perjantai 12. syyskuuta 2014

Eläimellinen lehtikuvaaja, älät ja joot

Tämä kirjoitus käsittelee koiraa, yleisintä kotilemmikkiämme.
Muiden eläinten ja kansanedustajien kuvaamista käsittelen aikanaan kirjassani. ;-)

Johdatus aiheeseen.
1980 luvun alussa Saukkolassa puhkesi sikalan lietelantasäiliön seinä harjulla. 
Paska-aalto pyyhkäisi alamäkeen, raiskasi rintamamiestalojen puutarhat, kuohuen yli vanhan Turuntien - kohti viljelysmaita. Saukkola haisi pahalta.
- 
Hs:n omat kuvaajat olivat jo unten mailla, joten minä/LK  ja päivystävä HS:n reportteri,  lähdimme kohti ympäristöongelmaa. Saukkolan haistoi jo kaukaa. Meillä oli epämääräinen kartta tapahtumapaikasta. Sinne johti metsäinen tie, joka olikin katkaistu poikittain pysäköidyllä traktorilla. Samaan tapaan kuin naapurinmies suojeli traktorillaan Harri Kirvesniemen tilukset "saatanan ressiltä" dopingkäryn jälkeen.
Pysähdymme traktorin eteen, oli syksyinen pilkkopimeä yö ja pöllö huuteli metsässä. Toimittajatar ei ollut halukas jatkamaan matkaa jalan. En suoraan sanoen minäkään, kaikkialla vellovan sianpaskan haju on tyrmäävä. Mutta, no guts no glory.
-
Lähden kävelemään metsätietä kohti murtunutta vallia ja saan sen näkyviini. Kajastaa senverran, että saan otettua aukosta pari kuvaa.  Maatilan pihalla, valokehästä nousee ylös hevosen kokoinen susikoira. Se saa vainun ja lähtee juoksemaan aivan helvetinmoista kyytiä kohti minua,  huutaen kuin ilmestyskirjan peto.
Maatilan valot alkavat syttyä. Otan suunnan autolle ja juoksen minkä pääsen. Mutta koira pääsee kovempaa. Auto lähestyy ja koira. Kamera hakkaa kuvetta ja saan oven auki ja kiinni toimittajattaren kiljuessa kuin tapettava ja koiran syksyessä vasten konepeltiä ja sitten ovea. 
Paska haisee, koira huutaa, isäntä huutaa ja toimittajatar huutaa -- kuten myös corollan moottori täyskaasupakilla. Pakenemme.
Tämä oli tositarina eläimen ja lehtikuvaajan kohtaamisesta, joka olisi voinut päätyä sairaalaan ja joresedässä olevien hampaanreikien paikkailuun. Hautausmaavaihtoehtoakaan ei voi poissulkea.
Kuvat tässä jutussa ovat randomkuvia ne eivät kuulu jutun yhteyteen…vielä. 


Oletetaan, että olet menossa keikalle, jossa on tarkoitus kuvata ja haastatella koiraa, joka on aikaansaanut naapureille ongelmia, mutta syistä -- joita omistaja ei käsitä.

Älät eli dont´s

1. Älä jätä kotiläksyjä tekemättä, hanki tietoa eläimestä, jotta voit keskustella siitä.

2. Älä laita vaatteita, joissa on oman koirasi haju.

3. Älä kättele koiran nähden omistajaa. Se voi olla väkivaltayllyke puollustamiselle.

4. Älä missään nimessä ala heti lässyttää koiralle, ojentaen kättäsi sitä kohti.

5. Älä anna mitään namia koiralle, ennenkuin olet kysynyt omistajalta luvan.

6. Älä kiinnitä koiraan mitään huomiota pariin kolmeen minuuttiin.

7. Älä ikinä katso koiraa heti tavattuanne silmiin.

8. Älä missään nimessä matki koiran eleitä tai hauku tai murise leikillisesti.

9. Älä koske koiraan, ennenkuin koira koskee sinuun.

10 Jos pelkäät, älä tee koko keikaa. Koira vaistoaa pelon, vaikka koettaisit olla miten rempseä.

11. Jos et osaa rapsuttaa koiraa, älä rapsuta sitä ollenkaan.

12. Älä ikinä mene koiran reviirille ymmärtämättä ja varomatta, mitä teet.


