maanantai 16. marraskuuta 2015

Ymmärrysyritys

Ennen seuraavaa kujopostausta  tekstini...jossa koetan ymmärtää rasismia, vihaa ja torjuntaa eläinesimerkin kautta. Parin päivän sisällä vastaan videolla edellisen Aamulehtikritiikin ajatuksiin ja kysymyksiin.jatkossa käytän sanaa kujo, pitkän "kuvajournalismi" termin sijaan)
-
Muutaman unettoman yön jälkeen Pariisia surtuani, olen päätynyt tulokseen - että ainoa miellyttävä eläinlaji on koira. Ihminen ei pääse lähellekään. Ihminen on maailman rutto.


Koira ei petä, ei hylkää, rakastaa sinua pyyteettömästi, syö mitä saa, eikä valita, on fyysisesti lämmin ja lähellä. Ei kiduta, ei murhaa. Ei usko jumalaan, ei usko muuhunkaan huuhaahan. Koira vain on siinä, missä se voi olla. Ei vaadi lisää rahaa...ei vaadi valtaa vallan takia, vaan ainoastaan lauman hierarkian tarvitessa ja kun se on järkevämpää. Nauttii aidosti seksistä koirapartnerinsa kanssa missä vain. Ja joskus tyydyttää ihmisnaaraankin tämän halutessa. Nuolee varpaanvälisi ja tuotta siten nautintoa, kun tulet duunista kotiin. Koira on kauniinpi kuin ihminen eläimenä ja suorituskyvyltään ylivoimainen fyysisesti. Koira suojelee, jos oppii siihen ja haistaa syöpäsi tai kohonneen verensokerin. Parasta kaikesta..koira ei puhu suomea tai swahiliä. Koira puhuu ruumiillaan ja äänillään ja silmillään ja sitä ymmärtää täysin jos haluaa, koira lukee sinua kuin avointa kirjaa..tyhmä ihminen ei siihen pysty.


Kissa on julma ja kiduttava otus, joka tappaisi ihmisen jos voisi. Kissat haisee pahalle ja rääkkää toisia luontokappaleita huvikseen. Kissa ei osallistu tunteenjakoon, vaan kerjää vain huomiota itselleen. Kissa on despootti ja hirmuhallitsija, joka raapii naaman ruvelle huvikseen. Kissan kanssa ei voi kävellä auringonlaskuun, eikä sen kanssa voi istua rannalla ja ulvoa kuuhun, koska kissa karkaa metsään tappamaan pikkulintuja heti, kun pääsee irti. Kissaan ei voi luottaa, se raapii kädet rikki, kun sitä vähiten odottaa. Kissat käy paskalla lasten hiekkiksellä ja levittää toksoplasmoosia, joka on tappava sairaus.
http://www.hs.fi/tiede/a1305965219831


Noniin. Näyttikö teksti tutulta? Rotuoppia tuo ylläoleva ja siinä on vain yksi fakta...toksoplasmoosi.
Mutta näin provosoidaan ja näin provosoivat rasistiset vihasivustot. Tunnistatko? Mistä viha tulee?
Minun kissavihani alkoi 3 tai 4 vuotiaana, kun sekopää navettakissa hyökkäsi kimppuuni ladossa ja tarttui jalkaani repien kynsillä ja purren. Pitäisikö minun ajatella asia yksittäistapauksena. Toki. Mutta vaikeaa se on. 63 vuotiaana pelkään edelleen kissoja täysin irrationaalisesti ja ainoana eläimenä.
Näin tapahtuu myös rasisteille. Pelko alkaa jo lapsena ja muuttuu vihaksi ja torjunnaksi aikuisena. Vanhemman yksi lausahdus kotona ja se on siinä --- TV:ssä vilahtanut kuva ja sieltä kuultu huuto allahu akbar ja isän raivo ja haukkumanimet..valmista on. Miten tämä kaikki pitäisi osata käsitellä?? En tiedä. 
Olenko minä rasisti...olen kissarasisti, en voi sietää koko lajia ja raivostun silmittömästi, kun kissa tappaa lintulaudaltani oravan, puree sen selkärangan poikki ja päästää huutavan oravan ryömimään metrin ja kaapaa taas tassuihinsa.
Jihadi John, brittipsykopaatti teki tuollaista samaa ja nautti. Mutta ovatko kaikki brittimuslimit siis psykopaattitappajia? Eivät tietenkään, eivätkä kaikki kissat käy lapsen kimppuun petona kiljuen.
On vaikeaa tai mahdotonta vapautua ennakkoluuloista ja pelosta. Eikä juuri kukaan haluakaan. On niin paljon helpompi istua sohvassa, juoda olutta ja syödä lenkkimakkaraa jääkiekkoa katsellen. Turvassa kerrostalon uumenissa. Ajatuksettomana, aivokuollleena, siis onnellisena. Ja sopivasti peläten ja siitä kiksejä saaden.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä koiratkin käy kimppuun ja puree ja roduissa on eroja.Meillä niitä on ollut kaksi,ja se toinen oli sietämätön räksyttäjä ,mutta toinen kuin ns. ihmisenmieli(mitä tarkoittaneekin) vielä vanhana ja kuurona.Kissojakin ollut useita eikä ne haise.Koirat haisee.Ja kissahan on kiva ja viettää leppoisaa elämä oikein hoidettuna(no ei sitä juurikaan tartte hoitaa).Haluaisin olla kissa.

