lauantai 16. toukokuuta 2015

Pituudenloikkaus...standardipositiot

Klik = isompi 1300 pikseliä. Jos näen sinun kopioineen tämän omiin nimiisi (kuten aiot tehdä), tulen ja syön sinut :-)


22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei puutu muuta kun taskumatti

Jore Puusa kirjoitti...

Itseasiassa minun aikanani käytettiin filkkapurkkeja, johon mahtui melkein 5 senttilitraa lehtikuvaajajuomaa. Hygieeninen ja piti hyvin nesteen. Mainio tuote ja huomaamaton.

Anonyymi kirjoitti...

Talvikisoissa ok

Anonyymi kirjoitti...

Nopea vaihto laajempaan.Ei tarvita kun kuvaat zoomilla.Sanomalehtipaperille painettuna niiden piirto on riittävä.Ja by the way vaikka tämäkin ohje on 10 plus niin lehtien ns visuguruille nämä eivät kelpaa.Ne taputtaa karvaisia käsiään yhteen ,kun näkevät epäterävän yms. huitasun,jossa jossa ei ole järjen hiventäkään.Pitää olla uutta ilmaisua mikä tarkottaa jotain kummallista.Tiedonvälitystä se ei ole kujosta puhumattakaan

Jore Puusa kirjoitti...

Ilmaisin huonosti. Zoomilla mäkin kuvaan. Tai siis kuvasin kun oli töitä. Vaihto laajaan tarkoittaa joskus sitä että 300mm on yksijalalla ja se käännetään olkapäälle ja otataan kakkosrunko, jossa laajis.
Mutta siis tietysti zoomin laatu sanomalehtiprinttiin riittää. Pitää olla jatkossa tarkempi sanoissa.
Ja kiitos että edes yksi kommentoi niistä 450:stä jotka näitä lukee.
Aikalailla suomalainen suhde 1/500 osaa puhua ja kirjoittaa :-)

Jore Puusa kirjoitti...

Aiai että olisi karseita tarinoita lehtikuvaajien dokaamisesta keikoilla 30 jne. vuotta sitten. Mutta henkilöt vielä elossa, ei voi kertoa. Puhumattakaan huippupoliitikkojen prostituoitu keikoista ja kännisekoiluista. Mutta kun poliitikko on pyytänyt että ethän kerro niin en kerro. mutta sen takaan että jos minä ja kymmenkunta muuta lehtikuvaajaa avaisi tarinat --tämä maa kaatuisi ainakin hetkeksi. sellaisia sotkuja jokseenkin jokainen näistä pyhäkoulupojista on saanut aikaan. Olkaa huoleti, sekin yksi viikoksi B:ssa kadonnut ministeri ..mä odotin sua ja lopulta maksoin sut ulos VV:stä mutta en koskaan kerro missä olit niin sovittiin. Lähinnä siksi että mulla oli ihan yhtä hauskaa. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Lkuvaajat ei kerro tarinoita pelko on suunnaton no keskenaan marisevat for ever

Anonyymi kirjoitti...

Ns kuvajournalismi ei ole koskaan ollut niin huonoa kuin nyt ei edes silloin kun kuvia ei lehdissä ollut lainkaan.70 ja 80 luvulla touhussa oli jotain tolkkua ja kumma kyllä siihen ei tarvittu koulutusta.Mitähän tuumivat tuon ajan osaajat nykymenosta.Tuskin pystyvät lehtiä edes katteleen.No eipä noita kohta kukaan kattele.Printti hiipuu.Mihin tarvitaan eilisen ns uutisia,jos toi ylipäätään tulee postilaatikkoon, kun painon ja jakelun kanssa ongelmia.No videojournalismi verkossa korvaa kaiken.Amateur bullshit.Alemmaksi ei voi vajota

Anonyymi kirjoitti...

Parhaathan ovat näistä kuvoista poistuneet.Kuka missäkin.Monen pääkoppa ei kestänyt.Mutta ei nimiä.Kuka veti pomoa turpaan kuka hyppäs kuvaosaston ikkunasta jne.Näitä riittää.Ja kaikki on hiljaa.Ollaan sitten

Mikko Halvari kirjoitti...

Kiitos näistä, erittäin hyviä.
Vielä jos jaksat tehdä samanlaisen lentopallosta niin hyvä.

Jore Puusa kirjoitti...

Mikäpä siinä...lentopallo on helppo standardiposition kannalta. Mutta samalla lentopallossa on maailman urheilusta vaikein kuvattava liike, miltei vaikeampi kuin moukari tai kiekko joissa pyörähdysnopeus on niin suuri että lajivälineen irtautuminen kädestä on hyvin vaikeaa kuvata, sarjatulella se ei onnistu ollenkaan. Kuulahan pitää olla 10 cm ja kiekko noin 20 cm päässä kädestä ja magnesium pöllähtää kun tehdään kansainvälisen standardin mukainen urheilukuva.
Jospa jaksaisi niin kattaisin koko lehtikuvauksen sektorin graafeilla ja ohjeilla ja laittaisin myyntiin E kirjana. mutta viimeaikojen tilanne kujossa on niin masentava etten viitis, en halua neuvoa toimittajille ja ilmaisamatööreille miten otaa parempia kuvia jotta kollegani jäisivät ilman töitä.

Anonyymi kirjoitti...

Lentopallo ei ole helppo.Verkkokuvia on nähty tarpeeksi.Toinen vaihtoehto ja parempi on kytätä syöksyjä yms. laidalta ,mutta se vie aikaa, jos edes sattuu kohdalle.Ja ennakointi.Se on kaikkein vaikeinta,koska siihen ei reagointikyky riitä kellään eli kyllä sarjatulta kannattaa käyttää.

