tiistai 29. joulukuuta 2015

Niin elät, kuin voitelet

Так живут, как смазать
1978 olin poikanen.
  Osasin toki valokuvata, mutta olin vielä aivan lapsi henkisesti. New York Times lähetti Suomeen toimittajan. Hän oli kalastukseen ja vastaavaan leisureen keskittynyt spesialisti, maailmankuulu stara alallaan. Häneltä opin tärkeän moraliteetin.
-
Tarina menee näin.
Menimme Lahden suuntaan Vääksyyn Rapalan tehtaille. Itse ukkorapala oli hengissä, mutta ei tullut haastatteluun, ei halunnut puhua englantia ja minä taas olin keikalla, koska puhuin hyvin.
Rapala räminä ja hauen hampaan jäljet.

Niinpä kääntelin avuksi, silloinkun poikarapaloiden taito ei riittänyt. Jenkkityyliin haastis oli pitkä ja syvä human interest. Sellaisia ei tehdä Suomessa vieläkään. (Löytäisinpä kaverin, jonka kanssa aloittaa jo kuolleen Interview lehden suomiversio. Se perustui nauhurilta purettuun transskribtoituun tekstiin. On kysymys ja on vastaus.) Sellainen on haastattelu, eikä toimittajan juttu, joka oli indoktrinaatiota, jos kyse oli toimittajan omasta alueesta.
-
Nyt tarkkana…. MV-rasistit lukevat juttuni kamman kanssa. Vaikka tämä käsittelee korruptiota, se koskee vain pientä osaa nykyisin hyvin moraalisesta toimittajakunnasta.
-
Rapalan tarina jatkuu. Proggis kestää kolmisen tuntia ja kuvat päälle. Lähdetään pois. Poikarapala antamaan toimittajalle…puurasiallisen Rapalan uistimia. Ja nyt tulee minun cortexiini kiinni palanut huippu. NY Times toimittaja katsoo poikarapalaa ja sanoo. " Thanks but no thanks. I`ll receive only the matter, that goes down in my system"
Ja sitten minä mokaan ja sanon: "No jos ei hän halua niin minä innokkaana kalastajana otan mielelläni".
NYT toimittaja katsoo minua kuin koiranläjää. Ja autossa matkalla Helsingiin ja kentälle saan kuulla luennon journalistien oikeuksisista, joihin liittyy valtava määrä velvollisuuksia. Paljon enemmän kuin oikeuksia. Senkoommin en ole ottanut vastaan lahjuksia. Ja luoja, että minua paria vuotta myöhemmin hävetti mennä Isossa Omenassa NYTimesin toimitukseen lähettämään kuvia, pelkäsin, että näen moraalini puutetta halveksineen kalastustoimittajan.
-
Mutta enhän minä ainoa ole.
Otetaan tähän väliin kuukausi sitten saamastani soitosta erään  lehden lukijan tarina. 
Hän tuntee nuoren naistoimittajan, joka asuu samassa pihapiirissä ja lukija jatkaa: "Korruptiona saadut kirjat kerätään pitkin vuotta kulttuurin hyllyyn ja joulun alla tsuppari raahaa ne divariin ja rahoilla ostetaan viinaa.  Jokainen saa lehdessä ilmoittavasta lähikaupasta kinkun, jonka lehden autonkuljettaja tuo himaan ja mukana on kossupullo. Päätoimittaja menee muijansa kanssa Bahamalle niinsanotulle peruutuspaikalle ja kirjoittaa sitten jutun kehuen järjestelyjä. Ja kuulemma edelliskesänä ulkoilutoimittaja sai 4 hepan perämoottorin, kun se oli ylivuotista mallia ja kun urheilukauppa sai kuukauden kesäkampanjan 33% halvemmalla. Ja meepäpankkiin, laina tulee heti alikorolla, jos oot tukevasti pallillas istuva toimituspomo".
-
OK. Kuullostaa pahalta.
Mutta muista, että nämä ovat poikkeus ja huonolla moraalilla varustetun journalistin virhe. Kaikki toimittajat eivät korruptoidu. Harva niin toimii enää. Takavuosina dokaamisen seurauksena se oli yleisempää. Takavuosilla tarkoitan -70, -80 ja -90 lukua. Koska kukaan kuitenkaan ei näistä kirjoita nyt, eikä tule kirjoittamaan --- niin minä kirjoitan. Suuttukaa rauhassa.