Jore Puusa kirjoitti...

Et nyt tainnut ymmärtää bloggauksen taustalla olevaa ajatusta. Luepa uudestaan.

Anonyymi kirjoitti...

En.Kissa osaa siivota jätöksensä,koira ei.No koira voi kyllä myös tyydyttää ihmisuroksenkin..Ja heppakin veteli Cicciolinaa,kansanedustajaa.Vai tarkoitatko ,että ihmiset on koiria?Entäs rotat?Mutta lepakot on kiinnostavia.Niillä on joku ihme tutka ,jolla ne menee lujaa.Vielä niitä ei ole liiemmin tutkittu,mutta osan niistä arvellaan talvehtivan Virossa.Osan mun vintillä.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tajusin.Suomi on täynnä kylttejä,joissa on koiran kuva ja ruksit päällä eli koira ei saa mennä mihinkään eikä se saa paskantaakaan.Siltä on kielletty kauppoihin,uimarannoille ja ties minne meno.Eikä saa haukkuakaan,ettei naapuri hermostu.Se on lainsuojaton.

Jore Puusa kirjoitti...

Tuota noin...olinko jotenkin epäselvä. Koko kirjoitus ei koskettele perustaltaan koiria tai kissoja ollenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Koko elämähän on pelkkää rasismia ja eriarvoisuutta.Jo syntymästä lähtien ihminen pisteytetään ja koulussa voit saada hymypoika patsaan tai et jne.En ymmärrä terroristien tekoja enkä tiedä niistä juuri mitään.Mutta kai heillä joku anteeksiantamaton syy on noin toimia.Ja koko maailmanhistorian aikana on tapettu viattomia mielin määrin millon mistäkin syystä.Ihminen ,vai mikä se ,on kai periaattessa humaani.Hirviöähän se on etsiessään valtaa ja "loistoa".Enemmän kiinnostaa,mitä Funlandissa tapahtuu.Pörssi,optiot ,loputtomat yyteet jne.

Anonyymi kirjoitti...

Että ei puhu swahilia vai.Toivottavasti puhuis,koska sivistys,kulttuuri yms. on lähtöisin sieltä.Afrikasta,etiopiasta,malista jne.Ilman näitä ns. kehitysmaita ei olis populaarimusiikkia, uskomatonta kuvataidetta yms.ei yhtään mitään.Ja sieltä ne rämpii tänne.Pihalla kaikki.Ja sinne me viemme uskontoamme.Antakaa heidän olla rauhassa.

Anonyymi kirjoitti...

Sähän olet rasisti.Vihaat kissoja.Mäkin vihaan jotain.En eläimiä,en ihmisiä.Vihaan epäoikeudenmukaisuutta.

Jore Puusa kirjoitti...

