lauantai 25. tammikuuta 2014

Pahan valtakunnan seuraukset?

Kari Kuukan DocImages julkaisee multimediamuodossa ostettavia juttuja.
Ensimmäinen juttu on Muukkosen Iran case "Pahan valtakunta"
Docimages kertoo sivuillaan seuraavasti:
Oikein hienoa. 
Pikku mutta, kunnioittaako DocImages myös kuvattaviaan?
Pahan valtakunta määritelmä Iranista on aika rankka ja leimaava, eikä varmasti mene Iranin lähetystöiltä ohi. Olen kuvannut Iranissa kolme kertaa Shaahin ja Khomeinin aikana, mutta ei mieleeni tulisi kutsua mitään maata, jossa olen työskennellyt "Pahan valtakunnaksi"
-
Aloituskuvassa katsoo kuvaajaa nuori nainen, kasvot peittämättä ja erityisesti tukka näkyvissä hymyillen ulkomaalaiselle miehelle. Voin vain kuvitella, mitä hänelle tapahtuu kun Iranin siveellisyydestä vastaava ministeriö kuulee ja näkee casen.
Miten DocImages on valmistautunut huolehtimaan naisesta jos tämä vangitaan, tai jopa tuomitaan ulkomaalaisen kanssa toimimisesta raipaniskuihin tai kuolemaan.
Miten DocImages kantaa vastuunsa, jos nainen ja hänen perheensä tuhoutuu tämän kuvan takia?
Iran on arvaamaton maa ja uskonnollisen poliisin valta rajaton, ihmisiä häviää ja tapetaan hyvin pienistä syistä. Koen tällaisen tyypilliseksi tirkistelyjournalismiksi, jossa länsimainen ( Koutaniemen tavoin) menee - kuvaa ja tulee pois ja kohteet jäävät kärsimään seuraukset.
8 kommenttia:

Harri Nieminen kirjoitti...

Hei,

Tuo Iran-kokonaisuus on upea! Kannattaa ostaa se, niin ymmärrät mistä otsikossa ja kuvassa on kyse. Vaikuttavaa kerrontaa.

Harri Nieminen

Jore Puusa kirjoitti...

En puutu tässä siihen onko se upea tai ei -vaan siihen mitä mahdollisesti tapahtuu kuvan / kuvien kohteelle.
Olen itse oman virheeni takia mahdollisesti tapattanut fikserini Pakistanissa, enkä unohda sitä koskaan.
Tekstini ei siis koske visuaalisia tai journalistia arvoja vaan kuvaajan ja julkaisijan vastuuta kuvattavista.

Pekka Mäkinen, Helsinki kirjoitti...

Kuvan kohde voi hyvinkin olla vaarassa. Jos näin käy tai on vaarassa käydä niin eikö pahan valtakunta ole sinänsä aika osuva termi sellaiselle vatiolle?

Jore Puusa kirjoitti...

Aivan sama miten Irania kutsutaan, oleellista on ettei kuvaaja käsitä mitä naiselle voi paikanpäällä tapahtua kun hänen kasvonsa liitetään otsikkoon.
Kysun tätä tirkistelyksi, josta ei oteta vastuuta.
Olen käynyt Iranissa töissä neljä kertaa.
En kokenut sitä pahan valtakunnaksi, sellaiseksi en ole kokenut ainuttakaan maata…paitsi kenties Suomen. Niin kuvottavaa vihaa täällä tunnetaan erilaisuutta kohtaan. Iranissa minulle oltiin aina ystävällisiä, Suomessa ystävällisyydestä pitää maksaa.

Arttu Muukkonen kirjoitti...

Hei,

Otsikon ja kuvan välillä on ristiriita tarkoituksella. Lisätietoja julkaisun sisältä. Julkaisu on kokonaisuus.

Oletko lukenut koko jutun?

T. Arttu

Arttu Muukkonen kirjoitti...

Ja vielä liittyen koutaniemi/time-kommenttiisi, joss mainitsit iranin.

En voi tasta, ettei kuvassa/kuvissa esiintyville henkilöille ei käy mitään, tietenkään.

Sen verran voin tehdä, ettei heidän oikeat nimensä näy julkaisuissa. He ovat tarkalleen tietäneet, millaisen julkaisun teen. Pahan valtakunta on kärjistys: mainitsen artikkeleissa että maa on päinvastainen kuin uutistoimistojen uutisvirran luoma kuva.

Onko kuva, jossa ei ole nimeä, pahempi kuin facebook-ystävyys, joka on myös muodostunut välillemme? Somehsn on estetty Iranissa. Sen käyttö lienee siis kiellettyä. Entä ne tapaamani ihmiset, jotka esiintyvät fb-profiileissaan ilman huivia, miten heille käy?

Pointtini on, että Iran on muutoksessa, ja siellä monet elävät samanlaista elämää kuin me täällä Suomessa. Rajoituksia väistellään. He haluavat kasvoillaan kertoa, että Iranissa on samanlaista kuin muuallakin, siis arjen tasolla. Näyttämällä sen epäluulot ja ennakkokäsitykset voivat hälventyä ja ehkä Iran nähdään muunakin kuin kauppasaarrettuna uhittelevana outona valtiona Persianlahden rannalla.


En pidä siitä, että hyökkäät esimerkiksi minua kohtaan iskemällä henkilökohtaisuuksiin. En ymmärrä, miksi väitit minua Forsgårdin blogissa esimerkiksi oikeistolaiseksi. Tai miten näissä kommenteissa yllä sanot, etten käsitä mitä naiselle voi tapahtua.

Esimerkiksi tuollaisten sioiden väittäminen on virheellistä argumentointia ja oletusta. En halua olla osallinen keskusteluissa, jotka perustuvat oletuksille.

Toivottavasti ymmärrät, mitä tarkoitan.

Arttu

Jore Puusa kirjoitti...

Sanot oleellisen vihdoinkin väisteltyäsi sitä monin tavoin.
"Et voi taata ettei kuvan henkilöille käy mitenkään."
Hyvä…tätä ajan takaa.
Sinä saat täällä gloriaa, kuvattavasi siellä ovat sen jalusta.
Länsimainen itsekkyys ja ylemmyys näkyy nuorten kuvaajien toimissa.
Et pidä siitä että "hyökkään" jne….kutsut keskustelunaloitusta hyökkäykseksi- eli ensimmäisen kerran saat kritiikkiä teoistasi. Suomessa keskustelu on kielletty -sensijaan pitää ihailla ja peukuttaa. Olen tottunut työskennellessäni kriisialueilla muualla kuin Suomessa jatkuvaan debattiin. Kun tekee jotain- joutuu sen seurauksena ottamaan riskin, etteivät kaikki ylistä. Jos se tuli sinulle yllätyksenä niin….tervetuloa elämään-.
Argumentointi ei voi olla virheellistä- sehän on vain argumentointia…. keskusteluissa ei koskaan voi kukaan esittää objektiivista totuutta. Jos yleisesti oikeistolaisuudesta kirjoittaminen kolahti noin pahasti, niin oletko sitten vasemmistolainen kuten minä?
Et halua olla osallinen keskusteluissa, jotka perustuvat oletuksille ja kuitenkn koko Irancase perustuu osaltasi oletukselle, sanot sen itse---"En voi taata ettei satu mitään- kun aiemmin olit sitä mieltä ettei satu.
Olet tietyssä asemassa, sinua tukee yhteisö ja Kuukka jolla on status Suomessa. En puutu tässä hänet uransa alusta tunteneena--- miten se on saavutettu. minä olen yksin koko hypestä elävää egotrippikuvaajien yhteisöä vastaan--- koska mielestäni mopo on lähtenyt täysin käsistä ja koska jonkun pitää sanoa se mitä kollegani eivät uskalla tai jaksa enää.
Sen voin sinulle lähes 40 vuotta alalla olleena vakuuttaa ---ettei kaikki koskaan ole sitä miltä näyttää.
Raju keskustelu on kuitenkin ainoa tapa pelastaa suomalainen kuvajournalismi ja estää maan hidas luisuminen fasismiin. Siihen tarvitaan myös teitä nuoret kuvaajat kunhan aikuistutte senverran, että näette itsenne ulkopuolelle.
Jore Puusa

Jore Puusa kirjoitti...

Oletko lukenut koko jutun?
------------
Olen, mutta luuletko että Iranin Tukholan lähetystön sotilasattasea tai kansalliskaartin salaisen palvelun pohjoismaiden pääagentti lukee jutun ja käsittää jotain…Jos he asiaan tarttuvat, heille riittää aloituskuva ja otsikko.
Ei pidä olla lapsellisen sinisilmäinen, maailma on paljon pahempi kuin tiedät.