keskiviikko 31. joulukuuta 2014

MTV rikkoo jälleen sovittua

MTV:llä on ollut jonkinlainen äänestys "vuoden uutiskuvista". Voittajakuvan alla ei MTV:n tradition mukaan ole kuvaajan nimeä. Firma on tässä suhteessa aivan omituinen. Vaikka heille huomauttaa vuodesta toiseen rikkomuksista - esimerkiksi tässä yhteydessä ns. hyvän journalistisen tavan noudattamatta jättämisestä-, he avoimesti pilkkkaavat kuvaajien moraalisia oikeuksia yhä uudestaan.  Tämä "vuoden uutiskuva" on ilmeisesti täysin järjestetty!
Copyright holderiksi ilmoitetaan EPA eli European pressphoto agency ja kuvaajaksi STR - Suomen Teräsritiläkö? Pitänee kysyä EPA:n deskistä, miten he suhtautuvat nimettömiin kuviin. Yleensä silloin kuvan hinta laskutetaan kaksikertaisena.2 kommenttia:

Harri Vartiainen kirjoitti...

EPA ilmoittaa itsekin kuvaajaksi "Stringer": http://www.epa.eu/economy-business-and-finance-photos/company-information-photos/hyundai-motor-s-new-headquarters-photos-51720797 oikean kuvaajan nimen sijasta..

Jore Puusa kirjoitti...

Stringeriähän se tarkoittaa, provosoin hiukan suomen teräsritilällä. Hyvä että huomasit.
Mutta itse en huomannut että EPA:kin sivulla on STR krediitti.
Tuo ei poista sitä että monissa MTV kuvissa on vain kuvan myyjän nimi. Kirjoitin epaan jolle olen tehnyt paljon töitä ja kysyin miksi str tässä, suojeleeko epa kuvaajaa? Yleinen käytäntö on että kuvan ostaneen stafferin nimi silti julkaistaan. Stringer kun harvoin diilaa suoraan kuvatoimiston kanssa vaan jakaa kuvaa maassa olevalle varsinaiselle kuvaajalle. Tutkitaan. Hyvä huomio Harri.