Eniten korruptoituvat matkailutoimittajat, joista moni kirjoittaa silkkaa puffia.
Autotoimittajat ovat toinen ryhmä, jotkut heistä eivät koskaan joudu ostamaan omaa autoa.
Urheilutoimittajat masutetaan usein tanakasti. U-seuroille positiiviset jutut ovat tärkeitä.
( masuttaa tulee venäjästä. "Kak maslas kak sivjut"…eli miten voitelet niin elät ja masla on voi tai rasva)
Teknisille toimittajille saattaa unohtua gesmi tai stereot himaan.
Ruokatoimittaja saattaa syödä ilmaisen lounaan ja pari lasillista siihen päälle.
Kulttuuritoimittajalle voi ilmaantua liput konserttiin, eikä  kulttuurissa tarvitse ostaa kirjoja.
Muotitoimittajalle kelpasivat kuulemma vaatteet.
-
Ne toimittajat, joita ei voi lahjoa ovat politiikassa, yhteiskuntatoimituksessa, kaupunkitoimituksessa, rikostoimituksessa, maahanmuuttoa käsittelevissä toimituksissa jne.
Voiko kuvaajan lahjoa? Kyllä voi ja lahjotaan. Paljon enemmän kuin toimittajia. Monen kuvaajan koulutus oli heikkoa ainakin takavuosina. Siitä johtui arvostelukyvyttömyys ja horjahdus. 
Kuvaajan sai helposti kuvaamaan miellyttävästi, kun kuvaaja tiesi että viinat ja huorat oli maksettu ja odottivat saunamajalla saaressa, jonne kuljetus.
Zappaklubi, lehtikuvaajat RY:n alajärjestö, jossa muiden muassa Pentti Erkki Markku Hannu Jarmo Pertti ym. hilluivat, ---- oli tällainen organisaatio. 
Autoja sai Veholta ja Zappaklubilaiset ajoivat journalististatuksella saariin dokaamaan lossijonoista piittaamatta Vehon ambulanssilla. Zappaklubin korruption seuraukset näkyvät vieläkin lehtien kuvaajapopulaatiossa vääristyminä. Kaverit otettiin kuvaamaan ja lehtikuvauksen romuttuminen johtuu osittain kyvyttömyydestä nähdä muutos ja sen vaatima ryhdistäytyminen.
-
Itse kohtasin korruptiota Turun Sanomissa päivittäin ja surutta otin sitä vastaan. Ensimmäinen korruptioni oli kilon pussi suolaa, jonkun kaupan kuvauksesta. Toimittajat osasivat etukäteen pyytää mitä tarvitsivat himaan, jouluna tehtiin kauppakeikkoja, jotta toimittaja sai kinkun ja "lapsena" minua harmitti, ettei kuvaajaa aina huomioitu. Tarvitsin herätyksen ja nuijasta päähän aikuiselta, ennenkuin käsitin, että journalistin eettisen koodin raja menee tässä, jutun kohteelta ei oteta mitään vastaan, ellei se ole kupillinen kahvia, joka on  normaalin kohteliaisuuden osoitus.
-
Lehtikuvaajat ry oli täysin korruptoitunut takavuosina ja lopetti pankkiyhteytensä vasta kun olin kiljunut siitä tarpeeksi kauan eri puheenjohtajille (sen jälkeen kun erosin koko plutoonasta).
LK ry:n kilpailun näyttely kierrätettiin ympäri Suomea oikeistolaisissa pankeissa (KOP, Merita), joten sitä näkivät vain ns. kunnon ihmiset. Niinsanotut kuukausikokoukset olivat sponsoreiden saunatiloissa, Nikonin kuin Canonin ja Ilfordinin sun muiden. Edustajaparat joutuivat kuuntelemaan samat kuvaajien paskajutut, joka vuosi suurimpien dokujen suusta. Näissä kokouksissa oli valtava virhe koettaa puhua lehtikuvauksesta ja kuvajournalismista. Aina joku kunnon kuvaaja, kuten HS:n Pentti örisi sellaiset turhanpäiväisyydet hiljaiseksi. Nytkin korruptio vaikuttaa lehtikuvaajiin. Heidän kilpailunsa peruttiin viime vuonna, kun he eivät saaneet sponsorirahaa. Minä pidin omani.."Vuoden 2014 kuvajournalisti" --skaban ilman rahaa kuten tänäkin vuonna.
-

