lauantai 22. helmikuuta 2014

Kuume laskee ja nousee halu lusikoida vanhaa soppaa.../ PÄIVITYS

Päivitys klo 17.04: Erittäin vihaista palautetta nimettömänä ja nopeasti. 
Pyydän, että ajattelette asiaa journalismin ja ihmisyyden kannalta, ei sen suhteen miten kamala ihminen Puusa  on esittäessään poikkeavia mielipiteitä, meillä kun on toistaiseksi mielipiteenvapaus Suomessa.
Tehdään seuraavasti:
Kirjoitan mailin muutamaan johtavaan kenialaiseen lehteen päätoimittajille, Kenian lehdistöliittoon tms, Kenian sosiaali ja terveysministeriöön tms. ja muutamaan muuhun paikkaan, kuten UNESCO:n. 
Esitän kysymyksiä tästä aiheesta ja katsotaan miten kenialaiset asiaan suhtautuvat. 
Sillä aikaa kun vastauksia odotellaan ( toivotaan, että niitä tulee)  kehotan ajatusleikkiin.
Miettikää miltä teistä tuntuisi jos kenialainen (muslimi) kuvaaja tulisi tänne ja tekisi reportaasin saunastamme ja siitä miten lapset pakotetaan alasti vanhempiensa kanssa samaan tilaan ja sitä Keniassa sitten kauhisteltaisiin.
Jossain päin maailmaa meidän arjen käytäntömme nimittäin osoittavat mitä suurinta barbaarisuutta ja pilkkaa arvoja kohtaan. Ei meidän länsimainen ymmärryksemme ole se ainoa oikea. Suurinta osaa USA:n väestöstä ei saisi mitenkään käsittämään, saatika hyväksymään, että Suomessa perheet ovat ajoittain keskenään alasti.
Muistutan, että 15 sotakuvaajan vuotenani tein  töitä 47 maassa. Jotain tarttui mukaan…
Muistutan myös pahimmille rääkyjille, että en missään ole puollustanut sen paremmin poikien kuin tyttöjenkään silpomista. Kaukana siitä.

------------------------------------------

Ohessa on kuvakaappaus Meeri Koutaniemen Facebooksivuilta, jossa hurmioitunut lauma peukuttaa hänen ympärileikkauskuvaamisen rohkeuttaan ja ERITYISESTI  sitä miten upea ihminen Koutaniemi on.  Ollakseen uskottava journalistin on oltava näkymätön, hajuton ja mauton ja pysyttävä poissa henkilönsä kautta tapahtuvasta hypetyksestä, vain jutut puhuvat. Me emme tee tätä itsemme takia ja hype on leikattava pois, siihen ei saa osallistua. Vaikka toista väittää, tekee Koutaniemi itsestään sakraalia persoonaa ja toisten naisten avulla se onnistuu siskoenergialla hyvin, viis kuvista.
-
Pahimmalta tuntuu se, ettei yksikään kommentoijista käsitä, mitä kylän asukkaille tulevaisuudessa voi tapahtua. He mahdollisesti maksavat omalla hengellään tai elämänsä tuhoutumisella sen, että Koutaniemihype saa polttoainetta. Teki Koutaniemi mitä tahansa, ei näillä kuvilla saada tuhatvuotista ympärileikkaustraditiota loppumaan tai vähenemään koskaan. 

Suvaitsevaisuuden mitta on se, miten kestää suvaitsemattomuutta. 

Länsimainen ihminen menee kauas  ja näkee inhottavan asian -hui- ja kuvaa sen. 
Hui, sanovat sitten suomalaiset. Samalla kun he sanovat -hui-, viereisessä asunnossa lestadiolaisisä ryömii tyttärensä viereen sänkyyn. Sitä ei kuvaa Koutaniemi - ei kukaan muukaan. Niitä muitakaan kammottavuuksia, joita Suomi on täynnä ei kuvaa kukaan, koska se on hankalaa ja…liian lähellä. On paljon helpompi käyttää hyväkseen kehitysmaita, tuodaanhan sieltä kahvikin ;-)
-
On helppoa mennä Keniaan ja kuvata asia, joka on erittäin hyvin tiedossa kaikkialla UNESCOA myöten, mutta josta saa itselleen lisää syytä tönäistä sievä hattu kallelleen ja poseerata kivassa hamosessa promokuvissa. Jos tyttöjen ja poikien silvonta olisi lopetettavissa olisi maailmanlaajuinen toiminta jo lopettanut sen ajat sitten
-
MUTTA KUKA AJATTELISI SITÄ, MITÄ KENIALAISTYTÖILLE TAI HEIDÄN PERHEELLEEN TAI KYLÄYHTEISÖLLEEN TAPAHTUU VUODEN TAI KYMMENEN PÄÄSTÄ,  KUN KOUTANIEMI ON POISSA. 
-
FB tekstissään Koutaniemi sanoo kysyneensä luvat tytöiltä. Nyt kiroan…jumalauta….. Koutaniemi -miten kuvittelet kahden peloissaan olevan kenialaistytön, jotka eivät koskaan ole nähneet somen ja median musertavaa voimaa käsittävän mitään siitä mitä kysyit. 
Sinä otit kuvat ja tulit pois. 
He antoivat sinulle itsensä ja persoonansa, miten huolehdit siitä, että he eivät menetä kaikkea takiasi?
Mikä oli yhteinen kielesi tyttöjen kanssa?
Joruba vai suahili, vai englanti?
Käytitkö tulkkia, -jos- mistä tiedät, mitä hän tytöille selitti?
Maksoitko kuvaamisesta vanhemmille, joille tytöt ovat kauppatavara?
Vai maksoiko fikserisi sinulta salaa kuvaamisesta?
-
Tyttöjen vanhemmat antoivat luvan, jos kuvat eivät tule kenialaisiin lehtiin, selititkö heille sähköpostin liitemahdollisuuden tai SOME linkityksen? Kirjoitat, ettet ole paljastanut kylän olinpaikkaa. Väitän, että saan sen selvillä kahdessa vuorokaudessa afrikkalaisilta mediakontakteiltani. Ja niin saa kuka tahansa ammattijournalisti. Myös kenialaiset tai Algaida. 
-
Lukekaa kommentteja, siellä on jopa ammattilaisia seassa nuolemassa.
Kaikkien viesti on.."karavaani kulkee, koirat haukkuvat"..eli keskustelu seis, kritiikki seis. Mikään ei voi olla väärin, jos tuhat ihmistä sen oikeaksi ulvoo. Tätä juttua saa vapaasti linkittää FB:hen tai minne tahansa. Docimagesin Iran kuvaaja myönsi aikansa kiemurreltuaan, ettei hän pysty suojaamaan kuvaamiaan. Miten sinä Meeri kiemurtelet asettamieni faktojen kanssa?  Minuun kun ei söpöys tai asettamasi keskustelurajoitukset tehoa.
-
Journalistin tehtävä ei ole tuhota kuvattaviaan.
Sosiaaliporno on halveksittavaa.
From now on I´ll make a short reference of every post in english  for my contacts abroad.
This story is about a finnish photojournalist Meeri Koutaniemi who visited a small rural village in Kenia  and took pictures of circumcision/mutilation/infibulation of two local girls. 
In Finland she has gained hype of that deed and noone seems to understand the rotten western way of thinking. A westerner goes to remote village and shoots something she does not like. She then games back and runs a big story in newspaper.
The basics are rude and terrible, but the main thing is that she cannot protect those girls or their parents or the village if some local militant gets mad about a westerner getting involved in their lives and decides to kill or harm those people in pictures. That main problem is something people in Finland do not seem to understand. Photographer is a nice looking young girl and that´s why gets much attention in media. If she was an old and ugly woman, the pics did not get the hype.
This is modern society, society for brave and beautiful willing to get more hype, no matter who gets stomped under their feet...

Ei kommentteja: