torstai 4. helmikuuta 2016

Miten toivottoman surullista...

Päivitys klo 16.53: Kuten journalistin kuuluu, suojaan lähteeni nyt ja aina - mutta en pidä siitä, että joitain toimituksellisia on alettu vainota, koska epäillään -että he ovat antaneen tietoa toimitustensa käytännöistä.
Voin sanoa sen verran, -että tieto jota saan - ei tule tällä hetkellä yhdeltäkään toimituksissa työskentelevältä- vaan eläkeläisiltä tai eronneilta tai erotetuilta tms.
En ikinä antaisi kenenkään uhmata mahdollisuutta tulla erottetuksi sen takia, että kertoo minulle, miten ahdistavaa toimituksissa on. Kommenttien kirjoittajista tiedän yhden anonyymin, joka on hyvin informoitu mutta hänkään ei ole varsinaisesti alalla. Toivottavasti tämä riittää.

-
Asiaan
Tänään 4.2.2016 HelsinginSanomat on ainoa printtilehti, joka minulle enää tulee kotiin. Toivoisin voivani tilata neljää viittä sanomalehteä, mutta siihen ei ole rahaa. Tyydyn käymään kirjastossa, jotta lukiessani useita lehtiä voisin tehdä tähdellistä ristiintarkistusta nähdäkseni, miten printin sidonnaisuudet ja poliittiset liittosuhteet vaikuttavat. Asioita tarkistaen ristiin sinäkin toimit, kun ostat vaikkapa auton, tutkit ensin markkinoita. Lehtiä on luettava kriittisesti joka päivä löytääkseen uskottavuuden mediaanin.
-
HS oli, (työskennellessäni LK:ssa) jotain SUURTA, koska lehden visuaalisuus ajoi etummaisessa vaunussa. Koska minulla on aikaperspektiivi vuodesta 1977, jolloin aloin lukea HS:n joka ainoa päivä - 
voin verrata nykyisyyttä menneeseen.
-
Kirjoitan mielellään ohjelmallisesta lehtikuvauksesta verrattuna egosentriseen lehtikuvaukseen. Me olemme ajassa, jonka lähtökohta on kuvaajien oman itsen, henkilön korostaminen vastaan kuvan arviointia substanssin perusteella. Tästä syystä esiin nousee yhä uusia kuvaajia, joiden teot kuvan suhteen ovat pieniä, mutta teot kuvia ympäröivässä suuremmassa kontekstissa kuin markkinoinnin oppikirjasta. Tunne oikeat ihmiset, pelaa sukupuolella, älä reagoi kritiikkiin, pyri tuhoamaan kilpailu siskoenergialla ja jos olet alakynnessä, syytä vastapuolta sovinismista.
-
Ilja Janitskin ulvoo MV:ssä roistolaumansa feikkinimimerkkien kanssa HS:n "valehtelua".  He mustamaalaavat HS:ä, koska Janitskin sai nenilleen 2002 Absolut lehden dyykattua. Janitskinin valtava tarve tulla hyväksytyksi oikeana journalistina tuottaa vähintään joka toinen päivä tökeröä HS:n tekojen dementointia. Janitskinin kannalta on vakava heikenne, ettei hän tunne printtimedian toimintoja, joten juttujaan ei voi ottaa vakavasti.
Tätä kirjoittaessani aloin miettiä olenko minäkin eräänlainen Janitskin Puusan housuissa. HS:stä löytyy kritisoitavaa kuvien suhteen päivittäin. Kirjoitan HS:stä usein, koska lehti on edelleen suuri, voimakas ja tekee parasta printtijournalismia Suomessa yleisesti katsoen. Mutta lehden kuvajournalismi on alkeellista ja erittäin heikkotasoista ja sen tekeminen huonosti johdettua.
-
Koetan miettiä muistot verta vuotaen ovatko omat epäonnistumiseni HS:n suhteen muokanneet tapaani kirjoittaa HS:stä. Niin voi hyvin olla -- yhden tapauksen johdosta.
1980 luvun ensimmäiselle puoliskolla HS:stä lähti lehtikuvaaja muihin töihin ja paikka julistettiin Sanomain sisällä haettavaksi. Hain, koska olin varsin kuuluisa lähinnä KeskiEuroopassa, Briteissä ja USA:ssa UPI ym. liitännäisten takia ja luulin sen vaikuttavan. Paikkaa en saanut, omalla kurssillani Lahdessa LTTO:ssa ollut HS:n kuvaaja oli ampunut sen alas välttäkseen kilpailutilannetta sanoen mm: "
Ei kuvatoimistokuvaajia voi tänne ottaa, niillä ei ole tarpeeksi luomiskykyä".
Huomasin silloin ensimmäisen kerran puukon selässäni. Miten se on vaikuttanut omaan kriittisyyteeni jää mietintään. Katkeruutta? Aivan varmasti.

Kuvasitaatti HS 4.2.2016, kuvajournalismin kritiikkiä varten.


Yllä teoriani printin kahvipöydällä nähdyn kokonaiskuvan merkityksestä korostuu.
Olen sitä mieltä, että koko aukeama on aina yksi kuva printissä. Aikanaan koko aukeama kyettiin hallitsemaan paremmin kuin nyt. Nyt tuo "kuva" on hajalla. Sivuun on hyvin vaikeaa päästä sisään hajonneen kokonaissommittelun takia. Niinistön punakka naama vie katseen ensin, atrappisoikiohan sen saa aikaan. Kahden ylimmän otsikon tahaton sotkeutuminen toisiinsa vie lisää uskottavuutta. "
Työtä tarvitsee 10 000 tulijaa", Niinistö katsoo tuota otsikkoa ja hänen vierellään: "Niinistö painaa muutolle jarrua." En ikipäivänä usko tätä muuksi kuin sattumaksi ja siksi otsikoiden ja kuvan tahaton keskustelu naurattaa, ei saa aikaan oivallusta.
Aukeama..lue kuva on täynnä sälää, joka hajottaa lukijan huomion ja ajaa pois sivulta. Kokonaiskuvaa hallitsee amatöörimäinen, heikkotasoinen valokuva naisesta, jolla on vasen käsi koholla, naisen päässä on vaalea metallikisko ja hänen takaraivostaan lähtee  OT  fontitus. Etualalla on jotain...purkkeja toki ja yhden purkin päällä miehen profiili.
Yksikään elementti kuvan sadoista ei keskustele toisen kanssa kuten pitäisi. Kuva on kuin lapsen kännyllä ottama -- korkeuskin sopii.
Surkeaa kameratyöskentelyä, jollaista ei kertakaikkiaan saisi olla maan johtavassa lehdessä. Asiakkaan, lukijan on saatava rahalleen vastine...kuluttajansuojalainkin mukaan.
Nyt hän saa sotkua, jota EI OLE tilannut.
-
PS..nyt huomatkaa nyt tarkkaan, että erotan tässä jutussa HS:n tekstijournalismin ja kuvajournalismin. En siis rupea Janitskiniksi, jonka Sanomatviha ja kateus on ryöstäytynyt paranoiaksi ja samalla saanut aikaan likakaivon, jossa hän työskentelee hajottaakseen suomalaista yhteiskuntaa.
HS tarkistaa paljon enemmän juttujaan ennen julkaisua kuin muu printtimedia, siihen heillä on toistaiseksi resursseja...mutta miten kauan.
Kehotan silti lukemaan Harri Nykäsen http://www.docendo.fi/likainen-harri-20-vuotta-erkon-renkina.html


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No eipä ihme, että lehtikuvaajia irtisanotaan jos taso on tällainen.

Jore Puusa kirjoitti...

Yleensä irtisanotaan ne lehtikuvaajat joiden taso on tämän yläpuolella. Harvoin todellinen osaaja alistuu pelaamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Itse asiassa todelliset osaajat poistuvat ja ovat poistuneet vapaaehtoisesti.

Terska Pellinen kirjoitti...

Kuinka syöpäsi jaksaa? Kirjoituksistasi päätellen hyvin. Ei mulla muuta.

Jore Puusa kirjoitti...

Annetaan tuon Terskan kommentin olla, osoituksena rasistien nimettömästä vainosta toisia suomalaisia kohtaan. Nämä ovat keskuudessamme tuhoamassa ihmisyyttä ja maatamme.

Anonyymi kirjoitti...

Jopa on sekasotku koko aukeama: erilaisia väripohjiakin teksteissä n.8.Kirjavaa, vaan valitettavasti ei riemunkirjavaa.