tiistai 5. toukokuuta 2015

Ihan snadisti kujoa

Pikku biitti aiheesta lehtikuvaus tähän III:n maailmansodan aattoon.
Rio-setä ottaa kuvan tulevasta pääministeristä ja lehti otsikoi:" Pudotuspeli kiihtyy"
Ingressissä kerrotaan, jotta: " Kepun puheenjohtaja Juha Sipilä keskusteli pitkin päivää perussuomalaisten kanssa."
-
Rio Gandara / HS ottamassa kuvassa otsaton mies on törröhuulin varustettuna tummien möykkyjen keskellä. Kuva on suurinpiirtein sen tasoinen kuin 6 vuotias Lauri Leppävaarasta olisi laitettu paikalle kuvaamaan. Nähtyään Sipilän Lauri painoi kamerassa ollutta nappia.
-
Mutta kuvassa ei ole lehtikuvauksen perusteita, eikä siinä ole siten minkäänlaista kuvajournalismia, joka voisi osaavan jäljessä ilmetä kekseliäänä rinnastuksena Soiniin, jolloin otsikko tukisi kuvaa ja kuva saisi ihmiset lukemaan, koska kuva esittäisi Soinin ja Sipilän pelitilannetta.
-
Sipilän kuvan voisi otsikoida miten tahansa.
Miten olisi:
" Sipilä jännitti vaalitulosta"
" Sipilä ällistyi kritiikkiä myytyään firmansa"
" Sipilän uudet silmälasit saivat stylistien tuomion"
" Sipilä huuteli koiraansa syömään kesken haastattelun"

...mutta ei vahingossakaan "Pudotuspeli kiihtyy", sillä kuvassa ei ole pudotuspelia eikä varsinkaan sen kiihtymistä.

HS tekee tappiota ja antaa kehnojen kuvaajien reprota hallitusneuvottelutilanteessa ukkojen naamoja. Kun katson TV:stä uutisia, näen flässit kamerassa kiinni ja eteen törröttäen edestakaisin juoksevia reppuselkäisiä kuvaajia? jotka tönivät toisiaan ja tsimppaavat, joka laakin jälkeen kuin apinalauma. Tällaista sitten syntyy. Tällä kuvalla pitäisi saada potkut, ei kuukausipalkkaa.

Kuva Rio Gandara / Helsingin Sanomat. Kuvasitaatti kuvajournalismikritiikkiä varten.


------------------------------------------

...ja loppukevennys, Sipoon rantaruotsalaisten perijät vetäisevät mopoautolla ohi ja mittari vipottaa karvan alle 70 kmh. Mopo häipyy matskustajineen horisonttiin. Kyydissä lienevät soini ja sipilä. Tai sopila ja sieni. Rakenteellinen nopeus suapi olla sen 45 kmh. Lienee taidokkaasti otettu kiilahihnavaihteistosta rajoittajalevy pois, sen nyt osaa naapurin pystykorvakin.
Huomaa komea mustuma peukalossa, kynsi lähtee pois saakelivieköön.


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toisiaan tönivä apinalauma reput selässä.Paremmin ei voi kiteyttää.Menkööt Korkeasaareen banaaneja syömään kun ei ole rohkeutta tehdä mitään eri lailla.Joku Kalle Kultakala aikoinaan uskalsi ja nehän ovat jotain.Nykyset ei yhtään mitään.No ehkä reproja.Niin ja kun työt kohta loppuu niin toinen vaihtoehto on komediateatteri tai sirkus, mutta Korkeasaaren apinaosasto ihan ok.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ihmettä ne noissa repuissaan kantaa.Heh meneekö ne interreilaamaan.No onhan se pron näköstä kun kamaa roikkuu niin,että kohta kantaja tarvitaan.Ei hyvänen aika mitä touhua.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvajournalismi.Sen eteen teki töitä vuodesta 1947 lähtien Lehtikuvaajat ry.Pitkä historia ja saivat jotain aikaankin aikoinaan.Nyt sen toiminta on loppu.Enkä yhtään ihmettele.Mutta hys hys siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tämä sama kuvaaja,joka lähes teloitti Mauno Koiviston kuvillaan aiemmin.Uutta ilmaisua,joka pyrkii ajamaan kuvaajan omaa etua ja sillä perusteella voidaan arvokkaasti vanhenneesta valtiomiehestä tehdä täydellistä kauhugalleriaa.Poliisi ottaa rikollisista sellaisia kuvia kuin se yksikin profiilikuva oli ja sairaalakuvaaja osannee kuvata kämmenen kokonaisena.

Anonyymi kirjoitti...

Sairaalakuvaaja.Niin ja röntgenkuvaaja,jonka ottaman kuvan syöpäsestä keuhkosta eräs lehti julkaisi etusivullaan äitienpäivänä lähes koko sivun kokoisena.Kun ei mikään riitä,ei edes heko tai vedenalaiskamera tai tavallinen hyvä lehtikuva,niin julkaistaan sitten röntgenkuvia.Syöpäsen keuhkon röntgen.Äitienpäivänä.Etusivulla.

Anonyymi kirjoitti...

Ne muuten taitavat olllakin nykyset starakuvaajat sairaalakuvaajia.Kun kuvaavat kasvoja,niin joka ainoa finni,arpi,ihokarva,verisuoni,ihohuokonen ja mitä niitä on näkyy hyvin.Tätä samaa tyyliä kuvaajat toteuttaa oli kyseinen henkilö kuka tahansa.Erityisesti näitä inhorealistia kuvia näkyy I kirjaimella alkavassa laatulehdessä.Taitoahan moinen vaatii,mutta keiden tarpeita tällainen palvelee.Ja ohjeeksi näille kuvaajille.Hankkikaa seuraavaksi sen ruotsalainen kehittämä mikrokamera.Sillä pääsette ihmisen sisäelimiin.Kuvatkaa sillä vaikka pressan peräsuolta.

Anonyymi kirjoitti...

En ole katkera lainkaan.Olen enemmän.Lkuvaajien saattohoitokodissa kerron miksi.