saa vielä 15€ heittää hintaa lisää.

Mikko Inkinen kirjoitti...

Oletko harkinnut rahoituksen hankkimista www.kickstarter.com :in tai http://mesenaatti.me :n kautta? Itsellänin ei ole kokemusta joukkorahoituksesta, joten neuvoja noista en pysty antamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Painetusta kirjasta, joka olisi kattava teos perusteista eteenpäin, historiasta, esimerkkejä oikeina kuvina ja tyylikäs toteutus maksaisin helposti 30-35e. Pdf 10-15e. Kannatan ehdottomasti hanketta!

Ville Manninen kirjoitti...

Seppo Saveksen "Kuvajournalismi – sellaisena kuin olen sen kokenut" (1986) päivitettynä 2010-luvulle. Ostaisin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän tuommoisesta maksais. Itelle on monen mutkan kautta tullut sinun heon opetusmateriaalia ja on rautaista tavaraa. T. Mikko halvari

Timo Suvanto kirjoitti...

Itse useita kirjoja tehneenä ja jopa kustantaneena kuvittelisin tietäväni asiasta jotain. Tässä muutama prinsiippi.

1. Tietokirjojen menekki on nykyään vähäistä. Netti on syönyt volyymit ja katteet. Tuhannen kappaleen myynti on jo hyvä saavutus. Tyypillinen kirjailijan myyntiin perustuva palkkio tietokirjasta on 3000 euroa, monet jäävät reilusti tästäkin.

2. Jos kirjan asiatieto on päässäsi ja kuvitus suunnilleen koossa, niin 150-sivuisen tietokirjan tekee 2- 3 kuukaudessa. Jos jompikumpi edellä mainituista ehdoista ei täyty, niin don't even think about it.

3. Kirjan, kuten monen muunkin tuotteen vaikein osuus on markkinointi. Voit kustantaa kirjan itse, mutta varaudu silloin siihen, että kirjaa myydään 200 eikä tuhatta kappaletta.

4. Valokuva-aiheisista kirjoista myyvät parhaiten väline- ja "näin otat parempia kuvia"-oppaat. Tunnettu tekijä (kuten Punkari tai Hautala) auttaa asiaa. Vähänkään syvempää tietoa tarjoavat kirjat eivät myy.

5. Kirjaa luvataan auliisti tilata, mutta sen realisoituessa joukko kummasti harvenee.

6. Jos kaikesta huolimatta tekemisen halu ei näistä laannu, niin PDF-muotoisen kirjan tekeminen omakustanteena on vaihtoehto. E-kirja ei ole yhtään halvempi omakustanteena kuin painettu kirja, joten käytännössä on hyväksyttävä se, että sähköistä kirjaa ostetaan halvalla ja sitä lisäksi kopioidaan surutta.

7. Itse taittamalla menettää vain työhön käytetyn ajan. 150-sivuinen kirja, jossa puolet on värisivuja, maksaa noin 15 euroa painoksen ollessa vähintään 200 kappaletta. Siitä voi saada juuri ja juuri omansa pois.

8. Apurahoilla voi hieman kohentaa kirjasta saatua tuloa. Euromääräisesti aika paljonkin, koska tulo muuten on niin vaatimatonta. Apurahat edellyttävät aikaisempaa tuotantoa ja hyviä suhteita (tai ainakin sen, että ne eivät ole huonot) päättäjiin.

Kaiken kaikkiaan voi siis todeta kuin entinen mies, kun siemenviljat joi: "Luulisi ettei kannata, mutta kannattaa kuitenkin". Painotuore oma kirja käsissä tuntuu mukavalta ja sittenhän voi ruveta odottelemaan mitä kriitikot siitä sanovat. Tosin kirja-arvioiden määrä on sekin romahtanut. Kun 30 vuotta sitten tein ensimmäisen kirjani, niin siitä oli eri lehdissä yli 50 arviota. Viimeisimmästä valokuvakirjasta oli tasan yksi ja sekin oli vain netissä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän tuollaisesta voisi 10-20€ maksaakin. Varsinkin kun se tulisi olemaan täyttä asiaa.

Tommi Tanttu

Arska Parkkila kirjoitti...

Ostaisin, sekä pdf- tai painotuoteversion. Pdf saisi maksaa enemmänkin, kuin tuo 2-3 euroa. Painotuote lähtisi 20 eurolla.

Anonyymi kirjoitti...

Ostaisin kirjan. Mieluummin fyysisenä kappaleena, mutta pdf:stäkin olisin valmis maksamaan noin 10 €.

Jarkko S. Laitinen
Turku

Vesa Laurila kirjoitti...

Painetun kirjan tekemisessä kannattaa ottaa huomioon nykyinen digipainotekniikka joka ei välttämättä edellytä cmyk -käännöstä edes. Jos kirjoja painetaan vaikka 100 kpl erissä niin kannattaa digillä painaa ja toinen juttu on käyttää ammattitaitoista taittajaa. Sen verran harvinaisesta ammattikuvaus opuksesta on sentään kyse että kirjastot varmasti ostavat jonkun verran noita itselleen ihan hyvälläkin hinnalla (ehkä oppilaitokset myös) Ainoa mikä tossa maksaa paljon on tietenkin laadukas kuvitus...

Olli Lähdesmäki kirjoitti...

Ostaisin ja ostattaisin myös oppilaillani. Hintaa voi ihan hyvin nostaa. Tuli vaan mieleen että onko kontakteja joilta voisi saada kuvia käyttöön kohtuuhinnalla. Itse olisin valmis luovuttamaan kuviani projektiin korvauksetta. Valitettavasti en ole kuvajournalisti, eli ei löytyisi kuin huonoja esimerkkejä, jos niitäkään. Blogiasi seuranneena olen vakuuttunut siitä että tämä olisi tärkeä projekti. Etenkin kun oppikirja ei voi sisältää sarkasmia tai henkilökohtaista arvolatausta.
Olli Lähdesmäki
Valokuvaaja, valokuvauksen opettaja

Unknown kirjoitti...

Kickstarterin suomen harmi on osin tuo joukkorahoitukseen tarvittava vastikkeellisuus kotimaisessa lainsäädännössä. Rapport.fi palvelu voisi olla kanssa avuksi työvälineenä kerätä rahaa, joskin sen tarkoitus lienee enemmän rahoittaa hidasta journalismia.

Ostaisin, pdf version kannalla itse tablettilla lukemista silmällä pitäen.

Anonyymi kirjoitti...

Kovaa kamaa varmasti. Pdf mieluusti, maksaisin sen mitä pyydetään. Kirjanakin käy.

Lauri Rantala kirjoitti...

Maksaisin painetusta kirjasta helposti 20€ tai enemmänkin. PDF ehkä 5€. Mikäli kirjaan päätyy pelkästään omia kuviasi, kaikella kunnioituksella no thank you. Rahoitus kuntoon siis. Jos olisit vittuillut ihmisille vuosien varrella vähemmän, saattaisi olla helpompaa tuo rahoituksen järjestäminen.