torstai 3. joulukuuta 2015

"2015 KÄRSÄ" palkinnon saa Tiina Puputti ja Suomen Canon + päivitys

Kärsäpalkinnon symbolipossu ei enää kestä katsoa, eikä kuunnella --miten huonosti lehtikuvaajia kohdellaan. Päivitys: Näin vastaa Canon. 
Hei
Olen saanut viestisi ja tutustunut lähettämääsi linkkiin.
Yst. terv.
Teija Tamminen-Saremaa

Teija Tamminen-Saremaa
Corporate & Marketing Communications Manager

Myönnän vuoden
"2015 KÄRSÄ" palkinnon perjantaina 4.12.2015. Palkinto myönnetään kuvajournalismin tilaan kuluneen vuoden aikana erityisen negatiivisesti vaikuttaneelle tai vaikuttaneille."2015 KÄRSÄ" palkinnon saa Tiina Puputti Valokuvaviestinnän Instituutista ja Suomen Canon. Suomen Canon järjesti Urban Exploration in Tallinn -MILJÖÖHENKILÖKUVIA TOIMITTAJILLE JA BLOGGAREILLE SOPIVALLA KEVYELLÄ KALUSTOLLA

Alla Puputin oma ( lyhennetty)selitys:
Olin pari viikkoa sitten mukana toisena luennoijana, kun Canon järjesti Urban Exploration in Tallinn -tapahtuman toimittajille ja bloggareille. Täytevalona käytin Canon Speedlite 600 EX-RT:a. Ajatukseni oli, että nämä valonlähteet mahtuvat kevyen kamerakaluston lisäksi reppuun ja ovat helposti mukana kuljetettavia, mikä sopii paljon liikkuville ja miljöössä jatkuvasti kuvaaville bloggareille ja toimittajille.Lisäksi ajatukseni oli tehdä kuvaukset varsin nopeaan tahtiin kuten toimitustyössä yleensä tehdään
Jokainen toimittaja, joka opetetaan auttavasti kuvaamaan lehtikuvia - syö yhden lehtikuvaajan pöydässä ja lopulta "tappaa" journalistitoverinsa. On moraalitonta tehdä pahaa kollegalleen. Lehtikuvaajatkin ovat ihmisiä, vaikka monilta ( ei kaikilta) toimittajilta sen käsittäminen uupuu. Lehtikuvaajat ovat muuttuneet avoimeksi riistaksi ja heitä saa näköjään kohdella miten tahtoo.

1. Vaikka  lehtikuvaajakollegoille olisi mahdollista tehdä pahaa, sitä ei silti pidä tehdä.
2. Toisen työn ottaminen - kouluttamalla sen tekemiseen osaamattomia ja halvempia, on alhaisin mahdollinen teko.
3. Journalismin kuoleman kautta romahtaa demokratia ja lehtikuvaajien tuhoaminen johtaa printtijournalismin kuolemaan.

Ällistyttävää oli Suomen aikanaan merkittävimmän mainoskuvauksen kouluttajan mail minulle siitä, miten lehtikuvaajien "juna meni jo" ja se, miten hän puollusti Puputin toimintaa.
Kaksi prota on tehnyt itsemurhan ylläkerroitusta syistä ja ne, jotka on irtisanottu viimeisen parin vuoden aikana ovat raivoissaan tai lopen masentuneita kohtelustaan. Se ei tämän maailman puputeille merkinne mitään...kunnes joku alkaa kouluttaa hänen työtään halpakuvaaville tai ilmaisamatööreille.
-
Osanottoni
 Iltalehden ammattilehtikuvaajille, jotka irtisanottiin 2015 ja lehteen ostettiin digijärkkärit toimittajille. ( ilman, että Lehtikuvaajat Ry tai Suomen Journalistiliitto olisivat tehneet vastarintaa.)
Osanottoni Valkeakosken Sanomien ainoalle lehtikuvaajalle.
Osanottoni Jaakko Alatalolle Kätkäsuvantoon, vuosikymmenien freesuhde Sanomiin.
Osanottoni Lehtikuva Oy:n irtisanotuille ammattikuvaajille.
Osanottoni Aamulehdestä ulos pakotetuilla lehtikuvaajille.
Nuo vain pieni osa murjotuista.
Syvä halveksintani
niille freelanceille, jotka ottivat edeltäneiden työn puoli-ilmaiseksi tai toimittajille, jotka alkoivat poistettujen työt kuvata.


( Kommentoinnista sadannen kerran. Jos et osaa kirjoittaa vain asiasta ja käytät minusta sanoja kuten "vainoharhainen, homo, idiootti, kusipää tms", anna olla. Someviha menee moderaattorini kautta ensin, en näe vihaviestejä. Jos taas haluat kommentoida nimelläsi ja asiasta, tee se ihmeessä ja tekstisi julkaistaan)


11 kommenttia:

Antero Köykkä kirjoitti...

Tätä lukiessa hiipii mieleen, että kirjoittajaa kiinnostaa lähinnä lehtikuvaajien ammattistatuksen suojeleminen eikä niinkään kuvajournalismin tason nostaminen - näiden kahden tavoitteen välillehän ei voi vetää suoria yhtäläisyysmerkkejä. Mieluummin journalismin kuolema kuin siedettävästi kuvaavat toimittajat. Ammattikuvaajien työprikaatin linjasta poikkeavat ammutaan aamunkoitteessa tai vähintään häväistään blogosfäärissä! Mitäs yrittävät siat sopeutua nykymenoon ja tienata leipää lapsilleen...

Jore Puusa kirjoitti...

Mitäs minun sitten pitäisi suojella...ainoana Suomessa - joka näistä kirjoittaa? Toimittajien työnpaikkojen säilymistäkö. En ole vielä kertaakaan tavannut toimittajaa, joka kykenisi kuvan visuaalisuuden suhteen koulutetun ammattilehtikuvaajan suoritteeseen. On toki lehtikuvaajia jotka eivät osaa ammattiaan..mutta se onkin toinen tarina-.
Se että ammattilaistenkin tekemä kuvajournalismi voi huonosti ja on kamalan näköistä johtuu muusta kuin ammattitaidon puutteesta. Mutta siitä aiheesta olen kirjoittanut vasta 20 vuotta miten se voisi olla siis selvillä????
Minä vedän yhtäläisyyden työpaikan ja elämismahdollisuuksien välille. Itse ei tulisi mieleenkään ikinä viedä tai tuhota Puputin työtä. Hänelle sensijaan tulee mieleen tuhota kollegoitteni duunit.
Moraali on sellainen hassu asia - joka on jäljellä joissain vanhemmissa ihmisissä.

Samppa kirjoitti...

Entäs HSTVn uutisraportti, kannataako katsoa?

Kysyy pysähtynyt kuva?

Jore Puusa kirjoitti...

Nyt en käsitä tuota HSTV uutisraportti jne. Avaatko hieman.

Samppa kirjoitti...

Jore, sinä et lue lehtiä.
Paperi on kuollut,
vaikka uusi viikkolehti julkaistaan
niin se on nekrofiliaa

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa tämä on jälleen kerran.ja surullista luettavaa.montaa meitä enää ole.

Anonyymi kirjoitti...

Valokuvaviestinnän instituutti.mikä se on?sentään 40vuotta vakikuvaajana,enkä ole aiemmin kuullut.ja kuka puputti?tulee mieleen pupu tupuna-kirjat joita luin lapsilleni.

Anonyymi kirjoitti...

Unohdit irtisanotut kuvankäsittelijät.niitten jobin hoitaa automatiikka eli joku robotti,joka tekee jo urheilujuttuja usassa ja hoivaa vanhuksia jopa suomessa ja etenkin belgiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Nekrofiliaa?nekro kai kirjoitetaan kuolleesta ihmisestä.se julkaistaan,jos häntä pidetään tarpeeksi tärkeänä ihmisenä.sanomalehtien pomot voisivat nyt laittaa sen parikymppisen nuoren kirjottaan nekron lehdestään.vielä kun se nuori on tolkuissaan.kuvat se,jos niitä tarvitaan(videoista puhumattakaan) hän voi ottaa työsuhdekännykällä(ai niin se ei toimi) eikä sen väliä mitä sillä räpsit.mitä aivottomampi tuhru,sen parempi.ja heitä selfie sinne jonnekin:täällä on kivaa.vanha viina haisee ja kaikki poistuu ja sekoo ja teen tätä luonaripalkalla ja noi kähmii..

Anonyymi kirjoitti...

Tämä puputti,vai mikä se olikaan,näkyy olevan valokuvaamoyrittäjä joka kouluttaa muita passikuvaajia.kuvajournalismin kanssa hänellä ei näytä olevan mitään tekemistä.ellei sellaiseksi lasketa studioflashien sijoittelugeometriaa.

Anonyymi kirjoitti...

Erään lehden taitto siirrettiin intiaan...