lauantai 3. toukokuuta 2014

Vihaksi pistää/laittaa/panee

Journalistilehti 2.5.2014 tekee jutun Valko-Venäjän kisoihin menossa olevasta Aamulehden kaksikosta, joista toinen on lehtikuvaaja (ei siis valokuvaaja)  Kimmo Penttinen.
Penttinen haluaa ymmärtää diktatuuria ja sanoo: "En ymmärtänyt boikottiaikeita"
Et varmaan ymmärtänytkään, tästä ymmärryksen puutteesta saa kärsiä koko lehtikuvaajakunta leimautuessaan kauttasi diktatuurin tukijoiksi. 
-
Ikävä kyllä Penttinen ei ole ainoa, joka ei ymmärrä. Meeri Koutaniemi ei ymmärrä, mitä tekee kuratoidessaan Haaga-Helian toimittajajaopiskelijoiden valokuvanäyttelyä Sanomatalossa. Tulevat toimittajat menivät Georgiaan tekemään valokuvanäyttelyn. Siis toimittajat ottivat valokuvia mediaan.
-
Nyt kirotaan.
JUMALAUTA ettekö te kumpikaan ymmärrä, että sahatte oksaa -jolla istuu muitakin kuin Te kaksi.
Boikotti Valko-Venäjän kisojen akkreditointiongelman suhteen on tuenosoitus siellä laittomasti bosessa pidettäville kymmenille kidutetuille toimittajille ja kuvaajille, jotka ovat henkensä uhalla yrittäneet kertoa diktatuurista, sen rohkeudensoituksen Penttinen nauraa matalaksi.
Ja Koutaniemi, toinen itsestään sokaistunut onneton, antaa tukensa sille -että toimittajat hiukanopetetaan ottamaan valokuvia, jotta tulevaisuudessa ei tarvitsisi enää käyttää ammattilehtikuvaajia.
-
Minua oksettaa täydellinen kyvyttömyys oivaltaa laajempia asiayhteyksiä. Aina ne torvimmat ovat löytyneet ja löytyvät näköjään edelleen lehtikuvaajista.

1 kommentti:

Jari Kähkönen kirjoitti...

Lisäksi huomioitakoon, että ns. viisumivapaus kisojen ajaksi oli vain temppu. Luonnollisesti viisumiakin olisi voinut hakea, mutta olisiko saanut muutakin kuin kysyä ja olla ilman, niinkuin ihana lounaismurteellinen lakonia opastaa? Ja tokihan voisi myös koittaa kuntoaan KGB:n kamarilla kun viisumimääräyksiä rikkoo, hieman näin Irwinin härmlannin perinteestä ammentamaa lainaten.

Löydettävää Valko-Venäjällä varmasti olisi, senhän näytti jo SVT:n UG-toimituksen tämän kevättalvinen työ Veli Venäjän puolella Sotshin olympialaisten aikaan niiden kulissientakaisesta rumuudesta. Onhan näet niin, että diktatuuri on laboratorio-olosuhde missä 0.5 oikeutta on mahdollinen, eli oikeus on vain vahvimmalla/suosiossa olevalla.

Joren siteeraaman työn narratiivi mukaironisena ulkojournalistisen politiikanteon takaisintyötämisenä on siten epärehellinen kyhäelmä, jonka tuskin kreditoitu sanoja yksinään keksi, vaikka tyhmyyksissään joutuikin kelvottomien julkiseksi cheerleaderiksi. Älköön ymmärrettäkö väärin, edelläsanottu kommentti ei ole transfobinen tai tarkoitettu maamme trans-yhteisöä halventamaan.

Siinä missä yksilön tyhmyydelle hihittely voi olla mielekäs iltapuhde, sietää myös kysyä että mitä on olevinaan sellainen sanoma mikä moisia kaipaa? Suuttumista en pidä ajankohtaisena, katson että ollaan suuttumisen tuollapuolen, koska on ylipäätään annettu Valko-Venäjän pelata tilanne poliittisesti tälläiseksi provokaationomaisella viisumitempullaan.

Jari Kähkönen