perjantai 19. syyskuuta 2014

YLE ja ALI baba

Usein ihmettelen millaisia toimittajia Ylessä on.  Ovatko toimittajat niin varovaisia, että heidän työnsä ei ole enää journalismia vaan vain työntekoa.
Parisataa heistä potkaistaan kohtapuoliin pellolle, YT:t ovat alkaneet ja antaa mennä - toiminta on vuodesta toiseen hampaatonta. Uutiset tekee tänään 12.9. yhden sadoista kritiikittömistä jutuistaan maailman suurimman kiinalaisen verkkokaupan Ali Baban listautumisesta NY:n pörssiin.

Mm. tällaista kamaa siellä on kaupan. Hyi helvetti.
Pienikin oman älyn käyttö olisi saanut toimittajan vilkaisemaan ao. tukkukaupan etusivulle, jossa heti tämä erikoistarjous oli esillä. Kun kauppaan sukeltaa syvemmälle,  kopiotavaraa ja totaalin moraalitonta roinaa on kahmalokaupalla tarjolla. Mutta siitä ei yle kerro mitään.
-
YLE on toki eduskunnan TV yhtiö ja sen toimintaa valvoo kaikkien puolueiden ohjelmaneuvosto, mutta tarvitaanko todella vanha lehtikuvaajaraakki kertomaan nyanssi yhdestä uutisesta. Lobotomiavapaa toimittaja olisi itse saanut uuden vinkkelin juttuun.

------------------------------
Kirjoita ihmeessä kommentti, ehkä saamme keskustelun käyntiin. Se olisi parasta mitä voimme lehtikuvauksen suhteen tehdä. Muista, että en julkaise nimettömiä kommentteja kuin poikkeustapauksessa, eli silloin kun tunnen kirjoittajan ja tiedän, että hän joutuisi vaikeuksiin tunnistettuna. Olen journalistiliiton jäsen ja suojelen aina lähteeni.
------------------------------

1 kommentti:

Jari Kähkönen kirjoitti...

Oletpa kohtelias, kun kutsut maailmallisesti kunnianimillä churnalism ja hacking tunnettua mediallisen valtavirran toimintaa työksi. En minä sillä, kyllä kai Ylessäkin ollaan työsuhteessa, nautitaan palkkaa ja suoritetaan työliikkeitä keskimäärin jotakuinkin olemassaolevalla ammattitaidolla. Eivätkä sentään ties minkä koulun lounaripalkkaa saavat harjoittelijat kopioi Wikipediasta että mikäs se liike taas olikaan, ensin pokkana ilman faktalaatikkoa ja linkkiä sekä huudon alkaessa niiden kera. Amerikkalaisittain sanottuna patch-writingia eli eräs plagioinnin muoto tuo oli, vaikka sitten kovin kohteliaana muka palautteesta kiitelläänkin.

Mitä tähän verrattuna ovat oikeustoimittaja joka ei osaa itse tietsikan näyttöä reprota niin ettei kursorin nudi jää näkyviin, kamerakännykkäräpsyjään kaupungilta uutistapahtumista vapaa-aikanaan tyrkyttävä uutispäällikkö tai yleistoimittajalle onnistuneesti vasten säädettyä lakia luikuria lasketteleva ylikomisario? No, ne sen erään toimittajan väitetyt useat poliisilähteet kyllä kiinnostavat yhä. Kuten myös sen toisen kovin mielenkiintoiset tiedot niistä putka-asioista. Vaikka en minä noita kahta viimemainittuakaan käy mistään syyttämään, kun en kerran voi tietää, mutta en todellakaan osta heidän juttujaan niinkuin amerikanismi kuului.

Yt-neuvottelut ovat yleensä valitettava ilmiö, koska ne tapaavat muodostua puhdistuksiksi missä jonkun ennalta päättämät, hänen mielestään ikävät ihmiset vain katoavat. Harvoin niissä mitään neuvotellaan tai opitaan tekemään asioita uusiksi/paremmin. Ns. hyvässäkin tapauksessa kyse ei ole puhdistuksesta vaan taskulaskintyyppisestä määrien toljottamisesta, paljonko sitä tai tätä poistetaan Power Point -esityksen riveiltä, mutta se vain muuttuu näkymättömäksi ja kaatuu sitten yhä työsuhteeseen jääneiden niskaan. Alkaa siis ikävä kuuden viikon aika, jonka kuluessa työterveysaseman lepohuoneen ovenkarmiin saattaa taas alkaa ilmaantumaan (ehkä jopa uusia) sorkkaraudan jälkiä.

Jari Kähkönen