perjantai 10. huhtikuuta 2015

Tekijän"oikeus" --neuvosto vai vääryysneuvosto?

Markus Leppo oli kuvaaja, jolla ainoana suomalaisena on kuvia MOMA:ssa. Mies tuli kuuluisaksi vaivaisukkokuvistaan. Hän oli oman aikansa supervalokuvaaja, jonka ainutlaatuiseen reaktioon ja ajankuvan oivaltamiseen nyt kyseessä oleva case perustuu.
Tai siis noiden kykyjen halveksimiseen.
-
Marimekon "kopiointiosaston" henkilö Maija Louetkari otti Lepon stadikuvan sisällön ja ilmiasun ja ääriviivat ja teki niistä oman proggiksensa. Hän väitti ensin, että oli itse luonnostellut kuvan Manskulla, mutta kärysi siitä.
Tekijänoikeusneuvosto ampui kuitenkin alas kaikki perikunnan ja ammattikollegojeni vaateet ja mielipiteet. Kirjoitan tästä jatkossa lisää kun pengon asiaa enemmän.
Viimeaikoina Marimekko on kunnostautunut kiertelyssä ja kriisiviestinnässä epäonnistumisessa, kun sen taiteilijat yksi toisensa jälkeen ns. "kärähtivät" plagiaateista. Olisiko paljon kuvaamani Armi Ratia arvostanut epärehhellisyyttä?
----

Mikä sitten on tekijänoikeusneuvosto ja mikä on heidän kompetenssinsa arvoida valokuvan yhtenevyyttä kangaspainatukseen, no sehän on loistavasti seuraava:
-
Pirjo Kontkanen on lakimies, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Tuula Hämäläinen on VTT:n tutkija, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Satu Kangas on yrityskehittäjä,hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Martti Kivistö on TEOSTOn johdossa, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Ilmo Laevuo on Gramaexin johdossa, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Mari Lampenius, on asianajaja,hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Kirsi Maria Okkonen on YLE:n mediasääntelypäällikkö, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Pekka Sipilä on musiikkikustannusalalla toimitusjohtaja, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Aku Toivonen on musiikin monitoimija, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
Neuvoston sihteeri on IPR tutkijaprofessori, hänellä ei ole valokuvaamisosaamista - eikä alan koulutusta.
-
"Osaajia" riittää joka casesta ulos kiemurteluun vahvemman voittoa varten, mutta ei ketään -- jolla voisi  olla perusteltu käsitys valokuvasta oman osaamisensa perusteella, koulutuksesta puhumattakaan.... Heidän päätöksensä ovat varmasti kuitenkin objektiivisia, niin objektiivisia kuin nyt virkamiesjohtoisessa Suomessa voi olla.  (Edellinen oli sarkasmia, jos ette tajunneet).
-
Suomen perustuslain mukaan kaikki kansalaiset ovat tasa-arvoisia lain edessä. Toki jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, esim muusikot -- tässä lautakunnassa heitä on leijonanosa. Yhtään kuvataiteilijaa tai valokuvaajaa ei ole mukana, no he ovatkin roskasakkia tekijänoikeusspesialistien mielestä. Valokuvaajia on valtavasti enemmän kuin muusikkoja tässä maailmassa, mutta heistä ei näköjään tarvitse välittää, riittää kun toteaa, että heidän tekonsa ovat triviaaleja ja heidän työnsä 1/1 plagioiminen, ei ole plagiointia.
( Miksi ei ole? K O S K A  S E  E I  O L E)


Kuva marimekko, kuvasitaatti kritiikkiä varten.
Jos minä kuvaisin Marimekon kuosin ja panisin sen photarin filtteristä läpi ja poistaisin pari detskua ja laittaisin myyntiin, istuisin linnassa. Olemme siis tasavertaisia?
Pitäähän tuo koettaa, rakas neuvosto, tuossa kuvaparissa yllä on vain triviaaleja yhteneväisyyksiä, kuten sama malli. Itse kankaan kuosi ei ole kopioitu, koska se ei ole sama. Ei sitten ollenkaan.
-
Minneköhän tällä pääsee? Jokelan vankila olisi lähellä ja korvausumma 1,5 miljoonaa €, tulee joka kuukausi työttömyyskassasta.

