torstai 2. huhtikuuta 2015

Ikärasismia ei Suomessa saa olla, eikä siis ole...

Jätän kirjoittamatta kaksi jatko-osaa lehtikuvaajan suhteesta hänen työtään vaikeuttaviin tahoihin, asia ei kiinnostane ketään, vähiten lehtikuvaajia itseään.
Sensijaan avaan omakohtaisen uuden linjan. Olen kohta -4.5.- 63 vuotias.
Olen terve, osaava, innovatiivinen ja alallani edelleen huippuosaaja Suomessa.

-
Pari kuukautta sitten HUS / Jorvi hakia sairaalakuvaajaa. TE -keskuksen sivuilla olleessa hakemuksessa ensimmäinen spesifioitu osaamiskriteeri oli lehtikuvauksen osaaminen.
Koska minun on työttömänä haettava jokaista alani avoinna olevaa työpaikkaa, hain tietenkin tätäkin. Olihan siinä kyse omasta Suomen oloissa varsin suvereenista osaamisestanikin.
-
Kului viikkoja, mutta mitään ei kuulunut. ( lukuunottamatta nimetöntä soittoa jossa naishenkilö sanoi vain äkkiä että:  "kuule vanha ukko tiedä sitte ettei sua pyydetä ees haastatteluun" ja klik.... Kun en tiennyt, mitä rouva tarkoitti, unohdin koko asian.
-
Käsittääkseni hakijoille ilmoitetaan hyvän tavan mukaan ilman eri pyyntöä, ettei heitä valittu ja kuka työhön valittiin. En saanut mitään yhteydenottoa Jorvista.

-
Tänään kysyin asiaa rekryhenkilöiltä, myös heidän päälliköltään. Näin.


Hei.
Sairaalassanne julistettiin haettavaksi sairaalakuvaajan paikka pari kuukautta sitten.
Hain sitä ja olisin kohteliaimmin kysynyt miten hakemukseni kävi, jotta voin informoida TE toimistoa ja palveluneuvojaani siellä, joka on pyytänyt minulta tietoa työn suhteen.
Paikan edellytyksenä oli lehtikuvauksen osaaminen ja olen ollut 30 vuotta ammattilehtikuvaaja.
Kiitos etukäteen.
Jore Puusa
Lehtikuvaaja, kuvajournalismin opettaja
http://kuvajournalismia.blogspot.fi/


Vastaus tulikin. Seuraavanlainen.


Hei.
 Kyseiseen hakuun oli 122 hakijaa ja valinta ei valitettavasti osunut sinuun. Jos halua asiasta lisätietoja niin ota yhteyttä rekrytoivaan esimieheen.
 Terveisin Peggy Karanen
Peggy Karanen
Rekrytoija/Rekryterare
Hus-Rekrytointi
Peijaksen Sairaala


Puh 0504272636

Ja minä heille, näin.
Olen ottanut häneen yhteyttä, en ole saanut vastausta.
Kun työpaikan kriteerinä on lehtikuvauksen osaaminen, on Teidän silloin otettava työhön lehtikuvauksen osaaja.Kyseessä on ilmeisesti ikärasismi, koska olen 62 vuotias.  Riippuen vastauksestanne tulen avaamaan casen kotimaisessa somessa ja erityisesti työ- ja elinkeinoministeriössä.
Sain nimettömän soiton, jonka mukaan minut on syrjäytetty vain ikäni takia - vaikka osaamiseni on ylivoimainen. Riippuen vastauksestanne otan yhteyden TE keskukseen, jonne minun on joka tapauksessa raportoiva, etten joudu karenssiin. ( poistin tuosta henkilökohtaisen detaljin)

Siis.
1. Kuka valittiin työhön? Mikä on hänen lehtikuvauskokemuksensa, siis ensimmäisenä esittämänne valintakriteeri?
2. Mikä on hänen koulutuksensa valokuvausalalle?
3. Millainen on valitusmenettelynne?
4. Kuka on rekrytoivan esimiehen esimies.
5. Miksi minua ei edes haastateltu, vaikka minulla oli edellyttämänne osaaminen ylivoimaisena hakijoista?

Kehotan ottamaan asian vakavasti.
Hyvää pääsiäistä.

Jore Puusa
Lehtikuvaaja, kuvajournalismin opettaja


Katsotaan miten tämä jatkuu. Tilanne on makea vaalien alla ja eläkeiän jatkuvien nostovaatimuksien keskellä. Kaikki työttömät kuitenkin tietävät, että jo 55v. on silkkaa saastaa työnantajille.

-----


TIEDOTUS KOMMENTOIJALLE
Voit kirjoittaa anonyyminä, vaikka kaikkien kannalta olisikin hyvä, jos uskaltaisit käyttää nimeäsi. Minulla on moderaattori vihaviestejä varten. Hän lukee kaikki kommentit ennenkuin katson itse ne. Hän poistaa ensin vihaviestit, joita on paljon. Jos siis haluat lähettää minulle henkilökohtaisen viestin, tee se mailaamalla jore.puusa ät kolumbus.fi. Muuten viestisi ei tavoita minua. Olen päätynyt tähän säästääkseni itseäni.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan tyypillistä. Hain itsekin samaa paikkaa joskin vähäisemmällä vuosikokemusmäärällä (10). Ei tullut minkäänlaista yhteydenottoa, ei haastattelupyyntöä ei mitään. Tästä on tullut uusi normi, uuden työtekijän pitäisi olla jossain kerrottuna mutta ei ole eikä perusteluja miksi valinta osui juuri häneen. Todennäköisesti valmiiksi pedattu paikka joka muodon vuoksi laitettiin julkiseen hakuun ...

JK

Jari Niiniö kirjoitti...

Kyllä se tutkintapyyntö aina saa vastaukset tulemaan.
Toki omalle työllistymiselle ei-niin-hyvä-tekniikka, mutta jos ei ole mitään hävittävää, niin miksipäs ei.

Siinä saa ilon siitä, kun virkamies saa slaagin poliisin soittaessa, että mites tää juttu näin on mennyt.

Toki virkamies(tai-nainen) saa toiselta apua, eli HUSin juristi epäilemättä avittaa sanavalinnoissa yms, mutta vaikka mitään ei seuraisikaan, tulee asiasta kirjaus rekisteriin.

Jos näitä alkaa kasautua, niin on HUS taas yhdessä lisäongelmassa.

Jos asiasta tulee mediaa kiinnostava, eli se päätyy lööppeihin tms, niin siitä tulee vielä kivempi kukkahattutätidraama.


Minustakin olisi kiva tietää

a -kuka valinnan tekee/teki
b - kuka valittiin
c - mikä on valitun superosaajan palkka :-)
d - oliko kyseessä nepotistinen tms menettely

Jore Puusa kirjoitti...

Katsotaan mitä tästä kehittyy. Kun olen tällainen turhake jo -- niin minulla on aikaa penkoa joka kiven alta.

Jore Puusa kirjoitti...

Tässä on tullut mailissa muutama aika raju anonyymi väite husista parin tunnin aikana, tarkemmin mietittyäni en niitä kuitenkaan julkaise tässä. Sorry. Kirjoittakaa nimellä niin katsotaan.

Jari Niiniö kirjoitti...

"Katsotaan mitä tästä kehittyy. Kun olen tällainen turhake jo -- niin minulla on aikaa penkoa joka kiven alta. "

En ole tietoinen yksityiskohdista, että onko HUS esimerkiksi oikeusasiamiehen tai oikeuskanslerin toimivallan alla, mutta jos on, niin siellä kyllä riittää intoa tonkia, mikäli itse törmää seinään esimerkiksi vaikenemisen kautta.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kiinnosta lehtikuvaajia ei.Ovat niin pottuuntuneita etteivät jaksa ja vuosia jatkuneen alan alasajon takia ovat huomanneet että turhaa on.Ja ikärasismi.Kyllä se kuulkaa jyllää työpaikoillakin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvajournalismille pitäisi keksiä kunniallinen hautapaikka ja pohtia ketä kutsutaan saattoväkeen.Jonkinlainen muistomerkki täytys myös laittaa.SLK ry vois tän hoitaa.

Jore Puusa kirjoitti...

