keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Results of the finnish jury ;-)

Mielipidetiedustelu on päättynyt, kiitos osallistujille.

121 ääntä annettiin. 
3 ei ostaisi kirjaa ollenkaan, 108 ostaisi, kahden mielestä on jo riittävästi alan kirjoja ja 8 lataisi kirjan, mutta ei maksaisi, ( he lienivätkin rehellisimmät vastaajat ;-)
-
Ihan ensiksi ilmoitus. 
Tätä kuvajournalismin käsikirjaa en tee saadakseni rahaa. Teen sen testamentiksi, kuten eräs vastaaja hienosti määrittikin. Timo Suvannon ansiokas vastaus määritti tilanteen tietokirjailijan suhteen ja kun olen kuvannut Södikassa ym kymmenien tietokirjojen infon, olen kuullut kirjoittajien ahdingosta. Oma isäni oli tietokirjailija -opettajan ja koulutoimenjohtajan töidensä lisäksi ja hänen työhuoneestaan kuulunut hiljainen kiroilu vahvisti asian. Suomessa - mikrokokoisen kielialueen maassa- ei tietokirjan kirjoittaminen ole rahallisesti järkevää.
-
Miksi sitten kirjoitan rahasta?
Koska katson, että ammattilaisen ei tule antaa ilmaiseksi, ei edes seksityöläisen ;-) Amatööri antaa kuviaan ilmaiseksi, jokainen heistä kuitenkin tietää tai vaistoaa olevansa samalla osa ammattikuvaajien elämismahdollisuuksien tuhoamiskoneistoa. Lähtiessään ilmaisuuden tielle, ammattilainen menettää itsekunnioituksensa, tekee hallaa kollegoilleen ja pilaa alaa vielä tehokkaammin, kuin ilmaisamatöörit, joiden söhellyksen laadulta ei luonnollisesti kukaan mitään odotakaan. ( kts Matti Harjun digicameranetistä ketju "Karseita lehtikuvia"Näistä syistä en tee ilmaista yleisjakelua oppikirjastani. Kolme euroa on lähellä jonkinmoista keskiarvoa omakustanteesta webissä…mutta moni Teistä on ilmoittanut maksavansa enemmänkin. Kuten Timo Suvanto kirjoitti, on kuitenkin helppo luvata, mutta maksuvaiheessa tilanne kääntyy.
-
En sementoi vielä lopputuotantotapaa.
Ladattava PDF on oikein tehtynä koneellani myös paino-orkkis. Esisäädöt sen ratkaisevat.
Suurimmaksi ongelmaksi muodostuu ostettavien kuvien rahoitus. Siihen en ole keksinyt ratkaisua, tosin selvitän tekijänoikeusneuvostosta paria vaihtoehtoa juuri nyt. Todennäköisesti teen kirjasta vain omin kuviini, 3D:hen ja piirroksiin ja graafeihin perustuvan. Toki © lahjoituksia otetaan vastaan. En ole koskaan anonut apurahaa tai kickstarter tyyppistä esirahoitusta, enkä ano - manaan koko apurahajärjestelmän alimpaan helvetiin koska: "Sen lauluja laulat, jonka soppaa syöt" vapaasti suomentaen.
Vastauksenne valoivat kuitenkin uskoa, että noin sata ihmistä maksaisi kirjasta, se tietäisi vuoden työstä 300 euroa eli kymmenen pulloa "Jallua"
-
Ennenkaikkea minusta oli upeaa,
että tämä postaukseni keräsi eniten koskaan kommentteja mihinkään bloggaukseeni, kiitos. Tuli uskoa asiaan, erityisesti jäi mieleeni se, jossa kannustettiin jättämään testamenttini. Sen siis nyt teen, eli aloitan tekemään. 
Koska projekti on valmis? Mene tiedä. Arvioin, että siihen menee vähintään yksi vuosi tästä eteenpäin, olen silloin 63 vuotias, kiva synttärilahja! Tiputtelen kuitenkin yksittäisalueiden vajaaversioita sillointällöin blogiini tänne, niin olen jo toiminutkin muutaman kuukauden. Videota tulee myös mukaan - webversiossa se on helppoa, printtiversiossa ei niinkään :-) Videon suhteen aloittelen kohtapuoliin, menen Keravan uudelle keskuskentälle ja teen yleisurheilulehtikuvaamisopastusvideon ( noin 35 kirjainta !)…..Siitä tulee minullekin hauskaa. Toki en pärjää oikeille urheilukuvaajille kuten Karille ;-) mutta pitää koettaa. Ehkä teen sen jopa englanniksi ja erityisesti Suvannon Timolle ruotsiksi ;-) ja loppuun liitän Joren ja Carl Lewisin yhteisjuoksuvideon Losista -84.
-
Vielä kerran. 
KIITOS AVUSTA TODELLA PALJON, blogiani lukee näköjään ainakin noin 120 henkilöä ja se on Suomen mittakaavassa paljon.
-
Kuva alla olkoon tulevan massiivisen kirjoitustyön symboli. 

PS: Haen jo nyt englannintajaa. Ota yhteys, jos pystyt moderniin teknisvisuaaliseen ilmaisuun USA englanniksi. Vaikka et tuntisi valokuvaustermejä, ei haittaa, puhun itse sujuvaa USA lehtikuvausjargonia ja autan ylämäissä. jore.puusa [ät] kolumbus.fi

Kuvan otti 20.5.2014 kuvataiteilija ja kuvataideopettaja, Porvoon Taiteilijaseuran puheenjohtaja Tiina Kolehmainen, joka on lähes 10 vuotta kuunnellut kärsivällisesti neuvojani ja josta on tullut taitavin tuntemani naiskuvaaja. Hänen erittäin syvä taiteen tuntemuksensa helpottaa valtavasti valokuvaamista, tämä vinkkinä pikselipyörittäjille, joiden kuvat eivät parane, vaikka kamera vaihtuu uuteen vuosittain.


Puutarha on muhinut a.erostani 2005 saakka villinä rehoittaen. Tiinan määräyksestä khrm…. pyynnöstä, olen nyt antanut sille kaikkeni!1 kommentti:

Mikko Moilanen kirjoitti...

Hieno homma.

Kannattanee muistaa, että paljon vanhoja valokuvia on mennyt Public Domainiin 70 vuotta valokuvaajan kuoleman jälkeen. Lisäksi (koska niin amerikkalaisvetoista englanniksi kirjoitetut valokuvakirjat ovat) paljon valokuvia on suoraan Public Domainissa siksi, että ovat otettu jonkun USAlaisen viraston toimeksiannosta (esim. Migrant Mother). Toisaalta taas nykyaika on nykyaikaa ja kaikkea ei tarvitse esittää kaikkialla, vaan voi laittaa jopa lukijan googletettavaksi. Sähköisessä versiossa voisi mahdollisesti jopa laittaa suoraan linkkejä kuviin, jos se ole liian röyhkeää :)