lauantai 7. kesäkuuta 2014

Doing chores

Shorpy.com on minulle tärkeä sivusto, edelleen. Suosittelen kaikille ikäisilleni. Kuvassa "Young men doing chores" ( nuorukaiset askareissaan) on monta asiaa, joita voi avata nuoremmille.Kuva on otettu 1905. "nuorukaiset" ovat kahdenkymmenen korvilla, siis syntyneet noin 1885. He ovat 10 vuotta vanhempia kuin isoisäni August. Jos kaikki meni oikein hyvin, he kuolivat  viimeistään 1960 - 1970. Jos ei, he ehtivät ensimmäiseen maailmansotaan, jossa oli UudenSeelannin joukkoja. Se oli hengelle hupaa touhua.
-
Kuvan on ottanut ammattilainen, joka on senajan tyylliin ohjannut jokaisen tekemään jotain. Jos nykylehtikuvia katsotaan sadan vuoden päästä, nähdään torsoja vaakakuvassa, jonka tausta on mössöä. Niistä ei suurta iloa ole tuleville polville historiallisesti tai visuaalisesti.
-
Vasemmalla on valurautakamina, minulla on melko samanlainen Cogin merkkinen ranskalainen päästäladattava, jossa keittolevy. Miksi muuttaa hyvää? Pojat ovat teltan etumarkiisin alla. Kaminan savutorvi on tuettu hauskalla jalustalla. Meneillään on aamukahvin keitto. Tai teen kun ollaan downunder. Seuraavan kaverin käsissä on puinen harja, jollaisia saa edelleen ostaa. 
Seuraava poika on mielenkiintoinen. Ellen erehdy, hän teroittaa veitsiä. Jotta asia selviäisi katsojille on lautaan tökätty muutama luukahvainen veitsi eli kahveli. Ruokaveitsellä leikattiin siis lihaa, jota varmaan oli tarjolla lammasmaassa. Ja viimeiselle on langennut astianpesijan tuuri. Tai hän on aamutoiletilla.
-
Telttakylä voi olla karjanajajien, lammaspaimenten tai kerijöiden tai kaivosmiesten asuinalue. Sieltä lähdettiin kerran kuussa kaupunkiin pariutumaan ja dokaamaan ja panemaan rahat sen siliän tien.. 
-
Sopii kokeilla tähän sävyalaan pääsemistä 110 vuotta nuoremmalla pokkarilla tai luurilla. Vinjetointia on toki ja liike-epäterävyyttä. Mutta onhan tämä sentään valokuva. Mietin miten iso homma olisi lähteä tunnistamaan kuvan miehet ja paikka. Kyllä se varmaan onnistuisi.


Ei kommentteja: