tiistai 26. tammikuuta 2016

Infon minimointi / uusinta

( tämä uusintana juttua hakeneille)
Lehtikuvan tehtävä on kiinnittää lukija juttuun. 
Kutsua jutun luo. 
Avata jutun otsikkoa. 
Liittää kuvan henkilö jutun ingressiin.
Antaa avaimia ymmärtää leipätekstiä.
-
Jos lehtikuva onkin kuvaajan egotrippi oman mielensä maisemiin, ei kuva ole enää kuvajournalismia, vaan irtonainen - kokonaisuutta sekottava elementti- kuten niin usein lehtikuva tänään. Lehtikuvat pursuavat nyt hajanaista informaatiota, josta suuri osa ei kuulu jutun kontekstiin. Olemme päätyneet kuvan inflaatioon,  toivottomaan tilanteeseen lehden ostajan kannalta.  Kuvaajan persoona merkitsee eniten kuvan ammatillisen arvioinnin suhteen ja kuvan substanssi on toisarvoinen tekijä.
Miksi näin.
Kuvaan vaikuttavat keskusjärjestöt ovat tehneet vuosia myyräntyötä kumartamalla ostajalle, jonka ammattito ei ole tehtäväänsä riittävä.
Kuvaa on aina halveksittu Suomessa. Sitä eivät kuvan suhteen toimivta auktoriteetit ole pyrkineet muuttamaan vaan nostaneet henkilöitä esiin. On koetettu henkilöiden paersoonan kautta uskotella kuvan merkitsevän jolloin katsojat ovat äänestäneet jaloillaan.
Ammatillisesti intohimo näyttää loppuneen.
-
Mutta onneksi kuva on edelleen Kuva.
Kun näkee vaikkapa NPPA:n kautta ammattitaitoista materiaalia, jaksaa uskoa kuvajournalismin tulevaisuuteen muualla maailmassa. Suomessa ei toivoa ole -80 luvun jälkeen. Henkilöinä heikot ja visuaalisesti huonot kuvaajat, jotka eivät ole uskaltaneet valvoa etujaan ovat itse tuhonneet työnsä.
-
Touko Hujanen on valittu Raymondin kuraattoriksi, hän sanoo:
 ”Suomi on täynnä mahtavia reportaasikuvaajia. Suomalainen kuvajournalismi elää kukoistuskautta."
Jore Puusa sanoo kentää koko ajan kuunnellen: " Suomessa ei osata enää kuvata lehtikuvia, kuvajournalismista puhumattakaan. Sellaista ei lehdissä enää ole.
-
Raymond on RAY:n mediaSiis mainosrahoitteinen ja kaupallinen ja valvoo pelaamisen etuja. Suomessa on valtava määrä peliaddikteja.... Sellaisesta mediasta pitää pysyä journalistin kaukana.Kuvat HS/ Pentti Vänskä. Kuvasitaatit kuvajournalismin opetusta varten.


Alla oleva kuva demoaa miltä ottamani kuva voisi näyttää. Olen aina liikkunut zxy akseleilla siivotakseni taustat. Niin pitää tehdä ja valaista vähemmän  neutraalisti. Allaoleva on siis vain vaaleatummalla häirinnän poistumisen demo. Tosielämässä ei kuvista saa poistaa mitään. Kiitos JK:lle selvennyspyynnöstä.Ei kommentteja: