sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Ammatintappajat, osa 38 + päivitys.

On yhä vaikeampi kirjoittaa näistä, jotka lopulta voittavat ja tuhoavat minun rakkaan ammattini.
Olen työtön lehtikuvaaja, koska amatöörikuvaajat ja kuvaavat toimittajat ovat ilmaiskuvillaan tehneet mahdottomaksi myydä kuvia asiakkaille järkevään hintaan.Enkä taatusti ole ainoa, meitä on Suomessa kymmeniä….emme suostu polkemaan jo muutenkin pieniä hintoja tai antamaan ilmaiseksi. Samaan aikaan web on pullollaan projekteja, joiden tarkoitus on myydä itsensä aikanaan hyvällä katteella, koska niihin kerjätään  ilmaiseksi kuvia ja katso, pöljät ihmiset antavat.
Ystäväni linkkasi tähän "eettiseen" toimintaan FB:ssä, hetken pyristeltyäni lupasin kirjoittaa -vaikkei siitä mitään hyötyä ole.
-
Meillä on tässä vain yhtenä esimerkkinä kymmenistä  Piritta Kantojärvi, joka aikoo tehdä kirjan "Viiden tähden vaellus"…aihe lienee eräilysapuskaa sivuava. Hienoa.
Mutta vähemmän hienoa on, että hän yrittää sumuttaa onnettomia maineen perässä juoksevia amatöörejä antamaan kuvansa ilmaiseksi, jotta itse saisi suuremman voiton kirjan myynnistä. Tällä tavoin ammattivalokuvaus tapetaan tästä maasta lopulta kokonaan.
Harmaa talouskin kukkii, annetaan orvananahkoja palkkioksi, ettei tarvitse maksaa veroja ostetuista kuvista.
-
Moraalitonta touhua on tuo, josta olen kirjoittanut 10 vuoden aikana varmasti viiden kirjan verran, aivan turhaan. Ihmisten moraalikäsitys venyyyyy….. kun omasta onnesta on kyse.
No. Piritta taitaa olla duunissa Grape People nimisessä, jotain omituista tekevässä yrityksessä. 

1. Ensin pyydän että sinä Pirita annat minulle ilmaiseksi työpanoksesi vaikka pari kuukautta, mitä nyt sitten teetkin. Saat multa pari vanhaa kameraa ja kehut. Miten olisi?
Rahaa nyt en voi maksaa, se tulisi niin kovin kalliiksi. Mutta saat kivasti niinku mainetta.

2. Kun olen tällainen mistään piittaamaton journalisti, ajattelin ottaa Piritan firman asiakkaisiin yhteyttä ja kysyä --- miten he suhtautuvat Piritan tapaan koettaa tuhota yhden ammattiryhmän toimeentulo. Luultavasti kannustavat kovasti, jeeeeee. No katsotaan mitä sanovat, vastauksista saa mielenkiintoisen jutun.

PS…ihan vaan apuna ja pikku nyanssina. Ei niitä tarvita koossa 300 dpi. Katsos kun kirjaa ei vielä ole painettu kun kuvia kerätään. Ne kuvat, joita haluat ilmaiseksi ovat PPI eli pixels per inch.  DPI lukua käytetään tulostuksen tai painon yhteydessä. Mutta mistäs tuollaista nyt muut kuin prot tietäisi.

Ensin päivitys.
Blogikirjoitukseni sai aikaan raivoa. Mutta ei suinkaan siitä että ammattikuvaajien asiaa tuhotaan vaan siitä että haluttiin saada vuotaja selville.
Kriisiviestintä hoi. Ja sitten sain normatiivisen huomautuksen, rehellisyydellä menettää työnsä aina.

Pirita hyvä. Et ole tullut ajateelleeksi, että amatööri ei maksa veroa antaessaan sinulle ilmaiseksi kuviaan. Veroa pitää työstä maksaa, jotta yhteiskuntamme jaksaa toimia. Ammattilainen maksaa sitä aina. Kannustat siis veronkiertoon tarjoamalla kirjan palkkioksi. Kurja juttu.  Siinä olet oikeassa, että kirjoittamalla kriittisesti minä pysyn työttömänä. Otat saman toimintamallin kuin Putinin sisäpiiri, kukaan ei saa paljastaa laittomuuksia. Minä paljastan tässä asioita ja sinä suutut. Siitäkö, että paljastan vai siitä että et toimi moraalisesti. Sillä ehdottamalla ilmaiskuvia, olet pieni osanen tuhoamassa ammattilaisten työmahdollisuuksia. Vinkki kirjoitukseeni tuli kokonaan ryhmäsi ulkopuolelta sattumankaupalla, voit siis lopettaa syväkurkun hakemisen.  Elämässä pitää välittää toisista ihmisistä, heidän elinkeinostaan. Tässä sinä et välittänyt, mutta nyt joudut ajattelemaan asiaa kun kyselen asiakkailtasi heidän suhdettaan ilmaistyöhön. Tällaista elämä on Piritta. ja…olen kohta 62v. olen köyhä ja työtön mutta minua ei uhkailemalla saa hiljaiseksi. Ei kannata edes koittaa, katso CV:ni niin ymmärrät miksi.

2 kommenttia:

Haapavaara kirjoitti...

Mitähän se erittäin vaativa kuvankäsittely on jota vaaditaan aukeaman kokoisiin kuviin?

Ainakin näin vanhana labrana ja sittemmin värierotteluja tehneenä, se on ihan normipäivä ja normipalkka.

Mutta ehkä näin uuden digitaalisen sukupolven noustessa, sitä voi laskuttaa käden ja jalan, entisajan matalapalkkaduunin osaamisesta?

Samppa

Jore Puusa kirjoitti...

Se on tämän rouvan kuvien käsittelyä tietenkin ;-) ..tai luulisin. Tai sitten umpitukossa olevien ilmaiskuvien. Saa siinä veivata kun koettaa kaivaa edes jonkun sävyn esiin amatöörin tukossa tai puhki olevasta räpsystä.
Viimeksi ehdotin hintaa hääkuville… Ei kelvannut. Puolitutun veli kuvasi. Häiden jälkeen kaveri pyysi että voisinko saada jotain aikaan kuvista. No ne oli täysin päin helvettiä valotettu mutta…olipahan ilmaisia.
En alkanut veivata, oppia ikä kaikki.
Umpitukkokuvaan duplicate layer ja päällekkäin ja toinen invert komennolla negaksi. Sitten operointia…jotain alkaa näkyä alivalotetustakin…ehkä. Mutta sitä ei tehdä ilmaseksi.