torstai 28. tammikuuta 2016

Päivän nettilehti / Kaisa


Lehdet siirtävät materiaaliaan nettiin uskoen ilmoittajien seuraavan. Katsotaan, että printin mahdollisuudet on käytetty ja että printti kalliina toteutusmallina jää taakse. WWW julkaisun pitäisi siis korvata printin monimuotoisuus, taitto, kuvien koko ja otsikoinnin dynamiikka. Nettilehdissä toivotaan olevan paljon enemmän ilmoituksia kuin printissä.
Katsotaan kuluvan päivän 28.1. 2016 KAINUUN SANOMIA.


Lähtösivu, splashscreen / nimiö.Kuten printissäkin, sivun kaksi ilmoitusta tappavat kuvan, asia korjaantuisi pääkuvan ylälinjaa nostamalla ja mainoksia laskemalla ja pääkuvan koon nostolla esim. 150 pikseliä. Sivun ainekset kelluvat valkoisella ja hajoavat kuin akanat tuuleen. Palkitus auttaisi. Auttamattoman vanhanaikaisen näköinen kokonaisuus.
-
Kuva voisi olla miltä tahansa raja-asemalta. Kuva on jäsentymätön ja siinä voisi olla kuka tahansa, tulijat näyttävät muovikasseineen venäläisturisteilta. Kun juttu herättää kauhukuvaa pakolaisvyörystä, -- taustallaan toki rajavartilaitoksen pyrkimys suurempiin määrärahoihin -- olisi jutun indoktrinaatiovaikutus parempi, jos kuvassa olisi ihan oikeita pakolaisia. Rajan fyysinen näkyminen ei olisi huono juttu sekään. Soossia.
-
Kun jutun haluaa lukea, pamahtaa SAMA kuva pienempänä eteen. Jos oma kuvaaja tms. on käynyt Kajaanista saakka rajalla? olettaisi, että saadulla materiaalilla voidaan kuvittaa juttu laajemmin. Nyt näkyy nettilehden heikkous. Kuvia ( ei koske näköispainosta) ei saada keskustelemaan toistensa kanssa, kuvat kelluvat valkoisessa pohjassa pieninä, ilman että ne antaisivat vihjettäkään lehdenteon visuaalisuudesta.


Nettilehteä eteenpäin selatessa kuvat heikkenevät laadultaan. Armeijan riskikuvassa kaksi jotakin makaavat tai ovat menossa makaamaan lattialle jossain. Nuori työllistynyt? höpisee kännyyn ja zikavirusjutussa näkyy vaalealla pinnalla jotakin mustia möykkyjä. Nuori lupaus on oikealla vai vasemmalla,  mitä hän kuvassa lupaa?  Juuri tällainen standardikuvan sullominen webiin, jossa kuvia katsotaan mobiilista 27 tuumaiseen, ei toimi vaan lamaa lukijaa, joka siirtyy visuaalisesti paremmin tehtyjen roskalehtien pariin.


Ei kommentteja: