perjantai 6. kesäkuuta 2014

Hej där Åland

Hey my honeys. Jos löydät 9 pisteen kielioppivirheen, kerro. Ehkä korjaan, ehkä en. Minua kun ei hävetä olla osaamatta jotain asiaa. Se sitten on mitä se on. "Parhaamme täällä kaikki koitamme" ( Urho Kekkonen Islannissa, kun ei erottanut jokea ajotiestä)
--------------
Nu blir det roligt. Jag har aldrig försökt att kritisera bladet på svenska. Trots jag snackar nånslags svenska om tvungen är det helt annat sak att skriva på allvar. Senast var det  i 1971 och studentexamen, auts!
Nu handlar vi om Nya Åland den enda allvarlig bladet vid Åland. Jag har aldrig sett en enda live exemplar och vet inte hur den känns. Men nu ska vi dyka i Finlandsvensk världen så kallad ankdammen som fungerar också i Åland.När nånting händer, eller man är irriterad - går redaktör ute och fotar sig själv. Så blir fotona annars en två dimensionel hus etc. eller  nån torso som pönöttär ( synonym på svenska fins inte). Här är frågan om Mariehamns stadstyrelse och skatten. Så fotar man självklart den hus där man sysslar med skatten. Hmm. Det ser ute som jag kan inte andvända så kritiskt text som in Finska, lycka till i tidningen ;-) Men foton är dåligt på visuel sätte och har lite att göra med rubriken. Just som i Finska tidningar. Inget als visuala saker, bara död yta.Sen kommer det mera pönötter ;-) mera fula gubbar som tittar i alla hål. Alla rubriker är totalt nånting annat än vad som står i bilden. Varför. Har alltid trott att ankdammen kan göra annorlunda saker än vi stackars finnjävel. Men nej. Eller…är det här riktigt det som människor vill ha. Bilden som intresserar inte så mycky, men som gör bladet att se som bekant?

Och samma igen. Nånting har hänt på brandsstation, supandet menar jag. Och redaktör går ute och fotar…brandstationen och bilar. Fy fan. Inte så clever ;-) Dehär är den lättaste sätt att ta bilderna för bladet, du måst inte gå ute från bilen, det räcker bara när du skruvar ner fönstret.

Och samma igen. Tre människor men bilden visar ingenting av storyn. Kanske någonting av att styra barn. Men vem är pappa och vem ät mamma? Vem är barn, varför sitter de alla i köket. Hur visar man nyfikenhet? Samma bilder bara storyn växlar. Halva torson och inga action. Just som i finska bladen.

Och samma igen. Om någonting händer fotar nya Åland huset och det var allt. Tack så mycket. Och nästa keikkan kommer, blir det pönötys eller blir det hus..Spännande. Transmar sku vara rikit nöjd om dehär publicitet. Kanske det var inte Transmar som gjorde fel? Journalistik, fins det nån där.

Ei kommentteja: