maanantai 15. kesäkuuta 2015

Erittäin hyvin haettu lehtikuvaEn voi odottaa syksyyn tämän kanssa.
15.6. ma HS.ssä on Lehtikuva Oy:n Jussi Nukarin ällistyttävän hyvä oivallus ja lehtikuvaksi täydellinen suoritus.
En sano tätä siksi, että tunnen Nukarin vuosien takaa, vaan kirjoitan siksi, että HS:n omien kuvaajien amatöörimäinen jälki on kautta linjan valovuosien päästä tästä suorituksesta. Vain Jukka Gröndahl pystyy kuvaamaan siten, että materiaalia voi katsoa ilman myötähäpeää. Kehuessani kirjoitan kuvista, kritisoidessani kirjoitan kuvista, en ihmisten kyvystä mielistellä.
-
Suomen ainoasta osaamiskeskuksestaan huolimatta STT-Lehtikuva irtisanoo koko ajan lisää väkeä. Jokin suomalaisessa journalismissa on kokonaan rikki. Oivallukset puuttuvat, pelko lamaa rajun journalismin ja tekijät ovat paniikissa odottaen irtisanomistaan.
-
HS:n lehtikuvaajarekryt ovat epäonnistuneet pahasti, kuvattu materiaali on amatöörimäistä visuaalisesti ja teknisesti. Siksi tässä saman päivän lehdestä verrokkikuvia, ilmeisesti kesäkuvaajan otos ja vakituisen ottama kuva. Pönötystä, ajatuksen täydellinen puute, ei visuaalista oivallusta, sotkua - joka jakautuu usealle palstalle, ei mitään yhteyttä otsikkoon, ei hotspottia, ei mitään -- johon katse voi takertua.
-
Nukarin kuva kertoo voimakkaan VISUAALISIN keinoin väistymisestä ja häpeästä ja päätöksenteon kasvottomuudesta. Taittaja ei aivan ole pystynyt tuhoamaan kuvaa, vaikka ammattilaiselle pitäisi olla selvää, ettei vaakatasossa kahtiajakautuvaa originaalia saa missään oloissa jakaa taitteen yli. Nyt kuvan joutuu kokoamaan mielessään, mutta koska kuvan pohjaidea on niin loistava, sen kokoamisen pystyy tekemään nopeasti. Erityisesti kuvan veto teitteen yli on visurikos koska kuvan värimaailma muuttuu ovenkarmissa toiseksi. Kukahan tonttu tämän on miltei tuhonnut...ja saman tien ilmoitan tietäväni, että suurin osa lehdistä taitetaan vakkiodammiin, joka ei anna variointimahdollisuuksia. Systeemissä ( ID:n vakiomastersivutus tms.) on valmis reikä ja siihen murjotaan kuva. Jos on vaakareikä kirahville niin siihen se mäjäytetään, ettei taittajan tarvitse ajatella.
-
Varjojoukko zombieita katsoo kun Paatelainen lähtee. Personifiointia ei ole, eikä tarvita -koska otsikko ja kuva toimivat täysin yhteen. Tämän edessä menee hiljaiseksi, KOSKA päivittäinen vertailumateriaali on yleensä niin kelvotonta.
Tästä tulee myös suuri suru. Miksei lehtiin oteta ammattilaisia tekemään pysäyttävää ja loisteliasta tekstin kanssa kontekstissa liitävää kuvaa, vaan annetaan amatöörien tuhota journalismi.
-
Jokunen ammattilainen meitä vielä on jäljellä, osa eläkkeellä, osa työttöminä ja osa haudassa. Nyt alkaa olla viimeiset hetket hakea apua niiltä, jotka ovat elossa ja osaavat muutakin kuin puhua ja nuolla tiensä auki toimituksen kauppispohjaisen talousjohdon silmissä "hyviksi kuvaajiksi".


37 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suuri kunnioitus niille jotka viela yrittaa.kun joka paiva ammattitaitosi ja muutaman vuosikymmenen kokemus murskataan by amateurs niin yrittaminen on lahinna sita etta koska taalta pois.

Anonyymi kirjoitti...

Näin hyviä lkuvia näkee nykyisin harvoin eikä tällaisia suunnitella palavereissa etukäteen kuten on tapana, kun kuvaajien ammattitaitoon ei luoteta.Visuaalista näkemystä,älyä ja tilannetajua täynnä koko kuva.Todellinen harvinaisuus,johon pitäs pyytää Nukarin nimmari ja myydä parin vuoden päästä Hirvaskankaan huutokaupassa.Ihmeissään olisi Huutokauppakeisarikin.

Anonyymi kirjoitti...

Jos tämän kuvan tasoista journalismia vielä olisi,koskee myös juttuja,jotkut saattasivat lehtiä vielä lukeakin.Nuorison ovat menettäneet,samoin hyvätuloiset vähän vanhemmat ja parhaillaan yrittävät päästä eroon niistä vanhuksista,joilla vielä just ja just varaa tilata tuota ennen niin arvokasta ja heitä sivistävää lehteä, josta ovat nykyisin lähinnä tyrmistyneitä.Paras lehti nykyisin on Seiska,koska he toteuttavat missiotaan perinteensä mukaan.Slehdet heittävät perinnettään romukoppaan parhaansa mukaan.Ikävä sanoa ,mutta aika moni on samaa mieltä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tänään lehdestä opit poika pellavapää.Ai niin ethän sä sitä koskaan ole lukenutkaan.No entäs likat.Sopisko lehti ilmaseks pariksi kuukaudeksi.Isi maksaa.Mitä mä sillä teen.Ei kiinnosta.Pelkkää painomustesaastaa.No luetko lehden nettisivuja.En todellakaan.Ja naapurin rouvan tapasin paperinkeräyspaikassa roudatessani tota paperipaskaa sinne.Mitä ihmettä jne sieltä tuli.Ei sanomalehtiä eikä muutakaan enää postilaatikkoomme.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisikö Paatelaisen kasvot näkyä (eli sadasosasekunttia aikaisemmin otettu kuva). Nythän otsikko voisi olla vaikka "työpaikkakiusatut lähtevät syömään yksin". Kysymys on vilpitön.

Jore Puusa kirjoitti...

minusta kasvot pilaisivat kuvan koska personifioinnin jälkeen kuvalla ei olisi symboliarvoa. otsikko joka on kuvan osa tässä kertoo ja tekee oman osuutensa.

Anonyymi kirjoitti...

Asiahan ei mulle kuulu enkä mistään mitään ymmärrä,mutta sen sanon että tulevaisuudessa tästä blogista tehdään tutkielmia ja väitöskirjoja,kun ihmetellään kuvajournalismin kuolemaa.Teksti on niin analyyttistä ja perusteltua,että häpeäisin silmät päästäni,jos olisin jonkin sortin kuvapomo nykymediassa tai yliopiston kuvaproffa.Näitä pomoja yms. kukaan ei n. 20 vuoden päästä muista,mutta tätä blogia tutkitaan suurennuslasin kanssa.Tämä on fakta.Katsokaa vaan te jotka elossa silloin olette.

vanikat kirjoitti...

Asiaa. Tuosta kuvan jakamisesta taitteen yli tuli mieleen, että sehän voisi symboloida "uuden aikakauden alkua".

ottomatias kirjoitti...

Hassua. Katsoin itse tätä kuvaa julkaisupäivänä ja ajattelin, että onpa geneerisellä tavalla haettu kuva. Kuva sinänsä on hyvä, mutta sen erinomaisuutta syö esim se, että Blatterista julkaistiin lähes sama kuva muutamaa viikkoa aiemmin.
Hesarin yleisestä kuvajournalismin tasosta oon samaa mieltä, mutta Rio Gandaran kuvista oon pitänyt paitsi visuaalisesti, myös siksi, että ne usein osaa kertoa tarinan.

Jore Puusa kirjoitti...

Ottomatias...mitä tarkoittaa "yleisellä tavalla haettu" ???????????????
-
Ja...kaikki maailman kuvat on kuvattu..mutta tilanteet, joissa ne otetaan eivät ole samat.. Blatterin lähdöstä oli kymmeniä versioita. Tämä Mixu on vain yksi. Muista että Suomessa tällaista kuvaa ei enää ole kuin kerran vuodessa jos silloinkaan. Blatterin lähtöä kuvasivat kymmenet prot.
Rio Gandara todella joskus saakin tarkennuksen ja valotuksen kohdalleen, pitää myöntää. Sekin on paljon osattu hesarissa.

Anonyymi kirjoitti...

Toimittajan 15v lapsi kouluttaa vanhuksia videoita kuvaan ja nettitelkkarin stara on yks siks kun isi oli tv kuvaaja mutta suurimpia staroja ovat kesurit jotka ei tieda mika on autofocus ja pomot huutaa hurraahuutoja.this reality.

Anonyymi kirjoitti...

Tapasin jokin aika sitten lkuvaajan työtä tehneen tytön.Hän ei pitänyt siitä kiireestä eikä ohjeistuksesta eikä häntä julkisuus kiinnosta lainkaan.Hän rakastaa valokuvausta.Töitä on enemmän kuin ehtii tekeen ja vieläpä omia projekteja.Kunnioitan häntä enemmän kuin yhtäkään lehtikuvaajaa.

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin kertoa mikä on suomalaisen kuvajournalismin tila ,mutta en saa nimelläni julkisesti sanoa mitään.Eikä kukaan muukaan.Anonyyminä ehkä uskallan kertoa että se on sanoinkuvaamatonta paskaa.Visugurut yms ovat out.Ja keitä ovat nämä gurut.He ovat henkilöitä,jotka eivät heille määrätyissä tehtävissä pärjänneet,joten visuiksi.On mahdotonta työskennellä tällaisten kanssa ilman lääkitystä.Ei saa nauraa.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen kuvajournalistit ry.huhhuh.hohhoijaa.Menkää hautausmaalle ja mielisairaaloihin katsomaan kuvajournalismia.Hävetä te ette osaa.Ja lopettakaa jumalauta se kuvajournalismista höpöttäminen.Te ette tiedä siitä mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Niin tai voisivat noi kuvajournalistit ry n tyypit tulla joskus töitä tekeen.Siihen loppus heidän yhdistyksensä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen ollut samoilla keikoilla kultalan,saveksen,saarisen,kotilaisen,bremerin,puusan jne kanssa ,mutta en yhdenkään Suomen Kuvajournalistit ry n pomojäsenen kanssa, vaikka olen vakituinen lkuvaaja edelleen.Keitä he ovat.

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelin perustaa yhdistyksen ja ruveta sen puheenjohtajaksi.Se voisi olla vaikka Suomen Kaivinkoneen Kuljettajat ry,koska olen sellasen laitteen nähnyt,mutten kylläkään ajanut,mutta sellaista taitoahan puh.joht. eivät tarvitse.

Anonyymi kirjoitti...

Ja sillä kaivinkoneella vois avata lehtikuvaajien hautoja.Saatas dna näyte,jotta tiedettäs mikä ne tappo.Apurahoja hakuun Seppälän säätiöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Menen duuniin.olen harvinainen tapaus. vakituinen lkuvaaja.n 10 sekuntia niin alkaa vittu saatana huuto ja palaverista kuuluu videoita perkele ja kun free tulee niin sama jatkuu.sivistys.never heard.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvajournalistit ry näkyy järjestävän koulutusta jäsenilleen.Vinkkinä yhdistykselle,että tehkää kesäretki jonkun herätysliikkeen kokoukseen.Miksikö.Siksi että edullista ja niissä kuurot oppii kuuleen,mykät puhuun ja sokeat näkemään.Ja jos hyvin käy pääsette vielä keräämään taivaasta tippuneita kultahippuja.Tarpeeseen tulevat nekin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvajournalistit ry n puheenjohtaja.mene harjoittelijaksi johonkin sanomalehteen.ne saattaa maksaa sulle ruuat.sielta kun toivut niin itket.jos osaat.me not.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kuva.Joskus kun ei kujokoulutusta ei ollut,tällaisia näki usein.Eikä noita suuria ns. visuaalisia pomoja,joille Nukarin kuva on liian perinteinen ja siitä perinteestä pitää epätoivon vimmalla päästä eroon.Niitten mielestä kuvissa pitää olla draivia,mikä mielestäni tarkoittaa vinoja ja epäteräviä jne lehtikuvia, joissa ei liiemmin järkeä ole.Sopii mietti miksi tilanne on mikä on.

Anonyymi kirjoitti...

Lienee turhaa puhua kuvajournalismista ja aukoa päätään noille,jotka osaa mitä osaa.Oikeutettua marina on sillä perusteella,että ne vittuilee ja teettää uusiks keikkoja,jollain harjoittelijoilla ja lomittajilla,kun kuvamme ovat vanhanaikaisia.Ennätys on viis paikkokeikkaa.Ja ihan oikeasti.Haluan kauas pois.Samoin kuin moni muu.Koko journalismista.Heippa.

Jore Puusa kirjoitti...

Aikalailla on esiintynyt epäilyjä, että kirjoitan itse anonyyminä kommentteja tähän blogiin. Se ei pidä paikkaansa. Blogiini kirjoittaa ajoittain 2-4 ikäluokkaani olevaa lehtikuvauksen ammattilaista. Oireellista on etteivät hekää, huolimatta siitä että ovat alansa huipulla, uskalla kirjoittaa nimellään välttääkseen kiusaamisen tai kiristyksen työpaikoillaan. Minä kirjoitan webiin aina nimelläni ja sen seurauksena olen työtön ja totaalin yksin alalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ja taas se tuli.puhelu kollegalta.ne on totaalisen loppu.ne ei voi tajuta ns lehtikuvauksen tasoa.huutavat kurkku suorana. Ihan samaa tuumin ja hapean enemman kuin koskaan ja onko tama totta.ei voi olla.

Anonyymi kirjoitti...

Et ole yksin.pinnan alla muhii ja arvostavat blogia mutta salaa lukevat.

Anonyymi kirjoitti...

Joo kyllä kohta tapahtuu jotain,koska tilanne vaikuttaa aika räjähdysalttiilta.Kaikki vinkuu ja vonkuu oli hän sitten free tai vakituinen.Ja muutama hyvä työkaveri on alalta tavalla tai toisella poistunut eikä ne halua kuulla, miten menee.Tässä työssä kadottaa näköjään ystävänsäkin.Kaikki muu onkin jo viety.

Anonyymi kirjoitti...

Kaksi sanomalehteä kolahti lootaan.Ihme kyllä ajallaan.Katselen niistä toista ja ihmettelen jo etusivua.Siellä on karmeaa lilaa tekstipohjana,jonka tarkoitus on ilmeisesti saada lukija poistumaan etusivulta.Sama lila jatkuu muuallakin.Tikkurilan värikartasta ei noin kamalaa väriä löydy,mutta jostain se on lehteen löytynyt.Sitten menen lukijalta palstalle,joka on lehden parasta antia.Sinnekin on pitänyt laittaa kusenkeltainen väripohja.Yhtään innostavaa valokuvaa en löytänyt.Paitsi se yksi profiilikuva mimmistä., joka oli ilmoituksessa.Fingerporin luin ja oikasut koska ne on hauskoja,mutta kokonaisuus on sellanen sekasotku,etten sääkarttaakaan meinannut löytää.

Anonyymi kirjoitti...

Urheilutoimittaja tyossaan.katsoo palaverikopissa viimeisiaan vetelevaa telkkaria kun niitten kondensaattorihan tehdaan tarkotuksella kestaan vain pari vuotta.ja mita kattoo ut.se kattoo kisoja telkkarista ja kirjottaa juttunsa sen perusteella .ei tartte paivarahoja anella ja saan olla viela toissa ja naamakuva kolumnissa jossa puhun fiksuja.

Anonyymi kirjoitti...

"Eivät uskalla kirjoittaa nimellään".Joo eivät todellakaan,kun eivät edes anonyymeinä.Mutta odotapas kun rehvelit tapaa keskenään.Meteli ja marina joka sieltä tulee on sanoinkuvaamatonta."Ja ovat alansa huipulla".Ei olla.Huipulla ovat harjoittelijat ynnä muut, joiden kuvat ovat...miettikää mitä.Tai älkää,vaan unohtakaa koko juttu.

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän on printin loppumisen vedonlyöntikerroin.Eli minä vuonna .Täytyy tutkia ja laittaa roposet likoon.Veikkaukseni on että n. 5 vuoden päästä sanomalehtiä julkaistaan vain viikonloppuisin.Eikä kovin montaa vakituista lkuvaajaa enää ole .Eikä friikkujakaan, vaan kuvat tekee moniosaajat ja lukijat.Alalla olevien kannattaisi fundeerata uutta ammattia itselleen.Mä jään ilomielin työttömäksi,kun velat on jo lähes maksettu.Ja kameraan en koske.

Anonyymi kirjoitti...

Outo harrastus.yks arvostettu ja koulutettu vanha tyyppi leikkaa slehdesta lkuvia ja liimaa ne isoon vihkoon ihmetellen koska ovat kuulemma ns epakuvia eli paskaa jos kehtaisi noin sanoa.ja hauskaa katseltavaa iso vihko on jos huumorintajua on.ko vanhus ei ole entinen journalisti vaan lehden tilaaja.

Anonyymi kirjoitti...

Journalismi on yhtakuin palaveri.noissa on valta ja sita ohjeistusta joka sielta tulee hapeavat kesuritkin.ja lukijat jo kauan.videoilla teemme tulevaisuutemme sanovat.paskat mainstream katoaa.tulee uusi vastakulttuuri.

Anonyymi kirjoitti...

Vanha lkuvaaja on ihme epeli.uransa aikana se on kokenut asioita joista moni ei tieda.mutta ei se puhu koska vanhaa ei kuunnella.sen keho selviaa duunipaivasta ilman ruokailua kun on tottunut siihen ja tekee tuplasti keikkoja verrattuna nuoriin.ja ekaks heivataan pois kun seur yyteet tulee

Jore Puusa kirjoitti...

Näin on, vanha mieslehtikuvaaja ei marise, narise ja tekee työtä - jota siltä pydtään paremmin kuin poispilatutu nuoret naiset - jotka voi panna kuvaamaan vain naisten laihdutushaastatteluja.
Mutta kuten huomataan, tähänkään kommenttiketjuun ei kirjoita kukaan muu kuin pari vanhaa ukkoa. Samaan aikaan suomen kuvajournalistien uudella fb sivulle ei myöskään ole kommentteja. kaikki lehtikuvausta koskevat kommentit on vauva.fi sivulla. Hävetkää jumalauta ämmät. tapatte tai tapoitte hienon ammatin.

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelin hakea islam proffaksi.harmi etten arabiemiraatti keikalta ostanut sita valkosta kaapua.mutta opin aslam sahlam kielta.pitaahan se haku laittaa kun kujoproffakin on islami.kameraahan he kammoksuvat.

Anonyymi kirjoitti...

Kujolla lienee jonkin sortin hieno perinne in finland joten wake up pahvit.nykykujosta ei muisteltavaa jaa.kattokaa puupaat noita kuvatuksia.olette out.ei pahalla mutta ulkona te kaikki zombiet olette.estetiikka kulttuurihistoria visuaalisuus.mita ne on.