Aika hurjaa...Bloggaus EI ole koirista tai kissoista. Käsittelen erillaisuuden pelkoa ja syytä siihen.
En kuvitellutkaan, että tätä ei ymmärretä. Koirat ja kissat ovat tässä vain esimerkki siitä, miten ihmisen ajattelu lukkiutuu.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä kaikille kissoille, koirille ja ihmisille laulua. Muistakaa, että me ollaan vaan matkalla täällä. Nauttikaa, rakastakaa - älkää vihatko.

https://www.youtube.com/watch?v=DVg2EJvvlF8

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä juttu on täysin ymmärrettävä, varsin hyvin vielä kirjoitettukin. Joku nyt vaan vääntää vitsiä ja trollaa. Jos näin ei ole, olen tosi huolissani.

Jore Puusa kirjoitti...

Rasistiset kommentit poistan. mitävittua asennetta en halua nähdä blogissani.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, nyt vaan trollataan täällä kun Puusa yrittää käyttää allegoriaa. Itse kissaystävänä ymmärsin pointin eikä ollut syytä vetää palkokasvia nenään.

JK

Anonyymi kirjoitti...

Mie tääll Perälänkyläs kahtelen televitsuunist kuink hyö rotulaiset siel eihvel torn muassa paukuttelloo .Hirviäthä onp ja nyt nuit rotulaissi tullee meijänkin muahan.Mutt ottipa tuo naapurjin neithikin tommosen tummalaisen isänjän ja onpi tuo Ahmetti uutterja isänthä kun pitsaloit paistello aamuvarhoin.Ja höveljik hää on kuin miulle pitsalon tuomaa.Ja makusta olj ja mutustelemän sithä monia päiväsiä, makusemphaa koin kotneitisen valmjismuonaset.Ja oljhan miun Kalevj poikaselhakkiin tummalainen emänthä,kun hää semm ruhjake olj ett ei oman muan emänthää saamaan.Hankihimaan ethelän muista tummalaisen ja siel hyö ellelee.Kunnon poeka Kalevj olemaan.Korttiloita lähettämään miull joulun.Olj miul mirriläinennii, mutha naapurjin ketkaleet laithamaan nyöriä mirriläisen kaulahan ja roikhumaan portiin pielee.Olj mirriläinen tokkiinsa kovin sopuisha mutt ei hyö siit pitännä

Anonyymi kirjoitti...

Vielj jotta hyö tuoll kirkois laulattamaan joitanniin poppisveisuja ja mie virsiä haluamaan.Televitsuunissa hyö kirmaa meikoitta ja kirkuillee ja pyssylöitä paukettelloo.Em mie kahtomaan em mie lethtilöitä tihrustamaan kun eih näkemhän ja hyö kirjottellee kummastuksia ja kunpa postlaatikonkin kauvas laithamaan.enh mie hakemhaan ethäältä.

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus. Täytyy myöntää, että parit ensimmäiset virkkeet meni ihmetellessä, että nytkö se Puusa on lopullisesti seonnut. Kunnes jutun juoni aukesi. Joistain kommenteista päätellen sisälukutaito on vakavasti heikentynyt nykyihmisellä.

P.S. Nautittavaa "kujo"-kritiikkiä viime aikoina. Näitä vaan lisää.

Jore Puusa kirjoitti...

Ajoiottain epäilen myös, että jos kirjoitetun ymmärtäminen on vähenemässä tätä vauhtia niin seuraukset eivät ole kauniita. savolaiselle henkilölle todettakoon, että olen alkanut ymmärtää heimonne ajatusmaailmaa vasta tavattua nykyisen tyttöystäväni joka siis on umpiväärää porukkaanne :-)

Anonyymi kirjoitti...

En myö olj savvolaissii.Mien kivennavalt monninmoissiin paikkhoihiin siirthämään laitheltu.pohjjosist alhemmaks ja helshinkissäkkii ollunnha.Mut työ sielhä tarinoithe josthainniinh trohllaamistahan niinh onhan miullannii tuom rollaattorkin kuin teillännin.Sophuisa vehe jolha kulhemaanh paree kuin keppilöillä.Mutha elkää työ minnuu pilkahto.Huki kansha koht maathen mään.Hää kun kuol vanhapäeväläistenniin kotisessa kunh hyö Huki sänkhyn remmilöillä sithovoivathen.Eivätkhä liikhumaan laittanno lainsikkaa.