Isoisäni rakasti koiria ja ne häntä.

13. Jos et osaa "puhua koiraa" tai jos et ymmärrä, mitä koira sinulle kymmenin eri tavoin koettaa kertoa, älä tee keikkaa, vaan opettele koiraa ensin.

14. Älä anna koiran nuolla sinua varsinkin, jos kädessäsi on haava tai ihottumaa.


Muista, ettet anna koiran nuolla itseäsi naamaan.


15. Älä ota mukaan kameralaukkua, se on uhkaava esine olallasi ja jos laitat sen lattialle, kaikki karvat imeytyvät staattisina myllyihisi.

16. Älä missään oloissa koeta nostaa koiraa syliisi, koira EI OLE sinun, voit lisäksi ottaa väärän kipeää tekevän otteen ja koira reagoi heti.

-------------------------------------------------------------------------------

Joot eli dos.

1. Kun koira ilmoittaa, ettei se aio purra sinua ja hyväksyy sinut, voit alkaa jutella sille. Älä vieläkään katso tai parempi jos et ollenkaan katso sitä silmiin.

2. Opi lukemaan koiraa huolella, lainaa aiheesta kirja. Koiraa voi lukea opittuaan melko helposti, mutta koira lukee sinua aina kuin avointa kirjaa.


Kyllä koira koiran tuntee.


3. Jos koiran lukiessa sinua teet väärän liikkeen tai päästät pelon pintaan tai sanot jotain väärin esim. kumartumalla ja työntämällä avointa kättä kohti koiraa, saat syyttää itseäsi seurauksista.

4. Jos omistaja antaa luvan namilla lahjomiseen, ota nami kämmenen pohjaan. Istuessasi tuolissa laita käsi alas kämmen ylöspäin, ei kohti koiraa. Koira haistaa ja jos se haluaa - se ottaa namin. Ei namia sormenpäihin, jos haluat pitää ne itselläsi.

5. Kuvaamisen aloitat vasta, kun sinä ja koira olette saaneet aikaan "kauhun" tasapainon. Kamera on uhkaava silmä joskus. Jos koira hermostuu väsyneenä, lopeta ja odota.

6. Kuvaamisen aikana VAIN koiran omistaja antaa komennot tai silittelee hauvaa tms.

7. Kun tehdään juttua koiran ja ihmisen kokemista ongelmista, on sinun haettava kuviisi vastaus siihen, minkä koette toimittajan kanssa lähemmäksi totuutta. Kuvissa on siis syytä näyttää koiran käytös, habitus, koko ( mittakaavoineen) ja koiran varautunut asenne tai koiran lempeys ja rakastettavuus.
Eläimestä ei saa neutraalia kuvaa, huonoja kyllä miljoonittain. Oma asenteesi heijastuu kuin peilistä koirasta, jos pelkäät - se luimistelee, jos olet sille yhdentekevä - sen huomio menee omistajaansa, mikä on toisaalta paras vaihtoehto.


Koira parantaa, kun lapsi on kipeä tai saattelee vanhusta kuolemassa.


8. Jos sinun on aivan pakko, voit ottaa pienen koiran syliisi laittamalla kätesi sen takatassujen välistä kämmen rintaa tukien ja koiran koko paino käsivarrellasi.

9. Ison koiran paras rapsutuspaikka, ( koiraa rapsutetaan vasta, kun se tulee sitä pyytämään) on pannan alta, mutta ei mistään kirsun alueelta. Jos koira haluaa lisää, se menee selälleen ja voit rapsuttaa sitä mahasta myös karvattomalta alueelta. Jos koira on uros, se voi saada tahattoman erektion, älä ala hihittelemään, siten teet itsestäsi idiootin koiranomistajan silmissä.

10. Jos silität iso narttua selän takaosasta, se voi kiimassa ollessaan ( kaksi kertaa vuodessa) kääntää takamuksensa sinuun ja vetää hännän sivuun. Työnnä koira pois lempeästi, housusi voivat vereentyä. Kaikkea ei pidä niellä. Koiran omistajan on myös luettava tilannetta. Reagoi kaikkeen tähän ja huomioi se kuvatessasi, jotta kuvissa näkyy koko jutunteon koukku.. 
Vanha sanonta on " Jos koirasi ei tottele sinua, ei sinulla ole koiraa"

11. Jos koira esim. kultainen noutaja alkaa astua jalkaasi vasten, kysy omistajalta mitä tehdä. Älä ala itse töniä ahdistuneena 40 kiloista piskiä poispäin. Tulee sota. Nartut astuvat aivan samoin, kuin uroksetkin - se on eläinten viestintää, eikä ole osoitus homoseksuaalisuudesta tai kiihkeästä rakkaudesta sinua kohtaan. Mutta jos olet perussuomalainen lehtikuvaaja, voit ohittaa tämän vaiheen:-) 
(Shere Hiten raportin mukaan parilla promillella amerikkalaisia naisia on ollut seksuaalinen kontakti koiran kanssa.)

12. Kun kuvaat koiran ja ihmisen suhdetta, kysy omistajalta, miten he ovat yhdessä esim keinutuolissa tai sohvalla. Älä rakenna keinotekoista kuvaa. Usein koirista on mukavaa levätä omistajan kainalossa. Kuvaa se mikä on totta.

Nämä Corgit olivat aivan mainiota, paitsi että niistä lähti tonneittain karvaa. Rauha muistollenne Ninu ja Nanu.

13. Jos kuvaat kasvokuvaa koirasta ja omistajasta, muista himmentää riittävästi. Koiran silmät voivat olla skarpit, mutta kirsunpää softi, vaikka muuta luulit. Nouse yläkulmille ja pidennä siten terävyysaluetta.

14. Musta ja himmeä koira voi olla haaste. Pistemäisellä valolla ( suora salama tms. ) et tee mitään. Musta koira tarvitsee vierelleen styroksin tms., jonka valaiset, silloin karvat heijastavat valkoista.

15.Koiralle puhuminen on turhaa, koira ottaa komennot vastaan omistajalta. Kommunikoi ja kysy mikä on mahdollista, muista -- että olet tehnyt mielikuvaharjoitteen keikasta etukäteen. Saman harjoitteen teet toki jokaisen keikan edellä, mutta eläinten kanssa se on tärkeää, koska reaktiot voivat olla odottamattomia. Muista, että haet yhtä käyttökelpoista pääkuvaa, keskity ensin sen kuvaamiseen. Eläin voi väsyä ja torjua yhteistyön. Breikkaa siksi haastattelu, jos saat idean tai näet jotain tärkeää koiran käytöksessä. Toimittajan on oivallettava, miksi breikkaat ja hyväksyttävä se.

16. Koira on noin 2 - 4 vuotiaan lapsen tasolla päättelykyvyn tms suhteen, se on aika paljon. Koira on kuitenkin arjen asioissa omassa tilassaan tai reviirillään tai esim. metsässä ratkaisevasti viisaampi kuin sinä. Koiran aliarviointi on vakava erehdys tilanteesta riippumatta. Tilanne jossa sinä jäät fyysisesti jumiin, on koiralle vain helppo haaste. ( tässä en tarkoita Chihuahuahuahuahua tason piskejä.)


Kuvassa kouluavustajakoiria, jotka saavat lapset keskittymään opiskeluun ja…se toimii.


17. Pidä mukana käsidesiä tai alkoholipitoisia pyyhkeitä. Jos et ole siedättänyt itseäsi vuosikymmenien elämällä koirien kanssa, desinfioi ne kohdat,  joihin koira on sinua nuollut keikan jälkeen. Älä anna koiran nuolla sinua kasvoihin tai suuhun. Koiran suussa on muutamia erittäin tappavia bakteereja, joihin et ole tottunut. 
Niistä infektion saaminen on hyvin epätodennäköistä, mutta kun infektion saa, se on ns. menoa. Ao bakteerit ovat lihansyöjämallia, eikä antibiootti niihin pure. Pahin noista on Capnocytophaga canimorsus. Se asustaa JOKAISEN piskin kidassa.

Koira ei yleensä pure heti kovaa, vaan näykkäisee etuhampaillaan. Se on viimeinen merkki ennen kunnon rusahdusta, sitä ei kannata odottaa, vaan vetäytyä tilanteesta, jos vielä voi. Koska otat kuvaajana outoja asentoja ja saatat tehdä sen virheen, että ohjaat koiran omistajaa koskien häneen, saattaa koira tulkita sinut uhaksi. Ns. taistelukoirarotujen reaktio uhkaan, voi olla täyden voiman puraisu. 
Pienikin koira voi paniikissa purra sormesi irtipoikki. Pittbull tai Rotweiler voi tappaa sinut. Seuraavan opin Pakistanissa paikallisilta. Työnnä peukalosi koiran silmään, kun se roikkuu vasemmassa käsivarressasi -jolla olet suojannut itsesi. Toivottavasti sinun ei tarvitse koskaan tehdä tätä. Perusohje on kuitenkin paniikkitilanteessa seuraava.
ÄLÄ koskaan käännä selkääsi ja lähde juoksemaan pakoon.


18. Jos teet keikkaa ulkomailla, muista -että vesikauhu on todellinen riski. Jos kuolaava koira puree tai nuolee sinua yllättäen, mene lääkäriin ja pyydä tutkimaan raivotauti- ja vesikauhumahdollisuus. Kumpikin tappaa hyvin ikävällä tavalla päästessään akuuttiin vaiheeseen. Suomessa tämä kannattaa pitää mielessä itärajamme suunnassa.

19. Jos päätät kuvata juoksevia koiria toimi seuraavasti: Omistaja vie koiran istumaan matkan päähän odottamaan VAPAA tai TULE tms-käskyä. Olet katsonut sopivan kohdan, jossa koiran on hypätessään käännettävä ruumistaan katsoakseen, missä omistaja on. Hae tarkennus ja valotus siihen kohtaan manuaalisti….. jos aiot kuvata sarjan…älä. 
Koira tulee 40-60 kmh kohti sinua ja omistjaansa joka seisoo aivan takanasi. 
Jos luotat kameraan, saat softeja ruutuja, olethan kuitenkin pro. Mieti ennakkosi, tunnethan itsesi ja laukaise kamera esim 2 metrin ennakolta pari kertaa. 
100 metrin ihmisurheilija tulee kohti 30 kmh. Noin 10 metriä sekunnissa. Koira tulee täydessä vauhdissa kohti jopa 20 metriä sekunnissa. Kuvaa siis ensin varsinaiset framet manuaalilla ja jatka sitten AF:llä koiraa seuraten valitulla  AF pisteellä, joka on komposition kannalta oikein. Opettele kamerasi. Muista, että koira kuvataan, jos mahdollista aina kirsun ( koiran kuonon etuosa) korkeudelta, jotta se näyttää muultakin kuin läiskältä lattialla.Käärmekuvauksien spesialisti joresetä Keeniassa.


Enemmän kaikkien eläimien kuvaamisesta aikanaan kuvajournalismikirjassani, jossa kerron omien kokemuksien perusteella miksi mm. papukaijaa ei kannata ottaa sormelleen istumaan!

2 kommenttia:

Timo Suvanto kirjoitti...

Tekstiä on enemmän kuin kaikkein yksinkertaisimmankin digikameran käyttöohjeessa. Siis paljon.

Koiria ikänsä omistaneena voin vahvistaa seuraavat.

1. Gorgeilla on vuodessa kaksi karvanlähtöä. Molemmat kestävät karvan alle ½ vuotta. Toisaalta gorgien monet muut ominaisuudet kompensoivat tätä ominaisuutta aika hyvin.

2. Harva asia ärsyttää minua (ja montaa muuta kaltaistani nipoa) yhtä paljon kuin kuunnella koiran kieltämistä lässyttämällä kuin lapselle. Sillä on vaikutusta korkeintaan koiran omistajan psyykeen ja siihenkin negatiivisesti.

Jore Puusa kirjoitti...

Keväällä vein --nisäsyöpään nyttemmin menehtyneet-- Corgini merelle tiettyyn lahteen, jossa mukava kallio. Pesin ne juuriharjalla huollella koirashampoota käyttäen. Uitin ja pesin..likat tykkäsivät. Linnut tulivat iloisiksi. Koko lahti oli täynnä karvaista pesänrakennusainetta.
Sitten vielä harjattiin huolella ennen kotiinlähtöä. Himassa rouva oli imuroinut nurkat. Kun piskit olivat vuorokauden olivat paikat taas karvassa! Mutta eipä ole kolmella pojallani häivääkään allergioista