------------
Kun tekijänoikeusneuvoston juristit ja muusikot sanovat, että näillä kahdella kuvalla ei ole mitään muuta kuin triviaalia tekemistä keskenään, se on uskottava, he ovat sentään korkeasti koulutettuja ja tietävät melkein kaiken?
Kuva HS ja IS, kuvasitaatti kritiikkiä varten.

6 kommenttia:

Jari Niiniö kirjoitti...

Ei pidä unohtaa myöskään Kristina Isolan temppuja Marimekossa.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/marimekko-antaa-potkut-plagioinnin-myontaneelle-suunnittelijalle/2333970

http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2013/05/29/kristina-isolan-toinenkin-kuosi-nayttaa-kopiolta/20137641/137

Joita ihmettelemällä Marimekko vaikuttaa olevan kopiotehdas Aasilaiseen tyyliin.
Lisäämällä pari kikkaretta johonkin kulmaan, syntyy uusi teos, jonka alkuperästä ollaan hys hys, kunnes kurat valuu reisillä.

Mikä näissä tapaukseissa ei sovi tähän juttuun, on se, että näissä itsesäätely on toiminut jollain tavalla.
Eli Marimekko on itse vetänyt tuotteitaan pois myynnistä ja antanut Isolalle potkut.

Eli tekijänoikeusneuvostolla ei kaiketi ole ollut asian kanssa mitään tekemistä.
Tämä liennee Marimekon kannalta huono asia, sillä Leppo-esimerkin mukaan neuvosto suosii kopiointia.
Tai ei ainakaan näe siinä suurempaa ongelmaa.

Marimekko liennee enemmän peloissaan ulkomaisista lakituvista, ja kansainvälisesti huonosta maineesta, kuin hiki-suomen säälineuvostosta.

Mikä taas toimii hauskasti tuohon tasa-arvon määrän pohdintaan on tyyli, jossa joku täysin tasa-arvoinen amisviiksi saa tuntuvan rangaistuksen musan ja leffojen välittämisestä, vaikka ei ole tienannut toiminnallaan senttiäkään, mutta vielä tasa-arvoisempi Marimekko ei tietenkään voi olla millään tavalla syyllinen mihinkään, vaikka tuntuva osa liikevaihdosta syntyisi temppuilun kautta.


Tom Pesch kirjoitti...

Marimekolle on käynyt sama kuin kaikille pörssiin listautuneille yhtiöille; se on unohtanut syyn miksi se on olemassa. Marimekon koko toiminta perustuu muotoiluun, mutta unohtaessaan muotoilun se on matkalla kohti konkurssia. Vielä hetken aikaa Marimekko voi ratsastaa vanhalla maineellaan ja rahastaa visuaalisesti lukutaidotonta kansaamme, mutta kohta se on ohi.

Timo Suvanto kirjoitti...

Pari oikaisua.

Voipaperitaiteilijan nimi on siis Louekari, ei Louetkari.

Perikunta ei vaatinut mitään, osaksi varmaan syystä, mikä käy ilmi alla olevasta.

http://timosuvanto.blogspot.fi/2015/04/tikulla-silmaan.html

Anonyymi kirjoitti...

Radiomainos pauhaa, että nyt juhlitaan tekijänoikeuspäivää.Tosin hieman etuajassa mutta en juhli 28. huhtikuutakaan,vaan suren tekijänoikeuksien menettämistä joka päivä.Sinnehän menivät pilkkahintaan kyöhille kapitalisteille.

Anonyymi kirjoitti...

Jos olet työsuhteessa oleva lehtikuvaaja on ymmärrettävää että työnantajalla on oikeus tehdä kuvillesi mitä tahansa.Ihme etteivät aikasemmin tota ole tajunneet.Jakavat niitä mielin määrin minne tahansa etkä tiedä minne.Jonkun sortin ongelma saattaa olla se että kun menet keikalle ja sanot olevasi paskalehdestä sun pitäs sanoo että olet n 30 stä lehdestä ja kuvaa voidaan myös käyttää lähes missä tahansa muualla.Ja mitä tulee friikkuihin niin niillähän on kuulemma juridinenkin vastuu kuvien käytöstä.Herätkää.Mä nukun.

Anonyymi kirjoitti...

Ja kaikki on hiljaa.Tottakai.Ja lukevat vkn facebookia kun nikonin ukkokin hehkuttaa vkn ylimaallisia taitoja.No laitteillahan saa aikaseks vaikka mitä jos näkemystä tai asiaa ei ole puhumattakaan hmm sanotaan juu ei mitään miettikää sitä