perjantai 30. toukokuuta 2014

Yle ölisee + päivitys

Yle:n uutiset on pitkään seurannut BBC:tä ja opetellut kommunikointia ulkomailla kriisissä olevan toimittajan kanssa. Toimittaja siis haastattelee toimittajaa, briteissä annetaan toimittajan puhua ensin oma sata sekuntia ja vasta sitten kommunikoidaan ( älykkäästi).
Täällä Suomessa älykäs kommunikointikyky ei ole geeneissä, eivätkä kommunikoijat ole joulukuusen kirkkaimpia kynttilöitä. Tästä seuraava esimerkki. Sen katsottuaan huokaa syvään ja vaihtaa sivistysmaailman kanaville.Clipin lähde Yle uutiset 29.5.2014. Videoruutukaappaus = sitaatti kuvajournalismin opetusta varten.


---------

YLE uutiset loistaa myös valokuvausohjeiden antajana. Jostain on löydetty superosaaja Sonja, jonka antama neuvo sai minussa aikaan kouristuksia ja hervotonta nykimistä.
Sonja hyvä. Neuvon sinua hiukan, ettet toista kertaa munaa itseäsi julkisesti. Kameroissa on etuosassa sellainen hassu tötterö, joka tulee ulos siitä laatikosta - jota pidellään kädessä. Joissain tötteröissä on merkillisiä numeroita kuten 5,6 tai jopa 22. Jos on varoittamasi auringonpaiste ja ylivalotusvaara - voi sen tötterön rengasta kääntämällä muuttaa sitä hassua numeroa isommaksi. Silloin eivät kuvat enää ylivalotukaan niin helposti.Jännää, eikö? Joissain kemeroissa ei tötterössä ole numeroita, joten ne täytyy muuttaa katsomalla kameran takana olevaan hauskaan pikku telkkariin. Kun aikansa vääntelee kameran nappuloita sinnesuntänne, saa muutettua kaikenlaisia numeroita siten, että kuvasta tuleekin---yllätys, yllätys--- ihan hyvä.

PS. YLE:n aluetoimitusten tekemä kontrolloimaton mainostaminen on jonkunaikaa jo herättänyt huomiotani. Ainakin parissa tapauksessa olen kuullut että on tehty juttu omasta sukulaisesta ja saatu liikevaihto kaksinkertaistumaan. Mitä nuorempia toimittajia, sen heikompi moraali. Journalistin ohjeet esiin. 
Toivotaan, ettei Sonja ole jonkun ao. jututekijän vaimo, kaveri tms...
1 kommentti:

Jari Kähkönen kirjoitti...

Yleläisen uutistoiminnan aikaan sopimaton kiusallisuus ja niiden seuraamisen aiheuttaman spontaanin yökkimisreaktion syy tulee hyvin esiin huomionosoituksen kohteena olleessa työssä. Tv-puolella se on kaikkein ilmeisintä ja ulottuu mielestäni myös ajankohtaisohjelmiin.

On vaikea saada tarkoitus sanoiksi, mutta määrittelisin sen itse siksi outoudeksi, joka syntyy kun mikä tahansa asia esitetään todellisuuden ulkopuolisena surrealistisena kertomuksena missä katsoja tuuditetaan valveuneen istualleen. Seurauksena katsojalle aiheutuu epätosi käsitys ettei mikään ole mitään, kaikki tapahtuu jossain toisaalla/toisille ja mihinkään ei voi vaikuttaa itse. Olisiko niiden slogani peräti Tyhmistä ja Passivoi?

Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmat ovat minusta yleensäottaen virallisuutensa sekä maailmankuvan muodostamiseen liittyvien syiden ymmärtämättömyyden vuoksi sokeita. Highlighttauksesi on siten huomionosoituksineen erittäin osuva, ei tuollaista kysymystä kysytä, jos ei syystä tai toisesta radikaalisti aliarvioida yleisön kykyä ymmärtää asioita. Taaskin tehtiin sitä kuviteltua lisäarvoa ajantasaisimman tiedon ja syventämisen vaikutelmalla, mutta oikeasti ei saatu aikaan juuri mitään, vähän vaan leikittiin suuren maailman tv-uutisten tapoja.

Mitä taas aluetoimituksen valokuvausvinkkeihin tulee, voisi humoristisesti todeta että kiitokseksi yhteistyöstä se tempaisi vielä fotariparalta lyömämiekalla korvan irti. Olikohan ihan kuvakaappaus videolta ja paljonkohan oli kuvankäsittelyä pelissä? Jos siis ei edes osata katsoa että onko myötä- tai vastavalo eikä reagoida asianmukaisesti niin sommittelulla kuin säädöilläkin...Niin johan tuollaista häpeäisi jo vakavasti harrastava amatöörikin.

Jari Kähkönen