Oleelista on, kuka on valittu tehtävään...ja mikä on hänen lehtikuvaajakokemuksensa ja osaamisensa. Jos tehtävään on valittu henkilö, jolla on tuota osaamista esimerkiksi enemmän kuin minulla (eli noin 35 vuotta plus alan koulutus), on asia ok ja olen turhaan ottanut casen esiin. Jos taas valitulla on osaamista ja kokemusta vaikkapa merkittävästi vähemmän on outoa jos esimerkiksi minä hakeneista lehtikuvaajista ei ole päässyt edes haastatteluun.
-
Tämä case on juuri tästä syystä oleellinen ja mielenkiintoinen, koska hakemuksessa niin selvästi esitettiin haettavan henkilön osaamiselle kriteeri. Jos tämän kriteerin erittäin selvästi täyttää - mutta ei pääse edes haastatteluun, on kyseessä esim ikärasismi, nepotismi tai jopa lahjonta tai jokin muu -eniinasiallinen syy ja silloin asia on vakavampi. Siksi HUS:in ym vastaus on oleellinen ja pelkään kokemukseni perusteella, että vastaus sorvataan niin taitavasti, että siihen kiinni pääseminen on mahdotonta, jolloin joutuu tekemään kovasti töitä, että juttu selviää.
Senkin jälkeen 40 vuoden kokemuksella viranomainen vaikenee, jos näkee että tekemänsä virhe on paljastunut tuottamukselliseksi ja vasta esim hallinto-oikeuden uhka saa tilanteen auki, jolloin asia on jo unohtunut eli normaali viranomaismenettely, jossa syitä tivannut lopulta saa itse vaikkapa sakot viranomaisen häirinnästä tivatessaan syitä.
-
Me emme elä demokratiassa, vaan viranomaispakkovallassa, jossa yksilö murretaan erilaisten prosessien avulla aina, kun viranomaisen ehdoton ylivalta on uhattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Vinkki lehtikuvaajille.Tölkkejä kerään kun palkka ei riitä. mihinkään.Kohta vappu.Vuokraa paku ja sinne maahanmuuttajien apajille.

Anonyymi kirjoitti...

Joo valelääkärit joutuu oikeuteen mutta valekuvajournalistit sen kun porskuttaa.Opettajat päälliköt jne

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin SLK ryn sivuja.En tunne yhdistyksen puhjohtajaa vaikka olen ollut vakikuvaajana kohta 40 vuotta.Eikä tunne kukaan kollegoistanikaan.Tällaisten viimeisten veteraanien pitäisi olla ko yhdistyksen kunniajäseniä,mutta ei me haluta olla edes rivijäseniä,vaikka työnantaja maksaisi jäsenmaksun.Hävetkää sitä mitä olette saaneet aikaan.

Jari Niiniö kirjoitti...

" Siksi HUS:in ym vastaus on oleellinen ja pelkään kokemukseni perusteella, että vastaus sorvataan niin taitavasti, että siihen kiinni pääseminen on mahdotonta, jolloin joutuu tekemään kovasti töitä, että juttu selviää. "

Onneksi monessa työlainsäädännön teemassa, on ns. käänteinen todistustaakka.

Työnantajan tulee kyetä todistamaan, että ketään ei sorsittu.

Ja vaikka tässä tapauksessa sellaista ei olisikaan, juristit kyllä haistavat WhereTheBeefIs ja siinä ei korusäkeiset pääsiäistortut paljon tunnu, kun asioita tivataan salissa.

tyyliin:

"miksi valitsitte hlö N.N. ettekä J. Puusaa?"

Parempi olla hyvät perustelut.

Anonyymi kirjoitti...

TIEDOTUS: Jore Puusan pyynnöstä toimin moderaattorina kuvajournalismiblogissa ja suodatan pois kaikki nimettömät vihakommentit, joita hänelle tulee jatkuvasti enemmän. Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on Jorelle asiaa, lähetä henkilökohtainen sähköposti omalla nimelläsi osoitteeseen jore.puusa [a] kolumbus.fi.
Tämän blogin kautta vihaviestien lähettäminen hänelle ei onnistu, näin olemme sopineet. Kiitos.