perjantai 12. syyskuuta 2014

3 kuukauden Aamulehti - tilaukseni loppuu / päivitys

Aamulehti on tussahtanut postilaatikkooni viitenä päivänä viikossa. Tilatessa ei kerrottu, ettei lehteä tuoda kotiin viikonloppuina. Maanantaina tai tiistaina on tullut sitten nippu aviiseja Tampereelta. Lehti on kotiseutulehti paljon enemmän kuin Hesari helsinginseudun. Al on ajoittain räväkämpi ja sen kulttuuritoimitus ampuu surkean taiteilijan alas, jos niin päättää, se on hyvä asia. Hesarin Kajavan jälkeinen kulttuuri natustelee neutraalia kamaa, jota ei jaksa lukea, ei tunteita, ei lukijoita.
-
AL:ssä on ajoittain komeaa isoa kuvaa, jota jotkut sen ammattilaisista osaavat tehdä mutta eivät kaikki. AL:n iso ongelma onkin epätasaisuus, välillä sen kuvat ovat kansainvälistä tasoa…välillä täysin luokattomia, kuten tämänpäiväinen etusivun kantokuva. 
AL:n ongelma on myös noin joka toisessa lehdessä oleva lukujärjestysongelma, eli etusivun isoin otsikko menee yhteen aivan väärän kuvan kanssa, syntyy hassuja yhdistelmiä.
Sanoin tästä esimerkkien kanssa jo 15 vuotta sitten, kutsuttuna aamupalaveriin. Päätoimittaja käveli seinästä läpi ja siihen loppuivat keikkani ao lehteen. Suomessa ei journalismikritiikkiä kestetä, siis journalistit eivät sitä kestä.
-
Eräs Aamulehden kollegani sanoi aikanaan: "meitä vaan halveksitaan ja alistetaan täällä." Voi pojat, ette ole ainoita. Mutta yleisesti plussaa ajoittaisesta yrityksestä ja räväkkyydestä, miinusta holtittomasta epätasaisuudesta.
-
Alla olevaa valokuvaa ei saisi päästää edes amatöörin ottamana lehteen, saatikka ilmeisesti ammattilaisen. Etualalla on kaiketi jotakin, laitteen takana on joku ja sitten on paljon jotain sotkua…mutta että Mailis Holm ja kantojyrsinyrityksen käynnistys. 
Otsikkokin on hmm…. ;-) 


Päivitys:  Blogini on ainoa ammattilehtikuvaajan ylläpitämä kuvajournalismiblogi Suomessa. Sen tietää myös AL:n toimitus. Kuitenkaan kukaan heistä ei peloltaan edes yritä osallistua keskusteluun lehdestään, puhumattakaan - että joku AL:n lukija osallistuisi. Suomi on polvillaan ja romahtaa kokonaan muutamassa vuodessa. Tässä näette osasyyn tuhoomme. Täydellinen vaikeneminen ongelmista. Hiljaisuus vallitsee ja ongelmat pahenevat. Olemme orjakansa,  ongelmat perseeseensä tunkeva surkea jengi pelkureita.


------------------------------
Kirjoita ihmeessä kommentti, ehkä saamme keskustelun käyntiin. Se olisi parasta mitä voimme lehtikuvauksen suhteen tehdä. Muista, että en julkaise nimettömiä kommentteja kuin poikkeustapauksessa, eli silloin kun tunnen kirjoittajan ja tiedän, että hän joutuisi vaikeuksiin tunnistettuna. Olen journalistiliiton jäsen ja suojelen aina lähteeni.
------------------------------

4 kommenttia:

Timo Suvanto kirjoitti...

Aamulehti oli kotipaikkakuntani Oriveden "valtakunnallinen paikallislehti" asuessani vielä Orivedellä 1960-luvulla. Se oli silloin myös Kokoomuksen äänenkannattaja, mistä syystä meille ei tilattu sitä. Sen sijaan meille tuli Uusi Aura, mistä voi päätellä isäni kotipaikan ja poliittisen johdonmukaisuuden. Jätän johtopäätöksen tekemisen googlauksen varaan.

Aamulehden Oriveden paikallistoimittaja oli luokkatoverini ja parhaan kaverini isä. Menin hänen kauttaan usein kotiini ruokatunnille (lähellä asuvat kävivät kotonaan ruokatunnilla). Kun siskoni lukivat ruokatunnilla Aku Ankkaa, niin minä luin Aamulehteä. Olisi kannattanut vaihtaa päikseen, jopa maksaa hieman väliä.


Jore Puusa kirjoitti...

Turkulaisena oikeistolehti Turun Sanomat muokkasi omaa maailmankuvaani 50 ja 60 luvuilla…mutta ei oikeistolaiseen vaan vasemmistolaiseen suuntaan. Turun Sanomat eli leskenlehti Irja Ketosen mukaan oli omituinen sekoitus matriarkka ja patriarkka järjestelmiä. Outoja ihmisiä joilla oli ja on määrättömästi rahaa. Yksistään 1,5 vuodestani TS:n vakkari lehtikuvaajana saisi kirjan, se oli omituista ja opettavaista aikaa.
Jotkut meistä tilaavat oman alueensa lehteä, vaikka ovat poistuneet niistä maisemista vuosikymmeniä aiemmin. Tänään en edes jaksa katsoa TS, siitä on tullut yksiselitteisesti huono sanomalehti, jossa on aloitettu harvesting ja jokunen vuosi sitten.
TS kohtelee tylysti kuvaajiaan. Enkä koskaan unohda sitä, että kun TS:n kuvaajista tuli Tietokuva kuvatoimiston kuvaajia, kaikki saivat korvauksen jälleenmyyntioikeuksien menetyksestä. TS:n silloinen kuvapäällikkö Ipatti ei kuitenkaan minulle sitä korvausta myöntänyt, olin kait ollut hänen mielestään liian lyhyen aikaan TS vakkari. Siellä ovat negat jossain jemmassa, koskaan en niitä näe enää, kuten en koskaan näe enää LK:n tai PF:n negoja. Toiset ovat kaatopaikalla ja toiset kansallismuseossa jemmassa pysyvästi ilman että saisin niitä edes vilkaista.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalainen toimittaja tai lehtikuvaaja ei voi osallistua omaa lehteään kritisoivaan keskusteluun. Jos sen tekee, työt loppuvat aivan varmasti - viimeistään seuraavissa yt-neuvotteluissa. Freelancerin keikat loppuvat heti. Jore, tiedämme molemmat että tämä on tosi... Tiedän myös, että monella Aamulehdessä olisi paljon sanottavaa, mutta pelko ja itsesuojeluvaisto tukkii suut.

Jaakko Virtanen kirjoitti...

Kappas perhanata. Siellähän oli, kuin olikin ihminen kuvassa.

Katsoin kuvan, luin kuvatekstin ja kun uudelleen aloin tutkimaan kuvaa, niin sieltä se Waldokin (Mailis) löytyi piilosta.