YLE:n korruptio on erilaista. Tiedän siitä takavuosilta muutaman massiivisen casen, mutta olen luvannut pitää suuni kiinni. Niin myös teen. Huvittava detalji oli, että kun keikka oli pysäköinnin suhteen hankalassa paikassa, YLE:n ryhmä pysäköi keskelle katua tai jalkakäytävää. He eivät saaneet koskaan parkkisakkoa, mutta lehtikuvaajat saivat sen aina, vaikka jokaisella meillä oli tuulilasissa median iso logo.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erään journalistiyhdistyksen pj käytti erään huvipuiston pressikorttietua hyväkseen niin härskisti,että ko lafka lopetti koko edun.ei voi yleistää,mutta joukossa on vieläkin ahneita paskiaisia:jos jossain tarjolla vaikkapa ilmasta safkaa,niin siellä ne on vapaa-ajallaankin

Anonyymi kirjoitti...

Kultturitoimitus.kyllä ne edelleenkin laittaa ulkoistetun autonkuljettajan viemään kirjat divariin ja ryyppää rahat.videopelitoimittajat kärys tästä muutama vuosi sitten,mutta kai se jatkuu.ne muuten saa ilmaiseks itselleen kalliit pelikonsolitkin.

Anonyymi kirjoitti...

Kun alkaa joulumyynti tai ale,niin miksi mennään aina tietyn kaupparyhmän liikkeeseen?no siksi kun on tärkeä mainostaja jne.mitä näistä.näin tää menee.ja "sika oli hyvä".mites se lapin reissu?

Anonyymi kirjoitti...

Ai että.pian sinne.siellä saa ruokaa ja kaljaa.ja juttu on aina hyvä.harmi että huomasin ton vasta nyt.se on korismatsi.siellä ne päätoimittajatkin istuu:safka ok.

Jari Niiniö kirjoitti...

Kaikki kunnia myöskin Ukkolalle.
Vaikka en hänen kanssaan useinkaan ole samaa mieltä, mutta tämän jutun perusteella, hän ei ole ainakaan kaikkein eniten liukas tiedon välittäjä.


http://yle.fi/uutiset/sanna_ukkola_viiden_tahden_toimittajat/6418877

Anonyymi kirjoitti...

Tänne se! kiljahti tiedottaja infossa. Mikä? Se cd-levy,jonka otit.miksi?koska täällä on kirjoittajia,jotka tota eivät vielä saaneet.ok,enpä tolla paskalla muuta olis tehnytkään kuin vienyt divariin niinkun nää muutkin.jos sinne sattus kelpaan.keep it,paskas.ja on mullakin kynä ja paperia.ja harmi että kamera:sillä voisin tappaa ton staras imagon jos haluaisin.kato nytkin:se kaivaa nenää,mutta promoilla selvisit.heippa!

Anonyymi kirjoitti...

Aika niukasti tätä teksitiä on kommentoitu...Aihe lienee liian arkaluontoinen...Ja ei ihme:älkää nyt tota viimestäkin meiltä viekö!

Jore Puusa kirjoitti...

Näin on. Lähetin linkin Journalistilehden toimitukseen. Toistaiseksi ei vastausta.