perjantai 24. lokakuuta 2014

Uusi iloinen media webissä

Iltalehti tappoi koko kuvatoimituksensa. Teon vaikutukset eivät näy ennenkuin kolmen kuukauden irtisanomisajat on käyty loppuun. Esimakua siirtymisestä nettiin saa katsomalla tänään perjantaina klo 12.30 lehden websivuja. Muutaman karmaisevan huonon kuvan lisäksi näemme loputonta tekstimassaa, josta punaiset palkit nousevat ainoina visuelementteinä esiin.

Kun tätä katsoo mobiilialustalla, on näkymä vielä luotaantyöntävämpi. Minun on vaikea ymmärtää, mitä lisäarvoa nettiin siirtyminen tuottaa lehtien visuaalisuudelle. Kuvaajien palkat  jäävät pois, samoin kuvatoimittajien. Se säästökö korvautuu lehden rutikuivalla nettiversiolla? Kokonaisuudet  ovat luotaantyöntäviä lyhyine taustoittamattominen juttuineen? Jokainen teistä katsojista oivaltaa itse, kun lehden sivujen ruutukaappaukset alempana ovat yhtenä massana katsottavissa. 

Mobiilissa me menetämme kokonaan taiton mukanaan tuoman erikokoisten kuvien keskustelun ja erilaiset graafiset ratkaisut. Mobiilissa katsomme jatkossa tulitikkuaskin kokoista geneeristä Colorboxin kuvaa varustettuna tekstillä: "Kuvan aihe ei kuulu kyseessä olevaan juttuun.

Media on törmännyt lujaa uuteen visuaaliseen maailmaan, eikä media siinä törmäyksessä pärjää oman visuaalisuutensa deletoimalla.
Kielitieteilijä Kari Kuukka on esittänyt ratkaisuksi multimediaa. Kuka sitä tekisi, ammattilaiset ovat työttömyyskortistossa. Amatööritaustainen freelanceko tekisi muutaman tunnin vaativan multimedian musiikkeineen ja spiikkeineen ja käsikirjoituksineen 50 eurolla?


KUVIEN LÄHDE ILTALEHTI. KUVAKAAPPAUKSET SITEERAUKSIA OPETUS JA KRITIIKKIKÄYTTÖÖN.