Jore Puusa kirjoitti...

Lentopallon perusasetelma on helppo. Se ei ole sama miten hakea toimiva kuva, Dyykkajan suhteen ammattilainen ei ota sarjaa vaan kuvaa siten että ottaa liikkeen huppukohdan, sen voin koska vain esittää laskuesimerkillä esim 6-8 frames per S oletuksella. Sarjatuli on amatööreille ammattilainen hakee tietoisesti kuva ottaen huomioon oman laginsa joka on 0,3-0,5...jos hitaampi -- ei ole pro.
Tästä syystä naisista ei voi tulla huippu-urheilukuvaajia, heidän fyysinen reaktionopeutensa on jäljessä miehistä. Tämä taas on vain tosiasia - ei sovinismia, mies ei pysty imettämään tai olemaan empaattinen, eikä noiden toteaminen ole feminismiä, vaan tosiasia, joille ei voi mitään.

Jore Puusa kirjoitti...

Korjauksia...prkle dysleksia-
DYYKKAAJA
HUIPPUKOHDAN
KUVAN
JOLLE
----------
Sorry

Anonyymi kirjoitti...

Mikä vika sarjatulessa on.Sen kun lauot niin paljon,kun tekniikka kestää.Sitä vartenhan se on.Ja sitten katot mitä sait aikaan.Ei tämä mitään taitoja vaadi niin kuin ennen ,jolloin ei ollut autofocusta ja hurjaa sarjatulta.Silloin piti olla taitoa.Nykysin ei.Noita huitelee kuka tahansa,joka osaa laittaa kameran asetukset kohdilleen.

Anonyymi kirjoitti...

Sarjatulessa on juuri se vika, että se on sarjatulta! Kun painat laukaisinta, niin kamera ottaa kuvan ja sen jälkeen tietyllä tahdilla (aika hitaalla vielä näin digiaikanakin) jolloin juuri se oikea hetki valahtaa laukaisujen väliin. Lopputulos on nippu kuvia joista yksikään ei ole otettu juuri oikealla hetkellä. Sarjatulen pitäisi olla suurnopeustulta jotta se toimisi. Kymmenen kuvaa sekunnissa antaa kuvat vain 100 ms välein, aika johon mahtuu aika paljon...

Ne elintärkeät sekunnin kymmenykset erottavat tekijät luulijoista. Kun tuntee oman ja kameransa viiveen voi ajoittaa kuvan oton juuri oikeaan hetkeen. Sarjatuli on kuin uhkapeli: joskus voittaa, yleensä ei.

Anonyymi kirjoitti...

Menkääpä kokeilemaan 100 metrin juoksua dialle ilman mitään automatiikkaa ja autofocusta käsitarkennuksella esim. 200 mm objektiivilla.Ei onnistu keltään enää, mutta joskus näin piti tehdä ja onnistuttiinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi kohtalaisen tunnettu suomalainen kuvaaja kertoi jossain kuinka paljon kuvia hän ottaa yhdessä jääkiekko ottelussa.Se määrä oli aivan tolkuton ja kameraa oli katossa ja maalissa ja ties missä ja ukko itte laidalla.Ollaan lähellä sitä tilannetta, että olis fiksua napata stillit liikkuvasta kuvasta.Mutta kun esim. kiekkovideointiin joku on ostanut yksinoikeuden.Tosin tuon stillkuvaajan kuvista saisi kyllä koottua videonkin yhdistelämällä stillejä.Se määrä kun on niin valtava.Enemmän tuollainen on epävarmuutta kuin taitoa.

Anonyymi kirjoitti...

Kansainvälisen standardin mukainen urheilukuva.Joo mutta mikä suomalainen standardi.Kans.väl. tason urhkuvia ottaa Suomessa nykysin n.3 kokenutta lkuvaajaa.Tosin tod.näk. ei kovin kauaa...

Anonyymi kirjoitti...

Kuka se oli joka otti ratkaisevan hetken kuvia kauan sitten se tais olla cartier bresson tekniikka kehittyy ja laatu senkun huononee kun olennainen eli kuvaajan kaali on tyhja

Anonyymi kirjoitti...

Sarjatuli on uhkapeli. asiaa. niin on. ja uhkapeli on lkuvaajan ammattikin. etenkin nykysin. Potkuja odotellessa.

Anonyymi kirjoitti...

Saaks määkin.Nimittäin jos olet sellainen harvinaisuus kun vakituinen lkuvaaja, niin sulla lienee loma.Ainakin lomautus, niin antasin ohjeen miten toimia lomalla.Lopeta rauhottavien napostelu.Ei ne vierotusoireet kamalia ole,mutta mielialalääkettä ei kannata ihan heti.Selaa lehti nopeasti läpi.Älä osta iltapäivälehtiä ja katso teeveetä valikoidusti.Sama koskee radiota.Jopa autossa se kannattaa pitää kii.Samaa soittolistaa joka kanavalta.Jos joku taloudessasi kattelee maajussille morsianta yms niin poistu huoneesta tai hanki kuulosuojaimet.Sammuta työpuhelin ja hanki puhelin ,jonka numeron tietävät vain läheiset.Siihen tod.näk. ei varaa,joten poista työpuhelimesta kaikki työnumerot tai sammuta koko laite.Äläkä lue nettiä.Ja yritä hillitä sitä kaljanlipittelyä,kun siihen meni lomarahat viime vuonnakin.Ja kaikkein tärkein.Älä missään tapauksessa lue Journalisti lehteä,jos se sattuu lomasi aikana ilmestymään.