torstai 19. marraskuuta 2015

KaiSa eli Kainuun Sanomat "syynissä"

Itse lähtisin maakuntalehdessä liikkeelle kaavasta:
Tekstimilleistä kaksi kolmannesta pois, loput jäntevöitynä. Kuvien määrästä puolet pois, loput kolminkertaisina kooltaan vähintään. Selkeät tilat human interestille, jota kaikki haluavat lukea. Enemmän kantaa ottavia juttuja. Toimittajille kuvauskielto, paikalliset ammattilaiset kuvaamaan, mutta paljon vähemmän ja visuaalisesti voimakkaampaa. Kuvaajiltä kysytään...miten kuvaat. Sen perusteella päätös kuka kuvaa.
Visuaalinen roska pois heti.


17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Years.Joo ja vasta nyt tajuan.Jos olisin kuvista yms vastaava,painusin alimpaan helvettiin tai ainakin häpeäisin.Nämä on niin hyviä.Suuri kiitos.Total respect.

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin nähdä sanomalehtien kuvista yms vastaavien ilmeet,kun he nämä näkevät.Onkohan ne nähneet?

Jore Puusa kirjoitti...

En usko, että kukaan lehtien työntekijä näitä katsoo. Miksi katsoisikaan.... Lehtiä ei kiinnosta alan ammattilaisen mielipide. En tee näitä koston tai vihan vallassa - vaan haluan murtaa luutuneita käsityksiä ja mahdollisesti autaa näkemään.. Se mitä olen 20 vuotta tehnyt on mennyt täysin hukkaan koska tämä on Suomi. Täällä ei merkitse se mitä sanotaan, vaan kuka sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä merkitsee mitä sanotaan. Asiantuntijoita, jotka puhuu puutaheinää on kiusallista kuunnella , niitähän riittää.Kujosta en osannut kuvitellakaan löytyvän asiantuntijaa,jota ei voisi järkyttymättä kuunnella.Mutta löytyhän sellainen hetkellä,jolloin en enää tiennyt mikä on hyvää, mikä huonoa.JP on tämä maestro.

Anonyymi kirjoitti...

Vai oliko Antti Rinteen vieminen tavallisen tallaajan yläpuolelle, herrojen joukkoon tahallinen indoktrinaatio toimittajalta/kuvaajalta? SDP ei olekaan tavan duunarin asialla?

JK

Jore Puusa kirjoitti...

Jos Rinteen nostaminen yläkaupunkiin oli tarkoituksellinen veto, sen pitäisi olla niin selvä, että kuvaan tottumaton tajuaa alle 5 s. Nyt kuva oli vain huono kaikin tavoin.

Anonyymi kirjoitti...

"Täällä ei merkitse mitä....." pätee muuten myös lehtikuvaukseen eli kuvan tekee hyväksi se kuka on kuvan ottanut.Tästä on vuosien hämmentävä kokemus.Onhan kuva loistava ,on sen pakko olla, kun sen ottanut ryhmä 11:n stara.Aivan kamalahan se kyllä on,mutta sanopa ääneen...(olen sanonut toki ja usein).

Jore Puusa kirjoitti...

No jos moni tajuaa missä ollaan niin omilla nimillä taistelemaan paremman huomisen puolesta, yksin en saa mitään aikaan. 5 - 10 ammattilaista kasaan omina itsenään ja ryhmä FB:hen ja sitten isoa perusteltua ääntä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sitä taida löytyä.Viimeset vakituiset eivät uskalla.Eivätkä viimeset freetkään.Ja poistuneet eivät viitsi,vaikka katsovat tilannetta.Ainakin muutama.Huominen lehtityö on pian sitä,että yks ja sama tekee koko paskan määrämittaiseen tilaan ja verkkoon ja ties minne.Tekstin,kuvan,videon,grafiikan jne.Tämän tuo ressukka tekee sillä näkökulmalla,jonka pomo on hänelle asettanut.Hän on robotti,ei edes zombie,joissa on sentään vähän eloa ja angstia.Nykysten lehtikuvien taso oli tuhota uskoni valokuvaan.Ne eivät ole yhtikäs mitään.Sitten kattelin dokkarin hcb:stä ja usko valokuvaan palasi kuin salama kirkkaalta taivaltaa.Lehtikuvista ei kannata välittää.Ne on roinaa,joita minä reppana ja jotkut muut vielä vääntää...

Samppa kirjoitti...

Jorelle tiedoksi, että twittasin tämän KSn Markus Pirttijoelle. Oli kuulemma nähnyt kritiikkisi. Ehkä vastaa tänne, ehkä ei?

Jore Puusa kirjoitti...

Twiitit nähty ja niihin vastattu. Kuulemma Alma ei omista Kaisaa. No WIKI väittää niin ja tuttuni. Kunhan korjataan minulle, kuka omistaa niin korjaan tänne.
Ja kuulemma osa kuvista on Lapin Kansasta ja Aamulehdestä.....
No helkkari, reprosin sivut viime launantain KaiSasta Keravan kirjastossa, en tunne lehtitalon sisäistä ristikkäinjulkaisumetodia.

Samppa kirjoitti...

M. Pirttijoki väitti lähettäneensä sulle spostia? Tekikö näin, ja selvittikö se asiaa?

Anonyymi kirjoitti...

Alman tiedote lehtiliiketoiminnan myynnistä SLPcKustannukselle. Wikipediaan ei ole luottamista tässä tapauksessa.

http://www.almamedia.fi/uutishuone/tiedotteet/2015/#alma-median-kainuun-lehtiliiketoiminnan-myynti-toteutunut

Kirjastossa on varmaan mennyt eri lehtien A- ja B-osiot sekaisin. Esim. kritiikissä näkyvä saamenkielisten uutisten osio julkaistaan vain Lapin Kansassa.

Jore Puusa kirjoitti...

SLPckustannus on Suomalainen Lehtipaino Oy.n sisaryritys. Myynnin jälkeen lehdissä alkoi Yt, pois tippui 14 henkkilötyövuotta ja julkaisupäiviä vähennettiin. Alma käyttänee SLPc firmaa ns "harvesting koneena" tässä.
Ennen kauppaa Alma oli jo tehnyt sopimuksen ao lehtipainon kanssa jakelusta..en jaksa seurata kauppaa eteenpäin sen lonkeroihin. En kyllä ihmettelisi jos Alman rahat tulisivat vastaan jossain kohdassa, mutta olkoon.
Lehdet omistavat toisiaan ristiinrastiin Suomessa. Esin sisällöntuotantoyhtiö Lännen Media kautta Alma ja KaiSa ovat edelleen naimisissa.
Ennen SLPc:tä on ollut yritys nimeltä SLP joka yllätys yllätys onkin lopettanut toimintansa.
-
Jos otan Keravalla lehtihyllystä KainuunSanomat, jota selvästi kukaan ei ole lukenut kunnosta päätellen, en voi olettaa että kirjasto olisi mitään sotkenut. Jos on - valittaa anonyymi sinne. Miten ristiin kamaa julkaistaan on mahdoton sanoa. Osioissa näkyi esim Maisalmen nimi stadin pään juttujen yhteydssä ja hän on ns. Lännen Median kuvaaja.
KP24 mediaopas kertoo että Kainuunsanomat on yksi LM lehti - joka saa siten ketjutettuna kakkien 12 LM lehden materiaalin ja niistä yksi on Aamulehti ja toinen on Lapin Kansa.
-
Kuullostaako sekavalta...jos menisin pitemmälle muuttuis vielä sekavammaksi. Kaikki tämä on ns. harvestingin alkua ja yritys häivyttää omistussuhteet niin, että kun lehtiä alkaa keikahtaa - ei pirukaan ( SJL.stä puhumattakaan) tiedä missä kukakin poispotkittu on duunissa.
Amen.
-
Tämä kaikki ei muuta sitä, että lehden ulosanti visuaalisesti oli luokaton. mutta ei hätää, luokaton se on muissakin kolmostason lehdissä.

Anonyymi kirjoitti...

Uskailtaisko sanoa,että olen töissä tämänkaltaisessa yrityksessä.Ja itseasiassa en taida tietää edes missä olen töissä ja missä journalistisia tekeleitäni julkaistaan.Hieman ihmetyttää että viimeksi allekirjoittamassani työsopimuksessa lukee että olen sen ja sen lehden se ja se ja työnimikkeeni on se ja se.No mitä sen väliä.Ei millään muulla ole väliä kuin sillä ,että jotkut saavat himaan vielä ne vihonviimeset roposet ennen loppua.

Anonyymi kirjoitti...

"Lehtikuvassa kaiken pitää merkitä jotain"sanoo Puusa ja kritisoi lehtikuvissa näkyvää tyhjää,"merkityksetöntä" tilaa kuvatun ympärillä.Olen hieman eri mieltä,koska tyhjä tila kertoo toisinaan jotain ja joskus jopa erittäin paljon.Ja sitten tuo roina kuvien taustalla.Siitähän pääsee helposti eroon ,kun vetää täydellä aukolla kaukaa,niin roina on yhtäkkiä pelkkää usvaa.Ja siihen vielä "heikurat"päälle niin olet STARA.Toinen maneeri,jolla pääset staraksi on korostaa tota roinaa äärimmilleen suoralla flashilla.Ja olet taas STARA.

Jore Puusa kirjoitti...

Toisinaan tyhjä tila kertoo paljon. Näissä kuvissa ei kerro.
Roinasta taustalla pääsee eroon, jos osaa valokuvata...paino sanalla osaa :-)